לפני 4 שנים, חייה של ספיר מורלי בת ה 18 השתנו ללא היכר. היא סבלה מבעיה רפואית שבעטיה נאלצה ליטול תרופות, שגרמו לה לאכול בלי שליטה. "לפני שהחלה להשתמש בתרופות, ספיר הייתה נערה צעירה שנהנתה מתקופה יפה בחייה". מספרת אימה עופרה. "אני זוכרת שנהגו לעצור אותי ברחוב ולהחמיא על המראה שלה. היא הייתה כל כך יפה ורזה".

שלוש שנים מתחילת הטיפול ספיר הגיעה למשקל של 109 קילו – כלומר, 60 קילו יותר ממשקלה הרגיל. כתוצאה מכך, היא סבלה ממצוקה נפשית גדולה ומצבה הלך והחמיר. כשעופרה שמה לב לסבל הרב שעוברת ביתה, היא פנתה לרופאה אנדוקרינולוגית בבקשה לעזרה. האחרונה המליצה על טיפול תרופתי בשילוב שינוי באורח חיים וליווי על ידי צוות רב תחומי במרפאה.  

 

ספיר מורלי לא לגעת (צילום: עצמי)
ספיר אחרי ההשמנה | צילום: עצמי

כיום, אחרי כשנה, ספיר שוקלת פחות 22 ק"ג, ולדברי אימה היד עוד נטויה. "הטיפול  פשוט החזיר לי את הילדה לחיים. כיום ספיר אופטימית מתמיד ומתאוששת נפשית", היא אומרת. ספיר מסכימה: "אני מאושרת, ואני מעוניינת להמשיך לרדת במשקל".

אימה מספרת שהחשק למתוק נעלם והיא מתמקדת באכילת תפריט מזין וגם משלבת פעילות ספורטיבית ומעקב אצל דיאטנית". התחושה ממש טובה ואני מקווה שספיר תמשיך במגמה החיובית", היא אומרת.

העתיד בטיפול בהשמנת יתר אצל ילדים

פרופ' יעל לבנטל, מנהלת היחידה לאנדוקרינולוגיה וסוכרת בילדים, בי"ח "דנה דואק" לילדים, המרכז הרפואי סוראסקי מסבירה שישנן משמעויות רבות להשמנת יתר בקרב מתבגרים. "ראשית, מבחינה פיזיולוגית, ידוע כי ילדים ובני נוער הסובלים מהשמנת יתר חשופים יותר לסיבוכים בריאותיים כמו סוכרת סוג 2 וכבד שומני. מחקרים מראים כי כאשר סיבוכים מטבוליים כאלה מתפתחים בגילים צעירים, הם מתקדמים במהירות, ומתבגרים שמפתחים תחלואה מטבולית נוטים לחלות בקצב הרבה יותר מהיר ובצורה הרבה יותר קשה, ביחס למבוגרים הסובלים מאותה הבעיה".

ד"ר לבנטל מציינת גם את ההיבט הפסיכולוגי שכרוך בבעיית ההשמנה בגילי העשרה. "קשה מאוד להיתקל במטופלים הסובלים מהשמנה שאינם חווים קשיים פסיכולוגיים וחברתיים. לצערי, יש לא מעט מקרים של נידוי חברתי, ואנחנו גם רואים יותר מצבים של הסתגרות והתכנסות של בני הנוער בתוך עצמם, מה שמוביל לעיתים קרובות למעגל שכולל הרגלי אכילה פחות בריאים ומבוקרים ופחות פעילות גופנית".

מהי מטרת הטיפול התרופתי ולמי הוא מיועד?

"היות שבסופו של דבר הטיפול מתבסס על שינוי בהרגלי החיים, עיקר משמעות הטיפול התרופתי בבני נוער הוא שבירת מעגל הייאוש. מגיעים אלינו למרפאות בני נוער מיואשים שניסו להתמודד ולשנות הרגלים בכל דרך אפשרית, אולם עד שהם לא חווים הצלחה הם לא מצליחים לעלות על המסלול שיביא אותם לירידה במשקל ויביא לשיפור במצבם הבריאותי. יש כיום טיפול תרופתי לילדים ומתבגרים, שהציג תוצאות משמעותיות וארוכות טווח בהפחתת משקל. מנגנון הפעולה שלו מוביל להפחתה במשקל, ומסייע לוויסות התיאבון באמצעות הגברת תחושת השובע והפחתת תחושת הרעב".

פרופ' לבנטל מבהירה כי ההצלחה בטיפול תלויה בהיענות המטופל, בשינוי תזונתי וגם בביצוע פעילות גופנית. "הטיפול התרופתי בעצם נותן מעין דחיפה ומסייע להתמודד עם תחושת הרעב המתמדת".

 

ספיר מורלי לא לגעת (צילום: עצמי)
ספיר לפני ההשמנה | צילום: עצמי

 

מוגש כשירות לציבור ללא מעורבות בתכנים על ידי נובו נורדיסק