יממה אחרי שהחליט משרד הביטחון לעצור את כל התשלומים לספקים שלו ברחבי הארץ, מנכ"ל משרד הביטחון אודי אדם שלח הערב (חמישי) מכתב חריף לראש אגף התקציבים ובו תקף את התנהלות האוצר בנושא: "אתם לא עומדים בסיכומים עם מערכת הביטחון, העיכוב בהעברות התקציבים פוגע ביכולת המשרד לשלם לספקים". במשרד האוצר הגיבו: "המשרד עומד בכל הסיכומים עמו, כל עיכוב אחר לספקים נובע מהתנהלותו של משרד הביטחון".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במכתבו לראש אגף התקציבים באוצר כתב מנכ"ל משרד הביטחון: "אתם לא עומדים בסיכומים עם מערכת הביטחון. למרות שבמשרד הביטחון התנהגו באופן שקול, העיכוב בהעברות התקציבים פוגע ביכולת המשרד לשלם לספקים. יתרה וחמור מכך, בחרתם לעכב את הטיפול ביתרת התקציב ואת הטיפול ביתר הפניות של משרד הביטחון מול ועדות הכנסת. לאור האמור, אנחנו מושכים את הפניות התקציביות המקוריות שהועברו אליכם".

משרד הביטחון חייב 700 מיליון שקלים לאלפי חברות שסיפקו לו בחודשים האחרונים מוצרים ושירותים. 400 מיליון מתוכם מגיעים מהעברות פנימיות והתייעלות שנעשית בתוך משרד הביטחון. הסכום שנותר, 300 מיליון שקלים, מצוי במשרד האוצר ונועד בדיוק למקרי חירום שכאלה. לכן טוען משרד הביטחון כי הוא עומד במילתו לפי הסיכומים, אך משרד האוצר מסרב לשלם את הסכום שמצוי אצלו.

כיפת ברזל (צילום: ChameleonsEye, shutterstock)
מערכת "כיפת ברזל". ארכיון | צילום: ChameleonsEye, shutterstock

כאמור, אמש החליט משרד הביטחון לעצור בצעד חריג את כל התשלומים לספקים שלו ברחבי הארץ. מדובר בחברות שסיפקו למשרד בחודשים האחרונים מוצרים ושירותים בסכומים של מאות מיליוני שקלים. הספקים מתלוננים על הצעד הדרקוני, שלדבריהם יכול לפגוע קשות בחברות שלהם, ושוקלים בשלב זה את צעדיהם. 

גורמים במשרד הביטחון הסבירו כי מדובר למעשה בקיצוץ דה-פקטו של 2 מיליארד שקלים מתקציב הביטחון. לדבריהם, "כל מאמצי משרד הביטחון ללבן את הנושא בדרגי העבודה לא צלחו. חמור מכך, האוצר בחר, בכוונת מכוון, לעכב את הטיפול ביתרת התקציב עד לדקה ה-90".

הגורמים הוסיפו: "עיכוב בהעברת התקציבים מעמיד את משרד הביטחון 'עם הגב אל הקיר' ואינו מאפשר לו לעמוד במחויבויותיו לתשלום לאלפי ספקים ותעשיות קטנות ובינוניות, חלקן הגדול בפריפריה, שאינם מקבלים את הכסף המגיע להם בעבור משימות שוטפות שכבר בוצעו. דוח החשב הכללי, שמפורסם מידי חודש, מעיד כי מערכת הביטחון מתנהלת באחריות תחת מתווה תקציבי מאוזן ואינה אחראית כלל על הגירעון בתקציב המדינה".

גורמים במשרד האוצר אומרים כי "המשרד לא ייתן למערכת הביטחון להוציא כסף נוסף ממערכות הבריאות החינוך והרווחה כדי לכסות גירעונות של מערכת הביטחון".‎

תגובת משרד האוצר: "משרד האוצר עומד בכל הסיכומים עמו. הכסף הועבר לוועדת הכספים וכשזו תתכנס בשבוע הבא ולאחר דיון בוועדה המשותפת לכספים וחוץ וביטחון, הכסף יגיע ליעדו. כל עיכוב אחר לספקים נובע מהתנהלותו של משרד הביטחון במהלך שנת התקציב. ומעבר לכך, הדיונים התקציביים בין המשרדים לא צריכים להתנהל בתקשורת".‎

תגובת משרד הביטחון: "המשרד פנה לאגף התקציבים באוצר בדרישה לטפל באופן בהול בפניות התקציביות להעברת מלוא מקורות תקציב מערכת הביטחון בשנה זו. תכנית העבודה של משרד הביטחון וצה"ל לשנת 2019 התבססה על מקורות התקציב, כפי שאושרו בחוק התקציב ועל החלטות ממשלה וסיכומים תקציביים, שנחתמו בין משרדי האוצר והביטחון".

עוד נמסר: "מערכת הביטחון הקפידה בשנה מאתגרת זו להתנהל בצורה אחראית ושקולה, כפי שנכתב בדוח החשב הכללי. זאת על אף שספגה קיצוצים משמעותיים, תוך ביצוע משימות חדשות והוצאות  משמעותיות בגין פעילות המב"מ. חרף העובדה שכלל מקורות התקציב סוכמו בין הצדדים ביוני 2019, טרם הושלמה העברת תקציבים למשרד הביטחון בסך של כשני מיליארד שקלים".