כשמידן קלר ז"ל נפטר לאחר שימוש בסיגריה אלקטרונית כל המדינה בכתה. עם זאת עדיין אין מספיק אכיפה ומגבלות על מכירתן של סיגריות אלקטרוניות לבני נוער. קבוצת נערים ונערות חכמים ונחושים החליטו לשנות את המצב, עלו לכנסת, פגשו את שר הבריאות וזעקו את זעקת בני ובנות דורם.

 "היינו בכנסת ונפגשנו עם שר הבריאות. אמרנו לו שהוא לא מבין מה הולך מאחורי גבו, סיפרנו שבני נוער רבים מעשנים, ואנחנו כאן כדי למצוא פתרון. הבטחנו לו שנהיה חיילים שלו בשטח, שיזמינו אותנו לפגישות בנושא הסיגריות האלקטרוניות כדי שיחד איתו נצליח למנוע את המוות הבא", מספר יונתן  בן-ארי (15) ממושב ביצרון, הלומד ברשת החינוך אמית.

 יונתן וחבריו לא רק דיברו, הם גם עשו. במסגרת הפעילות שלהם בכנסת, הציגו הנערות והנערים תערוכה פרי פעילותם, שמשקפת את תפיסת עולמם ואת הדרך שבה הם רואים את המאבק בסיגריות האלקטרוניות בפרט והעישון בכלל.

 "הם השקיעו המון, עשו תחקיר, נפגשו עם אנשי פרסום ושיווק, יצרו קמפיינים והציעו הצעות לחוקים שונים. זה היה תהליך מופלא שאותו ", מספרת רעות (תותי) נאור, מנהלת הגוגיה – מרחב החדשנות של רשת אמית, מנהלת שותפויות פדגוגיות ומורה בחינוך המיוחד בהכשרתה.

התהליך החל לאחר סגרי הקורונה, והיערכות הצוותים של אמית לקראת החזרה לספסל הלימודים. "רצינו להבין מה קורה עם התלמידים, מה מאתגר את המורים והמנהלים ואיך אפשר לעזור", מספרת נאור, "מצאנו שעישון הוא נושא שבלט. בנוסף גילינו שגם בבתי ספר בהם לא הייתה בעיה של עישון טבק, מורים ותלמידים דיווחו על עלייה בכמות המעשנים של סיגריות אלקטרוניות. פנינו לאנשי חברת התרופות אסטרהזניקה, הצגנו את הנושא, והם חיברו אותנו למיזם לאנג אמבישן ולפרופ' יאיר בר".

 פרופ' בר מנהל יחידת גידולי ריאות במרכז הרפואי שיבא הרים את הכפפה, וסיפר שהוא כאונקולוג רואה את מניעת עישון כאחד מיעדיו העיקריים "הבנו שכשמדובר במניעה, אנחנו השותפים הטבעיים, והתחלנו לבחון מהן הפעילויות שניתן לעשות עם בני הנוער. איך לחבר את התחום לפעילות פורמלית ובלתי פורמלית, כמו שאנחנו יודעים לעשות", ממשיכה נאור.

סיגריה אלקטרונית (צילום:  MilsiArt, shutterstock)
"התהליך התחיל כפיילוט". סיגריה אלקטרונית | צילום: MilsiArt, shutterstock

 "התהליך התחיל כפיילוט ב-5 בתי ספר שונים מבחינה גיאוגרפית ודמוגרפית. חשבנו איך לתקוף הנושא, ולשם כך נפגשנו עם בעלי ידע בנושא החקיקה, עם רופאים ועם פרסומאים שהנחו את בני הנוער כיצד לטרגט את קהל היעד ואיך לבנות מסרים. הנערות והנערים הפעילו סקרים, ביצעו מחקרים ויצרו סרטונים שזכו להרבה מאד צפיות. זה היה תהליך מדהים ומוצלח מאד. הם נפגשו עם צלמים שהדריכו אותם, השתתפו בסדנת כתיבה עיתונאית ברשתות חברתיות, למדו מה זה סטורי טלינג, לקחו חלק בסדנאות של הפקת סרטונים לרשתות החברתיות. קיבלו הרבה מאד כלים מקצועיים", סיפרה נאור. 

