למרות הביקורות, הכיוון ברור – ישראל הולכת לקראת הבנות עם חמאס: הקבינט דן אתמול (ראשון) במשך שעות במהלכי ההסדרה מול עזה, שעות לאחר שפרטי התוכנית נחשפו בחדשות סוף השבוע. הדיון יימשך ביום רביעי, וההערכה היא שההבנות מול חמאס יקבלו את ברכתם של שרי הקבינט הימני אי פעם בתולדות המדינה.

בנט נגד בנט: כך תקף בחריפות בעבר את ההסכם עם חמאס

ההסכם המתגבש עם חמאס מוכיח: צעדות השיבה - הצלחה עזתית. אוהד חמו, פרשנות

מבחינת ישראל, ההסדרה שנידונה מול חמאס היא הזדמנות לייצר שקט ויציבות. הנושא עלה היום לדיון בקבינט: ראש המל"ל מאיר בן שבת הציג לשרים את עיקרי ההסדרה והסביר את הרציונל.

לפי ראש המל"ל, שגיבש את המתווה בתיווך המצרים, מדובר בניצול של הזדמנות שנוצרה בעקבות החיסול של הבכיר בהאא אבו אלעטא - וכעת הדרג המדיני צריך לסגור את המהלך עם הקלות לקראת חמאס. במערכת הביטחון מוכנים לקחת סיכון בדרום כדי להתרכז במשימה העיקרית בצפון.

בכיר הג'יהאד אל-עטא והמבנה בו חוסל   (צילום: החדשות12)
בכיר הג'יהאד אל-עטא והמבנה בו חוסל | צילום: החדשות12

המטרה: "אפקט" של מבצע צבאי - בלי לצאת למבצע

המהלכים מול חמאס מתרחשים כאמור בקבינט הכי ימני אי פעם בתולדות מדינת ישראל, כששר הביטחון הוא לא אחר מנפתלי בנט. את "מקומו" בתוך הקבינט תפסו השרים בצלאל סמוטריץ' וזאב אלקין, ששאלו במהלך הדיון בקבינט על עניין השבויים והנעדרים בעזה - בצל הביקורת מצד המשפחות.

גם במערכת הביטחון, גם שר הביטחון בנט וגם ראש הממשלה נתניהו אומרים ומבהירים שלא מדובר כעת בהסדרה הגדולה עם אי ונמל תעופה לפלסטינים: כל המהלכים הללו יותנו בעניין השבויים והנעדרים והחזרת גופות החללים.

הדר גולדין, אברה מנגיסטו, אורון שאול, הישאם א-סייד (צילום: חדשות)
הנעדרים והשבויים בעזה | צילום: חדשות

הכוונה הישראלית היא לנסות ולהחזיר את המציאות בדרום למצבה לפני מרץ 18, כשהחלו ההפגנות על הגדר. מהלך ההסדרה נועד להשיג את ההשפעה שאפשר היה לקבל במבצע צבאי, מבלי לשלם את המחיר של מבצע מורכב בעזה. על מנת לרכך את האפקט, הקבינט מנסה "למהול" את הדיון על עזה עם ההחלטה לקזז מכספי הרשות הפלסטינית שמשולמים למחבלים - כפי שהציע השר בנט. 

נפתלי בנט בנימין נתניהו ישיבת ממשלה (צילום: Sakchai Lalit | AP)
הקבינט הימני צפוי לאשר את ההסדרה | צילום: Sakchai Lalit | AP

עיקרי ההבנות

מצידה של ישראל, ההסכם עוסק בהקלות אזרחיות לתושבי הרצועה ובהן הגדלת מספר הסוחרים שנכנסים מעזה בכמה פעימות; הרחבה נוספת של מרחב הדיג; קידום פרויקט הנחת צינור גז והגדלת הסיוע והציוד לבתי חולים. בנוסף, נמצאת על הפרק גם שאלת אישור כניסת פועלים מעזה לישראל, אולם זו נתקלת בהתנגדות מצד השב"כ.

בתמורה להקלות אלה, התחייב החמאס לפעול בצורה מוגברת למנוע את ירי הרקטות, ולצמצם באופן הדרגתי את צעדות השיבה על הגדר עד לעצירתן באופן מוחלט. עם זאת, בצה"ל מעריכים כי יכולתו של חמאס ליישם הבטחות אלה מוגבלת ואין בכוחו לבצען באופן מלא.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות