יום אחד, השמיים נופלים. רופא המשפחה או רופאת ריאות מבשרים בצער: השיעול וקוצר הנשימה אותם חוויתם לאחרונה נגרמו בגלל סרטן ריאה. "בדרך כלל המפגש הראשון לאחר אבחנה הוא עם האונקולוג או האונקולוגית. המטופלים, שלרוב מלווים על ידי בן או בת משפחה אחד לפחות, נכנסים בחשש לחדר. הקושי איננו רק בהכרה שמדובר במחלה קשה, הכוללת טיפולים שעלולים להיות מורכבים. ישנה אי וודאות לגבי הקשר עם האונקולוג שכן זו עומדת להיות מערכת יחסים  קרובה למשך מספר שנים, שתכלול עליות ומורדות", מסבירה ד"ר הדס גנץ סורוצקי, אונקולוגית בכירה, יחידת גידולי הריאה ובית החזה, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר.

המלצה ראשונה: אל תגיעו לבד

"במפגש הראשון עם האונקולוג.ית, שיכול להתמשך גם שעה ויותר, מתבקשים לענות על שאלות רבות ומקבלים הרבה מאד אינפורמציה. קל יותר להתמודד עם השאלות, ובפרט עם עומס המידע, כשמגיעים לפגישה עם בן או בת משפחה, עם אדם קרוב, לפחות אחד", מסביר ד"ר גנץ סורוצקי.

המלצה שנייה: ספרו לאונקולוג.ית הכל

בפגישה הראשונה כדאי לספר הכל כולל הכל. ואם לא זוכרים – אפשר לבקש מבן.ת המשפחה שמלווה להשלים פרטים נוספים. "כשהמטופל או המטופלת, כשבני המשפחה, מספרים את הסיפור המלא, כרונולוגית, זה עוזר לנו, הצוות הרפואי, להבין. למשל, עד כמה המחלה מתקדמת מהר ועד כמה הגידול הינו אגרסיבי. למטופלים ישנם פרטים מאד חשובים שיכולים לתרום להבנה שלנו, הרופאים, גם אם נדמה שמדובר בפרטים שוליים", טוענת ד"ר גנץ סורוצקי.

המלצה שלישית: קבלו תמיכה

בין שיש בני משפחה תומכים, ובין שלא – ד"ר גנץ סורוצקי ממליצה לקבל תמיכה רגשית ונפשית מאנשי מקצוע, כגון פסיכולוג או פסיכיאטר. "על פי מחקרים, תמיכה במהלך הטיפולים מבני משפחה, מקבוצת תמיכה או מאיש מקצוע מסייעת בהתמודדות עם הטיפולים הרפואיים ובהבראה מן המחלה".

המלצה נוספת היא לברר אצל רופא.ת המשפחה אילו סוגי תמיכה, רגשית, נפשית וגם מעשית, ניתן לקבל בבית החולים או בקהילה, על ידי אנשי מקצוע, ארגוני תמיכה או קבוצות תמיכה (פנים מול פנים או באופן מקוון).

"לדוגמא ב'שיבא' פועל מערך של תמיכה בחולים וחולות בודדים, עריריים. המלווים והמלוות נמצאים לצד המטופלים.ות בזמן הטיפולים עצמם, שומרים על קשר טלפוני לאורך זמן. זה מאד חשוב לחולי סרטן, שעלולים להרגיש לא טוב בזמן הטיפול ובין הטיפולים. כמו כן, חולי סרטן מגיעים לעתים תכופות לבית החולים, לצורך בדיקות ומעקבים, וחשוב שיהיה לצידם מישהו שיכול לסייע, גם בהתמודדות הבירוקרטית", מדגישה ד"ר גנץ סורוצקי. 

המלצה רביעית: שמרו על תקשורת טובה ורציפה עם הצוות הרפואי

 כיום, בבתי חולים רבים מטפלים בחולי סרטן, ובפרט בחולי סרטן ריאה, צוותים מולטי דיסציפלינריים. כלומר, שנוסף על אונקולוג.ית שמלווה לאורך חודשים ארוכים, ישנם בצוות גם רופאים.ות מתחומים נוספים, אחות מתאמת טיפולים, וכן דיאטן.ית, עובד.ת סוציאלית ועוד. . "התקשורת הרציפה עם כל הצוות הרפואי חשובה ומועילה מאד לטיפול במחלה, לכן גם חשוב לדווח על כל אירוע והתרחשות.

