ראש אגף כוח האדם (אכ"א) בצה"ל, אלוף מוטי אלמוז, שיגר מכתב לרגל גיוס מחזור אוגוסט לצבא לכל הקצינים בדרגת סגן-אלוף ומעלה ובו הנחיות כיצד יש למנוע התאבדויות בקרב חיילים. "בימים אלו נקלט מחזור גיוס חדש בצה"ל", כתב. "אני מנצל את העיתוי על מנת להעביר אליכם מספר לקחים ותובנות מהעיסוק באירועי אובדנות. אנו פועלים במשותף עם מומחים מהרפואה האזרחית, המועצה הלאומית לבריאות הנפש במשרד הבריאות ומחלקת בריאות הנפש בצה"ל. שיתוף פעולה זה מרכז את כל המידע המקצועי, הניסיון, והפעילויות שנעשות בארץ ובעולם כדי לצמצם את התופעה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על רקע הנתונים המעודדים בצבא בשנים האחרונות, לפיהם מספר המתאבדים ירד באופן משמעותי מ-30 ל-14, כתב ראש אכ"א לקצינים הבכירים כי "האחריות היא של כולנו. העובדה שלכל חיילת וחייל יש מפקד אמורה לחדד את הסימנים המעידים ואת פעמוני האזעקה כשמתקרב אירוע". אלוף אלמוז עמד על כך שקשה מאוד להשתלט על חייל שכבר נמצא במחשבה אובדנית ולכן חשוב ביותר לזהות מצוקות נפשיות בשלבים מוקדמים.

 

התרגש מהסיפור, האלוף מוטי אלמוז (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות
בין הלקחים שמעביר אלוף אלמוז לקצינים הוא לנהוג באכפתיות. "בחלק גדול מהתחקירים עולה כי במקרים רבים על מנת להוציא את מחשבת הפגיעה העצמית ממסלולה, חסרה יד מחבקת המעבירה לחייל תחושה של רצון לעזרה, של מישהו אמיתי שתמיד יהיה שם עבורו, עין שרואה את הבעיה ומתרגמת אותה לעזרה משמעותית ולא רק אמירות מעודדות. אנחנו היד החסרה". ראש אכ"א מדגיש כי התוצאה הרצויה היא שחייל יקבל תחושה אמיתית שהמפקד עוזר לו ושאכפת לו ממנו.

"גישה של רצון טוב יועילו מאוד"

עוד קורא אלוף אלמוז למפקדים לדבר עם פקודיהם פנים אל פנים ולעודד תרבות שמעודדת דיבור ושיח בין מפקד לפקוד, "באווירה בה ירגיש הפקוד בנוח לשתף קשיים, חוויות או בעיות טבעיות שמציבים השירות הצבאי או החייל בכלל".

בנקודות אחרות קורא אלוף אלמוז לעודד תחושה של מימוש עצמי בקרב חיילים: "צה"ל אינו חברה ציבורית המעסיקה עובדים, יש לנו צרכים שאינם מתאימים לרצונות החיילים. את המתח הזה לא צריך לנהל רק מכורח הפקודות. אמנם הפקודות ברורות וסמכויות המפקדים רחבות ומאפשרות להוביל את הפקודים למילוי המשימות, אך את המתח הזה יש לנהל בהבנת העובדה הטבעית שחיילים המתגייסים לצה"ל מבקשים למצות את כישוריהם ויכולותיהם. רגישות מקסימלית וגישה של רצון טוב יועילו מאוד".

הקצינים הבכירים נתבקשו גם לוודא שהם תמיד תחת בקרה על חייליהם מסביב לשעון ולחשוב תמיד גם על עולמם הפנימי, על חייהם באזרחות ועל הבעיות האישיות שהם עלולים לחוות וגם להקפיד על כך שכשהם חוזרים מחופשות לבסיסיהם - לוודא "שלא נותרו בהם משקעים מאירועי סוף השבוע".

באשר לחיילים בודדים כתב אלוף אלמוז כי "בכל נקודת זמן משרתים בצה"ל 6,700 חיילים בודדים... הסוגייה מחייבת מעקב ורגישות יתרה. האחריות שלנו גדולה מאוד במיוחד בכל הקשור לעזרה קבועה בכל התחומים (דיור, כסף, מוצרי חשמל וכו'). מפקד מחויב בהיכרות עם החייל הבודד, מקום מגוריו, תנאי מחייתו, מקום שהייתו בחופשות, קשר עם משפחתו וחבריו". את המכתב הייחודי סיכם בכך ש"לצה"ל פתרונות רבים וביחד עם 'יחד למען החייל' וארגונים נוספים אנו יודעים לספק מענה טוב לכל בעיה".