דוח מערכת הביטחון שנכתב בימים האחרונים מתריע כי התפשטות נגיף הקורונה ביהודה ושומרון וברצועת עזה עלולה להביא למשבר הומניטרי בגדה ובעזה בתוך שבוע. בדוח מביעים גורמים ביטחוניים דאגה כי פוטנציאל ההחמרה בהתפרצות הנגיף ביהודה ושומרון ובעזה גבוה בשל תנאי תברואה ירודים וצפיפות גבוהה: "המצב עלול להביא להיקף תמותה גדול בגדה, החיכוך בין הפלסטינים לישראלים יקשה על מניעת התפשטות הנגיף בישראל".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"להבנתנו פוטנציאל ההחמרה בהתפרצות הנגיף ביו"ש ובעזה גבוה, בין היתר נוכח תנאי התברואה הירודים והצפיפות הגבוהה", נכתב בדוח. "היקף תחלואה נרחב לצד מחסור בציוד רפואי בסיסי עלולים להביא להיקף תמותה גדול ביו"ש ובעזה ולמשבר הומניטרי נרחב".

עוד נכתב בדוח מערכת הביטחון: "קצב התחלואה ביהודה ושומרון ובעזה ממשיך לעלות על אף צעדי ההתמודדות של הרשות... פוטנציאל התפרצות ותמותה משמעותי, שיקרין גם על ישראל". על פי הדוח, "קצב ההידבקות ביהודה ושומרון ובעזה ממשיך לעלות כשמספר החולים עומד על 84 איש - 75 ביו"ש ו-9 בעזה. מוקדי ההתפרצות הם רמאללה, ירושלים ורפיח שבעזה".

הדוח קובע כי "בהינתן משבר ייתכן ופלסטינים יגיעו למעברים בבקשה לקבל טיפול רפואי מישראל בשטחה". במערכת הביטחון חוששים מהחיכוך שקיים בין התושבים הפלסטינים לאלו הישראלים נוכח כניסת הפועלים והתנועה במעברים, הגם שזו הצטמצמה, ומתריעים: "המשך החיכוך יקשה על מניעת התפשטות הנגיף בישראל".

בדוח נכתב כי לא ניתן לקבוע אם הצעדים שבהם נוקטת הרשות למניעת התפשטות הנגיף יעילים: "בניסיון לבלום את התפשטות הנגיף, הטילה הרשות סגר למעט יציאות הכרחיות ומסתמן כי הציבור ככלל מיישם את ההנחיות. עם זאת, לא ניתן עדיין לעמוד על אפקטיביות הצעד".

עוד נכתב: "לצד זאת, מחסור בציוד רפואי, בצוותי רפואה ובערכות בדיקה מעמיד את מערכת הבריאות הפלסטינית בפני התמודדות קשה. ככל הידוע יש ביהודה ושומרון כ-200 מכונות הנשמה וכ-300 מיטות אשפוז. ברצועת עזה המצב חמור אף יותר - קיים ציוד הנשמה כדי לטפל ב-85 איש לכל היותר בזמן נתון".