דובר צה"ל הודיע היום (ראשון) שהרמטכ"ל אביב כוכבי החליט להמשיך לשלב הבא בבחינת שילוב הנשים הלוחמות בטנקים במערך הגנת הגבולות של צה"ל. במהלך השלב הנוסף, ישולבו מספר רב יותר של נשים, והפעילות המבצעית שלהן תוארך. הלוחמות והמלש"ביות שהגישו את העתירה נגד צה"ל הגיבו להחלטה: "תחושת ניצחון - אבל נמשיך להיאבק. רוצות לשרת גם בחוד"

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות  

הדובר, תא"ל הדי זילברמן סיפר כי ההחלטה התקבלה בתום סדרת דיונים ארוכה שהוביל הרמטכ"ל בשילוב רוב חברי המטה הכללי וקצינים בכירים נוספים מחיל השריון. בסופם של הדיונים הגיעו הקצינים למסקנה שיש פוטנציאל ממשי לשילובן של נשים בטנקים. עם זאת, הדובר הדגיש שעל מנת לקבל החלטה כוללת להמשך – יש להתקדם בתהליך הבדיקה ולהרחיב אותו.

הדובר סיפר כי ההבנה לפוטנציאל שיש לשילובן של נשים בטנקים התקבל, בין היתר בזכות העובדה שמתוך 15 הנשים שהתחילו את המסלול, כשני שלישים מהן סיימו אותו, ו-4 מהן אף הוסמכו כמפקדות טנקים.

ארבע לוחמות סיימו קורס מפקדות טנקים‎ (צילום: דובר צהל, חדשות)
צילום: דובר צהל, חדשות

עם זאת, תא"ל זילברמן הדגיש כי במהלך הפיילוט נמצאו גם פערים מסוימים ונלמדו גם הדרכים להתמודד עם אותם פערים. הדובר פירט ארבעה פערים שעלו במהלך הפיילוט וזכו להתייחסות במהלך הדיונים.

הפער הראשון מתייחס לגודל המדגם הנבדק – רק 15 נשים התחילו את ההכשרה, מדגם שקשה לקבל על פיו החלטות ומסקנות. נקודה נוספת שעלתה היא פערים מקצועיים הנוגעים למקצוע הטנקסיט ומתייחסים בעיקר ליכולת של נשים להרים משאות כבדים – בין היתר בתרגולות כמו היכון לירי, טעינת פגזים ותרגולת פריסת זחל.

לבסוף, פירט הדובר על העקרונות שינחו את הצבא בהמשך תהליך הבחינה של שילובן של הנשים בשריון. העיקרון הראשון נוגע להליך המיון: בצבא קבעו תנאי סף של גובה ומשקל מינימליים שיאפשרו, לטענת הצבא, לחזק את היכולות הפיזיות של הנשים ולהתמודד עם הפערים שהוזכרו.

עקרונות נוספים נוגעים להרחבת היקף הלוחמות שייקחו חלק בפיילוט על מנת לקבל מדגם איכותי יותר. הדובר העריך שבשלב הבא ייקחו חלק, לכל הפחות פי 2 יותר בנות ממה שנבדק בפיילוט הקודם. בנוסף, יורחב פרק ההתנסות המבצעית שלהן לזמן הארוך מ-4 חודשים. בנוסף, הכשרתן של הלוחמות יותאמו לנשים בהיבטי רפואה, תזונה ואימון גופני.

ארבע לוחמות סיימו קורס מפקדות טנקים‎ (צילום: דובר צהל, חדשות)
צילום: דובר צהל, חדשות

הדובר הדגיש שהטנקים יהיו טנקים מגדריים – כלומר כל צוות הטנק יהיה במגדר זהה, כולל מפקדת הטנק. במקביל, ההכשרה של הלוחמות תבוצע בבסיס חיל השריון בשיזפון, והפעילות המבצעית תתקיים תחת שייכות ארגונית למערך הגנת הגבולות באוגדה המרחבית שבדרום הארץ. התהליך צפוי להתחיל כבר בשנת 2020.

תא"ל זילברמן התייחס גם לעתירה לבג"ץ שהגישו חלק מהלוחמות שסיימו את הפיילוט הקודם והוסמכו לתפקיד מפקדת טנק. "אנחנו נתכנס יחד עם משרד המשפטים כדי לגבש את עמדת המדינה בתשובה לבג"ץ", הסביר וטען שצה"ל מתכוון להזמין את אותן בנות לקחת חלק גם בהמשך הליך הבחינה: "נשמח לשלב אותן". הלוחמות שעתרו לבג"ץ, כמו גם המועמדות לשירות ביטחון, הודיעו שהן לא מתכוונות לוותר על העתירה.

הדובר הדגיש בסוף דבריו שצה"ל יבצע הערכת מצב נוספת בסיום תקופת ההכשרה והפעילות המבצעית ועל פיה יתקבלו ההחלטות בנוגע להמשך: "ההחלטות יהיו מבוססות על היבטים מקצועיים ומבצעיים – ויתקבלו על פי צורכי הצבא". בסיום דבריו הדהד הדובר את דבריו של הרמטכ"ל בסיום קורס קצינים בבה"ד 1:"רק המפקדים יקבעו".

אור אברמסון, אחת המלש"ביות שהגישה את העתירה סיפרה בשיחה עם חדשות 12 על תחושותיה בעקבות ההחלטה. "אני חושבת שזה מאוד מוזר שאחרי תקופה מאוד ארוכה שנאמר חד משמעית שהפיילוט צלח, פתאום אומרים שהוא לא היה מספיק", סיפרה. "הטענה המרכזית שלי היא שצריך לבחון כל אדם לפי היכולות שלו ולא לפי המין שלו".

אברמסון התייחסה גם להחלטה לשלב את הלוחמות רק במערך הגנת הגבולות. "זה לא באמת 'שובר את תקרת הזכוכית', פותרים חצי בעיה", טענה. "אנחנו רוצות יותר מזה. אנחנו רוצות לעשות בדיוק מה שהגברים עושים".

אברמסון ביקשה להדגיש את שהדרישה שלה לשרת בחיל השריון נובעת מאהבת הארץ ורצון להתנדב. "יש רצון אמתי שלי לתת למדינה שלי", אמרה. משגעת העובדה שיש גבול מסוים, שרוצים אותי איפה שנוח להם שאהיה, ושאני לא יכולה לשרת עד הסוף בתחום שאני באמת רוצה".

עורך דינן של העותרות ינור ברטנטל ממשרד עורכי הדין ויינברגר ברטנטל מסר בתגובה להחלטת צה"ל: "אנו רואים בהחלטת הצבא ניצחון גדול לעותרות בדרך להשגת שיוויון בשריון, ומשוכנעים כי הדבר לא היה מתאפשר ללא העתירות לבג"ץ – אולם הדרך לא תמה. הגיוס של הנשים ואף המשך הפיילוט מבורכים אולם העותרות עומדות על כך שגיוס נשים יהיה כלוחמות חוד גם בחיל השריון ולא רק במערך הגבולות. בניגוד לנטען בהודעת הצבא לעיתונות, ממידע הקיים מאת אלו אשר ביצעו את הפיילוט ואת ההכשרות בפועל – עולה כי לנשים יכולות ומסוגלות זהה כשל גברים לתפקד בתפקידי לוחמות החוד בשריון. משרד ויינברגר ברטנטל המייצג את העותרות מציין כי הוא ימשיך לפעול על מנת לפתוח את האפשרות לנשים להתגייס לתפקידי הלוחמה השונים בצבא ההגנה לישראל".