"ברית ההגנה עם ארה"ב אינה נדרשת בתקופה שבה ישראל נמצאת בשיא היכולת הביטחונית שלה. צה"ל מחזיק בעליונות אסטרטגית בולטת על האויבים שלנו ולכן אני חושב שזה לא דבר שנכון לקדם אותו עכשיו" – כך אמר הערב (שני) הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט בכנס של המכון למחקרי ביטחון לאומי. על התבססות כוח קודס האירני בגבולה הצפוני של המדינה, אמר איזנקוט: "לישראל יש עליונות מודיעינית ואסטרטגית על סוריה ואירן - מה שמקשה עליהן לפעול".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לדברי הרמטכ"ל לשעבר, בתקופה זו נדרשים מהלכים כלכליים ישראליים לטובת העם הלבנוני – זאת במטרה לשמוט את אחיזתם של כוח קודס האירני וחיזבאללה במדינה. "ברקע ההפגנות בלבנון, מהלכים כלכליים לטובת העם הלבנוני מצד ישראל, כמו הסכמי גז והסכמים נוספים - יעזרו לנצל את ההזדמנות להחזיר את המדינה ללבנונים ולהוציא אותה מידי כוח קודס האיראני וחזבאללה", אמר.

הרמטכ"ל בסיור בעוצבת הבשן, היום (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
"לישראל יש עליונות על סוריה ואירן". איזנקוט בעת כהונתו כרמטכ"ל | צילום: דובר צה"ל, חדשות

באשר לאפשרות שישראל תחתום על ברית הגנה עם ארה"ב, טען איזנקוט: "התפיסה שהתגבשה לאורך השנים היא שישראל מגנה על עצמה בכוחות עצמה. ישראל היום היא מדינה בלתי מנוצחת. עדיין אין פה את קיר הברזל האולטימטיבי אבל קודמינו וכל אחד בתקופתו בנה נדבך בטחוני שהפך את ישראל לחזקה מאוד. ישראל יכולה להגן על עצמה בכוחות עצמה ולכן בעייני זה לא נדרש בתקופה שבה ישראל נמצאת בשיא היכולת הביטחונית שלה ביחס לאויבים שלה. צה"ל נמצא בעליונות אסטרטגית בולטת על האויבים שלו ולכן אני חושב שלא נכון לקדם זאת".

בתשובה לשאלה אם בכוונתו להיכנס לפוליטיקה, הגיב הרמטכ"ל לשעבר איזנקוט: "תיאבון גדול זה לא מעורר. גנץ, אשכנזי ובוגי באים ממקום שרוצה להשפיע, לעשות את ישראל טובה, חזקה וצודקת יותר. אני צופה בהם מהצד ויש לי הערכה רבה לבחירה שלהם".

איזנקוט התייחס גם למדיניות התקיפה של ישראל אל מול ההתבססות האירנית בסוריה ואמר: "היכולות שראינו בסוריה הן פחותות מהיכולות שהאירנים יכולים להפעיל מאירן. תקיפת מכלי הפנט בסעודיה צריכה להטריד אותנו. כבר עשור שאירן נמצאת בראש סדר העדיפויות של צה"ל. לישראל יש עליונות מודיעינית ואסטרטגית על סוריה ואירן - מה שמקשה עליהן לפעול. מרכז הכובד של האירנים עבר מסוריה למערב עירק וייצר לנו בעיה מסוג אחר. האירנים נחושים מאוד - הם כאן, אבל הם רחוקים מאוד מהחזון שהציבו לעצמם".