מנכ"ל משרד הביטחון הקים בימים האחרונים צוות חדש בתוך המשרד, שתפקידו לבדוק את המשמעויות של חתימה על ברית ההגנה עם ארצות הברית. הצוות יבחן את המשמעויות ויגבש את עמדת מערכת הביטחון בנושא.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

בשנים האחרונות במשרד הביטחון התנגדו עקרונית לחתימה על הסכם מהסוג הזה וראו בו כ"חרב פיפיות". במשרד חוששים מההשלכות ומההתחייבויות שישראל תאלץ לקחת על עצמה במסגרת ההסכם.

בין היתר, החשש הוא שישראל תאלץ לשלוח כוחות צבאיים לסכסוכים ומדינות בהן אין לצה"ל עניין. חשש נוסף הוא שהברית תגביל את הפעילות המבצעית של ישראל שכיום מתבצעים מבלי צורך באישור אמריקני.

עם זאת, עבור ראש הממשלה נתניהו, ברית ההגנה היא נושא חשוב שהוא קידם החל ממערכת הבחירות האחרונה. בין היתר, נתניהו השתמש בטיעון הזה על מנת לנסות ולשכנע את יריביו הפוליטיים כדי להיכנס לממשלת אחדות בראשותו.

בחודש ספטמבר האחרון, ממש לפני תום מערכת הבחירות השנייה אמר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי שוחח עם ראש הממשלה נתניהו על קידום ברית הגנה משותפת בין שתי המדינות. "שוחחתי עם ראש הממשלה נתניהו על האפשרות לקדם ברית הגנה משותפת בין ארצות הברית לישראל שתעודד את הברית האדירה בין שתי המדינות שלנו", כתב בחשבון הטוויטר שלו. "אני מצפה להמשך הדיונים לאחר הבחירות בישראל, כשניפגש באו"ם בהמשך החודש".

ראש הממשלה נתניהו בירך על הודעת טראמפ ומסר: "תודה ידידי היקר הנשיא טראמפ. למדינת היהודים מעולם לא היה חבר טוב יותר בבית הלבן. אני מצפה לקידום ברית הגנה היסטורית בין ארה"ב לישראל בפגישתנו באו"ם.

בתחילת השבוע גם הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט התייחס לנושא בהרחבה. "ברית ההגנה עלתה מסוף שנות ה-50 כמחשבה בהנהגה הישראלית מתוך הבנה שלישראל יש אתגר ביטחוני אדיר", אמר. "התפיסה שהתגבשה לאורך השנים היא שישראל מגנה על עצמה בכוחות עצמה".

"ישראל היום היא מדינה בלתי מנוצחת-אויבנו לא הצליחו לנצח אותנו", הוסיף איזנקוט. "מדינת ישראל היום וגם בעתיד הנראה לעין יכולה להגן על עצמה בכוחות עצמה ולכן זה לא נדרש. זה לא נדרש כאשר ישראל בשיא העליונות שלה אל מול אויביה. זה דבר שלא נכון לקדם אותו עכשיו".