השקט בצפון הארץ נשמר בינתיים, אך הדריכות גבוהה - תושבי האזור נדרשים לרענן את אמצעי המיגון ושוב נשארים חשופים בחזית. במשרדי הממשלה מכירים היטב את פערי המיגון מול תמונת האיומים מהצפון ומהמזרח. למרות שכבר באמצע שנת 2018 הוצגה לראשי הראשיות תכנית בהיקף של 5 מיליארד שקלים - עד היום מומשו כרבע מיליון שקלים בלבד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על פי תרחיש הייחוס שנעשה בצה"ל, כמות האש שתשוגר לרצועת הגבול הסמוכה לגדר ביום אחד שקולה לעוצמת הירי במשך כל מבצע צוק איתן.

בינתיים, הנתונים מדאיגים. כאלף מוסדות חינוך, בתי ספר וגנים אינם מוכנים לשעת חירום, כ-40 אחוז מבתי האב ללא מרחב מוגן, וכמחצית מהמקלטים באזור אינם מותאמים לשהייה ממושכת. בנוסף, מרבית המרפאות אינן מוצבות במבנים ממוגנים וכך גם חלקים נרחבים בבתי החולים בצפת ובנהריה. גם מפעלי תעשייה רבים, בהם גם כאלה המחזיקים חומרים מסוכנים, אינם מוגנים.

פערי המיגון החמורים בצפון הארץ‎ (צילום: החדשות 12, החדשות12)
צילום: החדשות 12, החדשות12



בכפר גלעדי, הקיבוץ הוותיק שעומד ראשון בגבול הצפוני מאז שנת 1916, מוצאים את עצמם פעם נוספת עם מיגון מלפני חצי מאה. בעוד שבדרום פעלה המדינה כדי למגן את היישובים באופן מלא, בצפון עדיין תקועים. בבית הספר עינות ירדן בקיבוץ עמיר כ-700 תלמידים יאלצו להצטופף בשעת חירום בכ-5 מקלטים בלבד, נוסף על כך שזמן ההתראה המידי הופך את המיגון הקיים לבתי רלוונטי.

"אם וכאשר יהיה בגזרה הצפונית אירוע מלחמתי עם הסורים והלבנונים אז התוצאות יהיו קשות לא רק בגלל הפעילות של הצד השני, אלא בגלל חוסר הפעילות של ממשלת ישראל", אמר גיורא זלץ, ראש המועצה האזורית גליל עליון.

פערי המיגון החמורים בצפון הארץ‎ (צילום: החדשות 12, החדשות12)
צילום: החדשות 12, החדשות12

בעקבות ההתחממות האחרונה הניח משרד האוצר פנייה על שולחנה של וועדת הכספים בקשה להקצאה מידית של 126 מיליון שקלים לטובת העניין, שמחכה לאישור הוועדה. בקרב המנהיגות האזורית בצפון נשקלת פנייה לבג"ץ, כמו זו שנעשה בשנת 2007 בעוטף עזה.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "כדי שניתן יהיה להוציא לפועל תוכנית רב-שנתית למיגון העורף, על משרד הביטחון ופיקוד העורף לתעדף אותה במסגרת דיוני התוכנית הרב-שנתית של צה"ל וּמשרד הביטחון".‎

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "מתחילת שנת 2018 ביצע פיקוד העורף במרחב הצפון פרויקט שיפוץ מקלטים נרחב, ובמהלכו הוחזרו לכשירות כשמונה מאות מקלטים ציבוריים. נוסף על כך, מתבצעים פרויקטי מיגון רבים במוסדות חינוך ורווחה ונבנים מקלטים ציבוריים. פערי המיגון בצפון מוכרים וידועים בקרב כלל דרג מקבלי החלטות".‎

ממשרד הביטחון נמסר: "במסגרת ההחלטה על תוכנית 'מגן העורף' הועמדו לִרְשות משרד הביטחון 136 מיליון ש"ח לטובת מרכיבי ביטחון ליִישובי הצפון ופרויקטי מיגון שונים, שנמצאים בתהליכי ביצוע. יתרת התקציב סומנה על ידי משרד האוצר בתקציבי משרדי הממשלה הרלוונטיים. תקציב התוכנית לשנת 2020 ואילך יסוכם במסגרת דיוני התקציב לאחר הקמת הממשלה הבאה".