במהלך היממה האחרונה נורו יותר מ-250 רקטות לעבר שטח ישראל, אך לא כל אזרחי המדינה יכלו להתמגן בקלות - או בכלל. לרבים מהקשישים יש מקלט שכונתי בקרבת מקום, אך בשל מצבם אינם מסוגלים להגיע אליו בזמן, ומהמצב סובלים צעירים עם ילדים ששוכרים דירות ללא ממ"ד או אינם יכולים לממן בנייה של אחד כזה. "כשיש אזעקה אני יוצאת לחדר המדרגות, זה ממש לעג לרש", סיפרה לכתב חדשות 12 אסתר שלומי תושבת חולון בת 66.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"כל הרחוב שלנו ללא ממ"דים, ללא מקלטים וזה בתים ישנים, מתפוררים, שנמצאים כאן משנות ה-50", המשיכה שלומי. "אני מסתתרת בחדר המדרגות בו יש תקרות רביץ זולות ואני רק מתפללת שיש מעליי איזו קורה", סיפרה שלומי. "האזעקה היום תפסה אותי רגע לפני היציאה לעבודה, בעלי ואני יצאנו למדרגות כשאנחנו יודעים שאנחנו לא מוגנים. בלב אני אומרת לעצמי אולי יהיה נס וזה לא ייפול על הבית שלנו".

שלומי המשיכה לתאר את התחושות: "יש פחד מאוד גדול כשאתה לא מוגן, מיד אחרי האזעקה עדכנתי את הילדים שדאגו שאנחנו בסדר. זה ככה כבר שנים ולא נמצא פתרון, גם אם אני רצה לוקח לי 9 דקות להגיע למקלט הציבורי הקרוב. הגענו למצב שאנחנו חושבים לבנות ממ"ד אבל זה חצי שנה של אישורים ו-100 אלף שקל שאין לנו ולאנשים מבוגרים האחרים שגרים פה ברחוב. המדינה חייבת להתחיל לעזור".

אסתר שלומי, עומדת מתחת לקורה בביתה
אסתר שלומי, עומדת מתחת לקורה בביתה

יעקב גולן בן ה-83 מדימונה מתקשה גם הוא למצוא מחסה בשעת אזעקה: "יש לנו פרוזדור ליד השירותים שהוא המקום הכי בטוח בבית. הבניין כבר כמעט בן 50 שנה, אמנם לא היו מקרים בתקופה הזו מקרים שהיינו צריכים לרוץ, אבל בית החד קומתי בו אנו גרים אם תיפול רקטה זה יהיה בדיוק על הראש שלנו. פנינו לעירייה בתקווה למצוא עבורנו פתרון ועבור כל אזור שנבנה מזמן ואין בו אף מקלט ציבורי - אך אמרו שאין צורך. ראינו את הירי היום מתרחב גם לטווח של דימונה, נשאר לנו פשוט לקוות שלא יקרה כלום".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

אחרים שסובלים מהמצב הם דווקא צעירים, שוכרים שגרים בדירות ללא ממ"ד או כאלו שלא יכולים לממן בנייה של אחד כזה. רומית לאופר, אם לשלוש בנות בגילאי 3 ו-6 מקיבוץ דורות במועצה האזורית שער הנגב, היא אחת מהם: "כשיש אזעקה בגן הבנות הולכות לממד ובבית הן הולכות למרחב מוגן פיקטיבי. יש לנו מסדרון שנמצא בין שני קירות פניים אבל חשוף לדלת עץ חיצונית ולמטבח שהוא מקום מסוכן, אבל הרגשנו שאנחנו חייבים לפחות לתת להן תחושת ביטחון. ממ"דים עולים המון כסף ולקיבוץ אין כסף, אנחנו כשוכרים לא יכולים לשנות בעצמנו דבר".

משפחה מקיבוץ דורות תופסת מחסה בעת אזעקה
ילדות משפחת לאופר בעת האזעקה

על ההסלמה ביממה האחרונה היא סיפרה: "אנחנו ככה קרובים לעזה אבל לא מוגדרים כיישוב קו עימות ולכן המדינה לא עוזרת לנו. אנחנו שומעים כאן את הצבע האדום משדרות, הבנות שלי הבוקר שרו 'צבע אדם צבע אדום', ככה קרובים אנחנו. מכעיס שבעיניי המדינה זה לא מספיק, אבל לא פחות משזה מכעיס התחושה בקיבוץ באזעקה פשוט מפחידה".

