בצל הביקורת הרבה בשנים האחרונות על השקעות לא-מבוקרות של חברות סיניות בישראל – כולל בתחומים אסטרטגיים, נמלים ותחנות ליצור חשמל - הקבינט המדיני-ביטחוני אישר היום (רביעי) הקמת מנגנון לפיקוח על השקעות זרות. "התהליכים שסוכמו יאזנו באופן ראוי בין הצורך לעודד השקעות זרות בישראל והבטחת המשך השגשוג הכלכלי, לבין שיקולי ביטחון לאומי", נמסר בהודעת הקבינט.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ההחלטה להקים את הוועדה ומנגנון הפיקוח התקבלה בסיומה של עבודת מטה ממושכת בהובלת המטה לביטחון לאומי, משרד האוצר והמועצה הלאומית לכלכלה ולאחר שורה של דיונים בנושא שנערכו בקבינט. בוועדה ישבו נציגים של הגופים הללו בנוסף למשקיפים של משרד החוץ ומשרד הכלכלה. עסקאות שלא מחייבות אישור ממשלתי – לא יובאו לדיון.

בהודעה הוסבר כי הוועדה הזאת תסייע לרגולטורים לשלב שיקולים של ביטחון לאומי בתהליך אישור השקעות זרות בתחומי הפיננסים, התקשורת, התשתיות, התחבורה והאנרגיה. בכך מצטרפת ישראל למדינות רבות, ביניהן ארה"ב, קנדה, בריטניה, גרמניה, אוסטרליה ועוד, שגיבשו גם הן תהליכים לפיקוח על השקעות זרות מטעמי ביטחון לאומי.

עו"ד שרית מוסאיוף, שותפה במשרד מ.פירון ושות' המנהלת את פעילות סין במשרד הגיבה לידיעה: "מנקודת המבט הנשקפת מחדרי העסקאות, קשה להשתחרר מהתחושה שבמקרה זה מדינת ישראל נכנעת לתכתיבים של גורמים זרים שדעתם אינה נוחה מהאופן שבו הכלכלה הישראלית מתפתחת. יותר מכך - מדובר בתקדים בעייתי שכן לכאורה, אם בעתיד מדינה אחרת לא תראה בעין יפה את העסקים שישראלים מבצעים עם מדינה אחרת – תוכל היא לבוא ולטעון שישראל כבר נהגה באופן דומה בעבר.

זהו מדרון חלקלק שמסכן את האוטונומיה והריבונות של מדינת ישראל ולכאורה אף עשוי להגביל את חופש העיסוק של יזמים. דווקא בשל היותה של ישראל מדינה קטנה עם שוק מוגבל – אין היא, או יזמיה, יכולים להרשות לעצמם 'לוותר' על עסקים במדינות עם שווקים גדולים ומפותחים כמו זה הקיים בסין. חרף ההחלטה מהיום, עסקאות עם משקיעים סיניים ימשיכו להיחתם במתווים יצירתיים שיותאמו בכל מקרה לגופו תוך הגנה מירבית על החששות הכרוכים בעסקאות שכאלה ותוך בטחון מלא כי טכנולוגיה המיוצאת מישראל לא תהא כזו המסכנת בדרך זו או אחרת את אינטרסים אסטרטגיים."