"במקביל לקשר עם הצוות הרפואי, חשובה תקשורת גם עם רופא.ת המשפחה, שמכיר את המטופלים ואת בני ובנות המשפחה מקרוב לאורך שנים. במקומות רבים ישנם גם שירותי ליווי מטעם בית החולים, שחשובים לא פחות, בפרט בהיבט של קביעת תורים, טיפול בנושאים בירוקרטיים, ומיצוי זכויות שמגיעות לחולי סרטן", מדגישה ד"ר גנץ סורוצקי.

המלצה חמישית: הגדירו מטרות טיפוליות

רבים.ות מבין המאובחנים.ות בסרטן הריאה נמצאים בשלבים מאוחרים של המחלה, ולעתים מדובר במחלה גרורתית. לכן, מלבד ריפוי והבראה רצוי להגדיר ולשוחח עם הצוות המטפל על מטרות נוספות. "בפגישה הראשונה עם אונקולוג.ית, ייתכן שהבשורה תהיה כי לא ניתן להחלים מן המחלה. למרות הבשורה הקשה הזו, חשוב לציין כי ניתן להאריך את חיי החולים.ות וכמובן – לתרום לאיכות החיים, למנוע כאב וסבל, להקל על תופעות הלוואי של הטיפול וכדומה, וחשוב לדבר על כך", מוסיפה ד"ר גנץ סורוצקי. "מעבר לכך, מחקר הסרטן לא מפסיק להתפתח, עם תרופות חדשות שנחקרות ומיוצרות ללא הפסקה. בשיחה עם הרופא.ה המטפל.ת על מטרות הטיפול ניתן לבקש מידע על השתתפות במחקר קליני.

עוד חשוב לדון בציפיות הטיפול. "לא כל הטיפולים משפיעים באותו אופן בקרב כל מטופל.ת ולכן הרופא.ה לא יכול.ה לדעת בוודאות עד כמה הטיפול יצליח ומה ההשפעה המדויקת שהיה לך על שגרת היום".

המלצה שישית: בררו כיצד ניתן לנהל את תופעות הלוואי

כדאי לדווח על כל תחושה חדשה. "מאחר שכל טיפול משפיע על אנשים באופן שונה - אין לדעת מי יחווה תופעות לוואי ומי לא. תופעות לוואי לאו דווקא מצביעות על הצלחת הטיפול או על כישלונו. חשוב לדבר עם הצוות הרפואי ולתאר את כל התחושות שחשים. יש דרכים להקל את התחושות או להחליט על שינוי המינון התרופתי. לכן כשמתחילים טיפול כדאי לוודא זאת עם הרופא.ה.", מסבירה ד"ר גנץ סורוצקי. " מאד חשוב לשתף את הצוות הרפואי בכל דבר. כי יש דברים שלמטופל.ת נראה כמו 'שטות' אבל עבורנו זה מידע חשוב, וכשיש קשר טוב הטיפול עובר טוב יותר ויש גם הצלחות. כשאין קשר טוב ואין שיתוף מידע – איכות הטיפול יורדת".

 

 

המלצות נוספות הן: 

· להקפיד על אורח חיים, שינה, שתיית מים ותזונה בריאים

· לבצע פעילות גופנית במידת האפשר

· לשתף את הצוות הרפואי כדי למצוא דרכים טובות להתמודד עם הטיפול.

 

לסיום,  מסר של תקווה מד"ר גנץ סורוצקי: "חשוב מאד, למרות הקושי, לשמור על תקווה ועל אופטימיות. המטופלים והמטופלות שלנו נמצאים בתקופה של חששות, אי ודאות, לעתים חרדה. תחושה ש'החיים נגמרו'. להם ולהן אני אומרת, שיש לנו היום כל מיני טיפולים חדשים, מחקרים, טכנולוגיות חדשות, שנוספו לנו בשנים האחרונות. אנחנו רואים תגובות יפות מאד. יש שאצלם.ן המחלה הגרורתית נעלמת, או שממשיכים לחיות מעבר לתחזית באיכות חיים טובה".

 

מידע נוסף והרחבה לגבי האופציות הקיימות ניתן למצוא:

באתר העמותה הישראלית לסרטן ריאה 

במאגר המחקרים הקליניים באתר האגודה למלחמה בסרטן

באתר המחקרים הקליניים של משרד הבריאות 


שירות לציבור – מוגש מטעם חברת J-C Health Care Ltd.  יאנסן ישראל | לפרטים נוספים מומלץ לפנות לרופא המטפל | המידע נכון לינואר 2024