שמולי: "מברך על חזרתו" (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
ח"כ שמולי: "צריך להפסיק את ההפקרות" | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

ח״כ איציק שמולי, יו״ר סיעת העבודה-גשר, אמר על הדברים: "גם בשעת חירום הפערים החברתיים עדיין ניכרים, רק שבעניין המיגון זה עולה חיי אדם. ליותר מ-2 מיליון ישראלים אין מיגון בכלל; מבחינת הממשלה הפתרון עבורם הוא לעמוד בחדר המדרגות או לרוץ לשכנים. מאות אלפים אחרים משויכים למקלטים ציבוריים שבכלל נעולים, מיושנים ולא כשירים.  בהתקפה אנו מצטיינים. בעורף אנו עדיין לא מוכנים. זו הבטן הרכה. צריך להפסיק את ההפקרות הזאת. הנחתי אמש הצעת חוק להרחבת טווח המיגון; הרשויות המקומיות כבר הודיעו על תמיכה גורפת. חייבים לקדמה לפני המבצע הבא".

ממועצה אזורית שער הנגב נמסר בתגובה: "לצערנו, מדינת ישראל קבעה כי רק ישובים אשר נמצאים במרחק של 7 קילומטר או פחות, מהגדר, יוגדרו עוטף עזה ויהיו זכאים למיגון בתים פרטיים. קיבוץ דורות נמצא במרחק 7 ק"מ ו-800 מטר ולכן אינו נמצא תחת הגדרת עוטף עזה. מדובר בהגדרה בעייתיית ומקוממת. המטרים הספורים שמפרידים בין דורות לבין שאר ישובי המועצה שמוגדרים עוטף, הם לא באמת מייצרים הבדל".

"בנוסף, מרכז חייהם של תושבי דורות ושאר הישובים העורפיים נמצא בתוך עוטף עזה. המועצה והעומד בראשה מנהלים כבר תקופה ארוכה שיח מול משרד הפנים, לנסות ולשנות את ההגדרה המקוממת ובכך לאפשר לקיבוץ דורות וקיבוצים אחרים במועצה, לקבל מיגון ראוי. רק אתמול העלה אופיר ליבשטיין ראש המועצה, את הנושא המדובר מול שר הפנים כשהגיע לבקר בעוטף. אנו מקוים כי ההחלטה תשונה בהקדם ותושבי דורות וכל ישובי שער הנגב יקבלו את המגיע להם על פי כל אמת היגיון".

מעיריית דימונה נמסר בתגובה: "ראשית, הדאגה לאיש היא בראש מעייננו. הוא מתגורר בפטיו שנבנה לפני למעלה מחמישים שנה ללא ממ"ד וללא מקלטים בשכונה. נכון להיום, כידוע, המדינה לא בונה יותר מקלטים. לפיכך ישנם שני פתרונות: אחד - לפעול על פי הנחיות פיקוד העורף, ובמקרה של אזעקה ו/או ירי טילים, להסתתר באזור מוגן; השני - האיש רשאי לבנות בביתו ממ"ד. במקרה כזה שיגיש תכנית הנדסית והעירייה תאשר אותה בפחות מחודש. בנוסף, הוא רשאי לקבל משכנתא לבניית ממ"ד עד 80,000 (נכון ללפני שנה)".

יו״ר מרכז המועצות האזוריות וראש המועצה האזורית מרחבים, שי חג׳ג׳: השבוע הגיש ח״כ איציק שמולי הצעת חוק חשובה שמבקשת להרחיב את טווח המיגון עד 30 ק״מ מרצועת עזה. אני מברך על כך, זה הדבר הנכון נוכח האיומים עמם העורף בדרום מתמודד. עלינו לעשות הכל כדי להעניק תמריצים לבניית ממ״דים, כולל ביטול תשלום המע"מ והלוואות בערבות מדינה. הרשויות המקומיות מתורגלות וערוכות, ואנו נמצאים בקשר שוטף עם פיקוד העורף. אני מבקש להודות למועצות האזוריות ולרשויות המקומיות על הערבות ההדדית והפניה לארח את תושבי הדרום. אנחנו סומכים על צה"ל ומחזקים את הדרג הצבאי והמדיני". 

מעיריית חולון נמסר בתגובה: "לאור עדכון הנחיות פיקוד העורף, מחר יתקיימו הלימודים בחולון כסדרם. במידה שיחול שינוי בהנחיות, אנו נעדכן באמצעים השונים".