בימים האחרונים כוח קודס האירני בסוריה עסק בתכנון פיגוע בישראל בעזרת רחפנים. אך פעילות של צה"ל סיכלה את ניסיון הפיגוע הזה ונשאלת השאלה עד כמה איום הרחפנים מעשי וכיצד ניתן להתגונן מפניו. יוסי גופר, סמנכ"ל שיווק מכירות ופיתוח עסקי בחברת "Orad", סיפר בשיחה עם החדשות 12 כי הוא ועמיתיו לחברה ביחד עם MCtech מזהירים מפני איום זה כבר תקופה והם פיתחו כלי, שבאמצעותו ניתן להסיר את איום הרחפן.

"הקושי ברחפנים ובאיום הזה הוא שמדובר בכלי מאוד קטן שקשה לעקוב אחריו", מסביר גופר. "הוא בנוי מטכנולוגיה מתקדמת יחסית, קל מאוד להשיג אותו ולהפוך אותו לכלי חבלה. בגלל היותו בעל שח"מ (שטח חתך מכ"מ) מאוד נמוך, קשה לעלות עליו באמצעי גילוי וצריך מכ"מים מאוד רגישים שיודעים לזהות אביזר קטן".

"כשרחפן נמצא במרחק של 300 מטר עדיין קשה מאוד לראות אותו ולשמוע אותו לכן האיום הוא מוחשי שעד שאתה רואה אותו הוא עלול להיות קרוב מאוד", טען. "רחפנים כיום יכולים לעשות כמה פעולות: הם יכולים לשאת מטען, יכולים לשאת מצלמה ולאסוף מודיעין וגם אמצעי האזנה. הם כלי טיס קטנים ואני מדבר על הקטנים כמו אלו שמשתמשים בהם באמזון. הם יכולים לשאת על עצמם כמה מאות גרמים ואפילו כמה ק"ג וזה מספיק גדול כדי להפוך את הרחפן לפצצה חכמה".

תקיפה בסוריה
התקיפה בסוריה, אמש

גופר, שמשרת כמג"ד הגנה אווירית במילואים הסביר: "הרחפן יכול להיות מונחה GPS או כל אמצעי תדר אחר. בגדול הוא יודע להגיע לנקודה שמזינים לו מראש וזה למעשה הופך אותו לפצצה מונחית".

מה יש לעשות כנגד זה? גופר סיפר כי בחברה בה הוא עובד, ישנה מערכת שיודעת לעשות 3 דברים עיקריים: "לזהות שקיימת מטרה באוויר על ידי מכ"מ רגיש במיוחד, שיודע לזהות ולהתריע מטווח של - חמישה ק"מ ,ובמומחי רחפן זה די רחוק. היא יודעת לעקוב אחריו באמצעות מערך אלקטרו-אופטי "שזו מצלמה שיודעת לעשות מעקב אחריו ביום ובלילה וכמובן ברגע שהוא נכנס לשטח המוגן היא מפילה אותו באמצעות שב"ש שבעצם מנתק את הקשר שיש לרחפן עם המפעיל וברגע הזה אפשר להשתלט עליו ולהנחית אותו באופן בטוח".

מערכת לייזר צבאית נגד רחפנים (צילום: Raytheon@YouTube)
מערכת לייזר צבאית נגד רחפנים (ארכיון) | צילום: Raytheon@YouTube

"כל רחפן שידוע בעולם, ברגע שמנתקים לו את התקשורת הוא למעשה מנוטרל ומתחיל לנחות בצורה הדרגתית", טען גופר. "אפשר להביא אותו לנקודה בטוחה ולהנחית אותו בצורה מבוקרת מחוץ לאזור המוגן. לכן הפעולה הזו של זיהוי מבעוד מועד, להנחית אותו ולנטרל אותו זה מה שיודעת לעשות המערכת שלנו".

לסיום הוסיף: "כמובן על אותה מערכת אפשר לשים מתקן לייזר שיכול להשמיד את הרחפן לחלוטין. אך זה יותר לשימושים צבאיים. איום הרחפנים הוא חלק בלתי נפרד מהאיום ההיקפי. וזה איום שצריך לקחת אותו ברצינות"

אל תפספסו את ועידת המשפיעים 2019! נבחרת הכתבים המובילה של ישראל פוגשת את האנשים המשפיעים במדינה! >>> מהרו להירשם עוד היום