כבר עשרות שנים שהפעולות העלומות של קהילת המודיעין הישראלית ברחבי העולם מצליחות להצית את הדמיון של רבים. סיפורו של סגן אלוף במילואים אלברט שיראזי מוכיח עד כמה זה מוצדק, אפילו בשנים הראשונות של מדינה מוקפת אויבים שאיום מלחמת הקיום תמיד ריחף מעל ראשה. האיש, ששימש במשך שנים כאחראי צופן לסוכנים ביחידת ספיר של צה"ל, חושף בפנינו את סיפורו הייחודי שיש בו את הכול. סוכנים סמויים במדינות אויב, מסרים מוצפנים שנשלחים בעתות מלחמה וגם איש אחד שהקדיש את כל חייו למטרה אחת: לדאוג שהמודיעין הישראלי יהיה הכי טוב בעולם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לאורך הקריירה הענפה שלו הפעיל שיראזי שורה של סוכנים, בהם גם את המרגל הישראלי אלי כהן ששלח את מסריו המוצפנים מתוך ביתו שבדמשק. שיראזי וחבריו ליחידה הסודית היו "הצינור" שמאפשר לסוכנים לשלוח את המסרים האלה לישראל, ופעמים רבות גם הם פעלו מתוך מדינות אויב. 

" נעשה ניסיון בעבר לחטוף את הגופה". האזינו (צילום: חדשות)
אלי כהן | צילום: חדשות

"ישבנו מול לוחמים של המוסד"

שיראזי התגייס לצה"ל בשנות ה-50. "שלחו אותי ל-8200, עברנו קורס אלחוט, וגם מאחר שהייתי טוב בערבית כמו בעברית שלחו אותי לבאר שבע אחרי שנה של קורס וקלטנו את צבא מצרים", סיפר. "במלחמת קדש הייתי גם בצבא, ב-56', ב-61' באתי ליחידה ששירתי בה למעשה כל חיי. אנחנו ישבנו מול לוחמים של המוסד, אם זה אלי כהן, אם זה (וולפגנג) לוץ - שידרנו להם בשעות שלהם".

מכשיר מורס (צילום: החדשות12)
עמדת מורס | צילום: החדשות12

"היינו בסך הכול 4 או 5 אנשים במשמרת, כך שאת אלי כהן קלטתי ושידרתי עשרות פעמים אם לא יותר", הוסיף. האתגר של שיראזי ושל חבריו היה לא פשוט בכלל. מעבר לעבודה מסביב לשעון ובשעות לא שעות, כל המסרים שהועברו לישראל היו כולם מוצפנים, אך ההצפנה והפענוח נעשו בכמה שיטות.

אחת השיטות היא "שיטת התחליף". "כל מברק מקבל את התחליף האחר - אות מחליפה אות", הסביר שיראזי. "מאוחר יותר, כשכבר היה אפשר להשתמש במחשבים, אז עשו חוברות ריקות שנתנו לסוכן שהוא יכול ללכת איתן. כששמים עליהן חומר מסוים - מתגלות ההחלפות. זו שיטה הרבה יותר מתקדמת. לא הצליחו לפענח מברקים כאלה".

אלברט שיראזי (צילום: החדשות12)
אלברט שיראזי איש הצפנים | צילום: החדשות12

"הייתי שם חודשים רבים, במקומות מסוכנים"

שיטה נוספת מתבצעת על ידי שימוש בספרים. "קונים עותקים של אותו ספר ונותנים אחד לסוכן", מתאר שיראזי. "ספר אחר נשאר בחדר הצופן. לכל צד יש טבלה שממירה. כותבים את נוסח ההודעה, ומעל הנוסח הזה כותבים אותיות מהספר, לפי דף. מתחילים במספר אחת, שתיים, שלוש - וממשיכים הלאה ואז עושים את החיסור. החיסור זו השיטה המוצפנת".

כך עם ספר, בין השאר, העביר אלי כהן את מסריו המוצפנים. "הספר האחרון שהוא השתמש בו היה 'שלושת המוסקטרים'", שחזר שיראזי.

אלברט שיראזי בחדר הצופן (צילום: החדשות12)
אלברט שיראזי בחדר הצופן | צילום: החדשות12

מדי פעם עזב שיראזי את חדר הצפון בישראל ונדרש גם הוא למשימות במדינות אויב. "הייתי שם חודשים רבים, במקומות מסוכנים", הוא מספר. "אשתי לא ידעה. יש לי שתי בנות". 

העבודה של שיראזי עם כל כך הרבה סוכנים ובאופן כל כך אינטנסיבי הביאה למערכת יחסים ייחודית מאוד שעלתה מפענוח המסרים שהעבירו הביתה. "יש שם עוד דברים אישיים, פרטים אישיים, כמו 'התחתנתי', אז כשפוגשים אותו נתנו מתנה והיינו אומרים לו מזל טוב. אתה מתרגל לתנאים האלה, אבל מעל הכול צריך לאהוב את העבודה. זה מה שהייתי".

קודף צופן (צילום: החדשות12)
קוד צופן | צילום: החדשות12

גם היום עבודת המודיעין נשארת קרובה לאלברט. אחרי תרומה שאולי אי אפשר אפילו לאמוד לביטחון המדינה הוא כבר לא בתפקיד מבצעי, אבל את המורשת שלו ושל חבריו הוא מקפיד לטפח, וכיום הוא מנהל חדר מורשת במערך ספיר שהיה לו לבית: "המקום הזה הוא מורשת של היחידה שהייתה שייכת למערך ספיר שהיה בזמנו קשם. היא נתנה שירותי קשר חשאיים לכלל יחידות המודיעין, עבדה עם יחידות 504, מוסד, שב"כ וגם תרגמה לשפות שונות לפי מה שהסוכנים או הלוחמים עבדו בהן".

שיטת ההצפנה תחליף (צילום: החדשות12)
שיטת ההצפנה תחליף | צילום: החדשות12
אלברט שיראזי עם גיוסו לצה"ל (צילום: החדשות12)
אלברט שיראזי עם גיוסו לצה"ל | צילום: החדשות12

מאז הימים שאנשי יחידת ספיר קלטו שדרים של מרגלים, השתנה מאוד תפקידה של היחידה. היום אנשיה אחראים על מערכות טכנולוגיות לשיתוף וניהול ידע המאפשרים את הפעילות של חיל המודיעין. בין השאר הם מובילים פרויקטים המבוססים על בינה מלאכותית ועל הגנה מפני איומי סייבר. המערך שומר על ליבת הסוד המודיעיני ועל תעבורת המידע המודיעיני של צה"ל וגם מייצר את התשתית המאפשרת קשר בין המפקדים הבכירים לחיילי המודיעין בשטח.

"הפעלת תא לוחמת מודיעין שמגיע לשטח ותהליכי הארגון מחדש של ראש אמ"ן שמאפשר שותפות של כלל בעלי המקצועות באמ"ן במרחבים דיגיטליים משותפים - חלקים גדולים מזה מתאפשרים או יתאפשרו בזכות היכולות של היחידה והעבודה המאומצת שלה בעולם התשתיות", מסכמת אל"ם מ', מפקדת מערך ספיר כיום.