נקודת המבט התרחבה

 "בשנה שלאחר מכן, אפשרנו לבתי ספר שונים להשתמש בתוכן שהתלמידים הכינו. המטרה שלנו כרשת חינוך היא ללמד את התלמידים שהם יכולים לקחת את גורלם בידיהם, ולתת להם לפעול תוך ליווי שלנו", מספרת נאור. "לשם כך המשכנו בתהליך והכנסנו נושאי לימוד לשיעורי האזרחות – לימוד על חקיקה לא רק בתיאוריה. דרך נושא הסיגריות הילדים למדו מה צריך כדי לחוקק, איך לחוקק, כיצד נראה חוק וכדומה. חזרנו ואמרנו להם 'אם תהיו מעולים נגיע לכנסת'. לא היה לי ספק שנערים כמהים ואקטיביסטיים יכולים ליצור שינוי בכלל, ובפרט בנושא כמו בריאות", הוסיפה נאור.

כדי להעמיק את הידע של התלמידים, ברשת אמית החליטו לתת לתלמידים לבקר בבתי חולים שיבא, בילינסון, אסותא אשדוד והדסה. "במסגרת הביקורים התלמידים שוחחו עם רופאי ריאות, עם אונקולוגים, ועם חולים בסרטן הריאות. זה היה עבורם מפגש לא קל עם המציאות. הפגשנו אותם גם עם לוביסטים שתיארו בפניהם את הקשר הפיננסי לעישון, ומדוע כל כך קשה למדינה לוותר על כספי המיסים שנגבים מיצרנים ויבואנים של סיגריות בכלל ואלקטרוניות בפרט", מספרת נאור, "נקודת המבט של כולנו התרחבה".

"בני נוער מודעים לסכנות שיש בעישון סיגריות אלקטרוניות אבל הם לא מספיק חכמים כדי להפסיק. אני מקווה שיקראו לנו שוב לכנסת, ולא רק ביום נגד עישון"

לאחר הלמידה, התלמידים החלו לעבוד על מסרים לקמפיין. "המסרים שלהם לא רק פנו לבני נוער כמותם, אלא גם להורים, לעולם המבוגרים שאיננו מכיר את הסיגריות האלקטרוניות, לא מכיר את הסכנות, ואין לו תשובות לשאלות של בני הנוער. גילנו פער דורות משוגע", מספרת נאור. תובנה נוספת שגילו תלמידי אמית היא, שהמדינה איננה מגינה עליהם באמצעות חוקים, כפי שנוהגים בחלק ממדינות אירופה, בהן סיגריות אלקטרוניות נאסרו לשימוש. 

נאור גם קוראת למנהלי בתי ספר ולראשי רשויות מקומיות בכל רחבי הארץ לפנות אל הרשת ולהצטרף למיזם "אנחנו מאמינים כי יש פה פיצוח חינוכי למעורבות תלמידים בנושא בריאותי אסטרטגי  לחברה הישראלית. תלמיד שחש כי בזכותו ינצלו חיים, מקבל בבית הספר ערך שאין דומה לו". 

בחזרה ליונתן. לדבריו, שיא הפעילות היה בכנסת. "היינו במליאה, דיברנו והצטלמנו עם חברי כנסת, לחצנו ידיים. פגשנו את שר הבריאות ואת ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות. זו הייתה חוויה מדהימה. אני מקווה שנמשיך את הפעילות הזו ושנצליח להביא שינוי ונמצא ביחד פתרון אמיתי", מדגיש יונתן.

לו היו לך כל המשאבים הדרושים, מה היית רוצה לעשות בהם?

"ארצה להקים מיזם שיווקי, ליזום כנסים מקצועיים, לשכנע חברות גדולות במשק לתרום למען המשך הקמפיין ולטובת חולים בסרטן הריאה. הבעיה שבני נוער מודעים לסכנות שיש בעישון סיגריות אלקטרוניות אבל הם לא מספיק חכמים כדי להפסיק. אני מקווה שיקראו לנו שוב לכנסת, ולא רק ביום נגד עישון. זה היה נחמד אבל אם רוצים לעשות שינוי גדול, צריך לא להוריד את זה מסדר היום", מסכם יונתן. 

 

בשיתוף אסטרהזניקה. חלק מקבוצת "לאנג אמבישן" בישראל