כשלוש שנים לאחר שיצאה לדרך, "תוכנית כרמל" הגיעה היום (ראשון) לשלב הסופי: בתום חודש של ניסויים, צה"ל חשף היום (ראשון) את כלי הרכב הקרבי המשוריין שישמש בעתיד הקרוב את הצבא במסגרת התוכנית שנועדה לקחת לקצה את הטכנולוגיה של שדה הקרב העתידי ומשלבת יכולות אוטונומיות וגם בינה מלאכותית. כך זה נראה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

שלוש תעשיות ביטחוניות - התעשייה האווירית, אלביט מערכות ורפאל - היו מעורבות בתוכנית שנועדה לפתח קונספט לחימה חדש לחלוטין המבוסס על יכולות תפעול ותמרון אוטונומיות ואוטומטיות, בינה מלאכותית, יכולות חישה, הנעה היברידית ועוד. היום כאמור בתום חודש של ניסויים, הודגמו שלוש טכנולוגיות תפעול שונות, לצד טכנולוגיות מתקדמות נוספות, שיהוו תשתית לפיתוח רכבים קרביים מאוישים ואוטונומיים בצה"ל.

מעבר לצוות של שני לוחמים ברק"מ

שלוש התעשיות התבקשו לפתח כלי רכב קרבי שאותו יתפעלו רק שני לוחמים במדפים סגורים. כל חברה התבקשה לפתח דגמים עצמאיים לפיהם תאי הלחימה בטנקים והנגמ"שים יהפכו לתא לחימה מתקדם שבו מרבית הפעילות מתבצעת באופן אוטונומי. חשיבות הפיתוח הוא בהקלה על הלוחמים שישתמשו ברכב, ויידרשו לקבל החלטות רק בנושאים בהם המערכת לא יכולה לקבל בעצמה.

אלביט טכנולוגיה שילבה בכלי הרק"מ פיתוח שפתיחה במקור עבור מטוס הקרב ה-F-35 עם מערכת ראש ללוחמים. רפאל פיתחה בעבור הכלי החדשני את "הקוקפיט השקוף", המאפשר לאנשי הצוות ראיה היקפית ושיקוף מלא, כלומר ראייה מקיפה וכוללת של 360 מעלות, על המתרחש מחוץ לנגמ"ש בשדה הקרב, ללא קסדות או אמצעי ראייה. הקוקפיט השקוף הוא בעצם שילוב חדשני של מסכי מגע מתקדמים, שנמצאים בממשק אחד עם השני, ומקיפים את אנשי הצוות מבפנים.

כלי הרכב הקרבי המשוריין של צה"ל בעתיד‎ (צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון)
כלי הרכב הקרבי המשוריין של צה"ל בעתיד‎ | צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון


התעשייה האווירית פיתחה דגם טכנולוגי שמבוסס על משפחת הכלים הרובוטיים והבלתי מאוישים של החברה, שכבר נמצאים בשימוש צבאי נרחב בארץ ובעולם. מערכת הכרמל מבית התעשייה האווירית משלבת בין תצוגה פנורמית לתפעול באמצעות מסכים אישיים ובקר (ג'ויסטיק), בדומה למשחקי מחשב. פתרונות תפעול אלה נבחנו בשבועות האחרונים בשורת תרחישים מבצעיים מורכבים, על ידי צוות נסיינים מיוחד של מפא"ת (המינהל למחקר פיתוח אמל"ח ותשתית טכנולוגית) במשרד הביטחון.

בעתיד - הסוואה אקטיבית ויכולות שטרם נראו

במקביל למאמץ הפיתוח בשלוש התעשיות, במשרד הביטחון פועלים על מנת לפתח טכנולוגיות תומכות נוספות, שלא באו לידי ביטוי בדגמים שהוצגו היום. בין המערכות שישולבו לדגמים העתידיים: הנעה היברידית, הסוואה אקטיבית מהפכנית, הגנת סייבר לרק"מ, מכ"ם רב משימתי ועוד.

"תוכנית הכרמל" מבוססת על טכנולוגיות פורצות דרך וחדשניות בקנה מידה עולמי, המהוות מוקד התעניינות בצבאות ובתעשיות רבות בעולם. היכולות הממומשות בכרמל חלקן טרם נראו ורובן טרם מומשו או נוסו בכלי לחימה. התוכנית במשרד הביטחון מציבה את מדינת ישראל בחוד החנית של תכניות לרק"מ מתקדם בעולם. תוצר הפיתוח יהווה תשתית טכנולוגית והנדסית עבור כלי לחימה יבשתיים עתידיים, מאוישים ואוטונומיים.