בני נוער רבים הודו כי התנסו בעישון של טבק, סיגריות אלקטרונית ונרגילה, חלקם אף מעשנים באופן קבוע ומתמשך. אולם למרות שהוכח שעישון הוא הגורם העיקרי לתחלואה בסרטן הריאה – צעירים מתחת לגיל 18 ממשיכים לעשן. במסגרת פרויקט Lung Ambition  בשיתוף עם רשת אמית – תלמידי חטיבת הביניים והתיכון מובילים קמפיינים לבני נוער שנועדו להסביר על הנזקים הבריאותיים והסכנות לתחלואה כתוצאה מעישון. "יכול להיות שהקמפיין הזה יציל יותר חיים מהרופאים במערכת או מהתרופות המתקדמות והחדשניות ביותר שיש היום בעולם" אמר אוהד גולדברג מנכל אסטרהזניקה ישראל במפגש עם התלמידים.

 

 

"תלמידה נותנת לחברתה להתנסות בסיגריה אלקטרונית וביד שלה, הסיגריה הופכת לאקדח" כך מתחיל סרטון שערכו תלמידי תיכון אמית עתידים אור עקיבא במסגרת קמפיין למניעת עישון שהם מציגים בבית הספר. המטרה: למנוע מחבריהם הצעירים בחטיבת הביניים - להתנסות בעישון. הסרטון נוצר במסגרת מיזם Lung Ambition – פרויקט בינלאומי ששואף להכפיל את הישרדות החולים עם סרטן ריאה – ולשם כך לפעול ולתת דגש על ההיבט המניעתי-חינוכי של הגורם המשמעותי ביותר לסרטן ריאה – העישון.

הקמפיינים נוצרו במסגרת הפרויקט כשיתוף פעולה עם רשת בתי הספר אמית שיצרה תכנית חינוכית בבתי הספר במטרה להעלות את המודעות לסכנות בצריכת מוצרי טבק, סיגריות וסיגריות אלקטרוניות ולעודד מניעת עישון. הקמפיינים נעשים על ידי התלמידים, בשיתוף מיטב מומחים מתחומים רבים כמו רפואה, שיווק, פרסום וכדומה.

"פרויקט אמית הוא חלק מהמיזם הבינלאומי Lung Ambition, וכשהצטרפתי לחלק הישראלי בפרויקט, ביקשתי שיוסיפו לו את עמוד התמך הקריטי בעיניי – מניעה וחינוך. פרויקט אמית הוא חלק מהמיזם הזה", מספר פרופ' יאיר בר, אונקולוג מומחה לטיפול בסרטן ריאה וסגן מנהל המערך האונקולוגי בתל השומר.

פרופסור בר שמלווה את התוכנית בהיבט הרפואי מספר שבזמן הדיונים, עלו רעיונות כיצד להעלות למודעות את נושא המניעה וכך נוצר קשר עם רשת אמית. "התוכנית הסדורה שיצרה רשת אמית היא חינוכית ומעניינת עד מאוד. התכנון החל כשהתלמידים ביקרו אצלנו בתל השומר והמחשנו להם את גודל הבעיה באמצעות פגישה עם חולי סרטן ריאות וצוותים רפואיים", אומר פרופ' בר.

lungs doctor, אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

כשחינוך פוגש ברפואה

 "פרופסור בר התייחס לתלמידים בכבוד ודיבר איתם בגובה העיניים, וכשהילדים חזרו מהביקור בבית החולים הם היו שונים מהאופן שהם יצאו אליו. רצינו שיחושו בחשיבות הנושא ולשמחתנו זה הצליח", אומרת רעות תותי נאור המנהלת  את הפרוייקט מטעם רשת אמית. נאור היא מנהלת מרחב 'הגוגיה', מרחב החדשנות הפדגוגית ברשת אמית. "במסגרת התפקיד שלי אני אחראית לחיבור של התעשייה והעולם האמיתי עם עולם החינוך. אנחנו מעוניינים לתת לתלמידים כלים מעולמות שונים, בדרכם אל הצבא ואחר כך אל החיים עצמם", אומרת נאור ומסבירה: "בתוך מערכת החינוך אנחנו מספקים כמה שיותר התנסויות וכמה שיותר מיומנויות שהתלמידים יוכלו לרכוש. בסופו של דבר כולנו יחד עם אותה המטרה. חינוך בונה תעשיה ותעשיה בונה חינוך".

נאור מספרת על פגישתה עם ענת טל, מנהלת קשרי הממשל בחברת אסטרהזניקה. "ענת הציגה לנו את Lung Ambition, למדנו על המיזם ומיד הבנו שהקניית המיומנויות לתלמידים תיעשה באמצעות העבודה המקצועית שבפרסום אך זו הזדמנות לדבר על ערכים ונושאים חברתיים מהותיים ולכן נחבר את תכנית המנהיגות הבית ספרית ברשת אמית לפרוייקט", היא מספרת את השתלשלות הדברים. "הבנו שהמטרה היא להשקיע במניעה ובחינוך למניעה והדבר הנכון ביותר היה לתת לתלמידים להוביל, דווקא כמי שנחשפים למעשנים צעירים ומכירים את הלך הרוח והמחשבה שלהם."

הפגישה עם פרופ' בר בשיבא, תל השומר, הייתה בעיניי נאור נקודת פתיחה משמעותית. "לפני הפעילות בבית החולים עם פרופ' בר ביקשתי מהתלמידים לפתוח גוגל ולבדוק עם מי הם נפגשים", היא מסבירה.

הרשת העבירה הכשרה לתלמידים כיצד לבנות קמפיין, בעזרת מקצוענים מהתחום, מסבירה נאור, "אנחנו פועלים כל העת כדי להפוך את הלמידה לרלבנטית ולהעניק לתלמידים מיומנויות הרלבנטיות למאה ה-21, זו מטרת החדשנות הפדגוגית ברשת, לחבר למקצועות הלמידה מיומנויות וכלים. המטרה של מניעת העישון מתאימה לנו מלכתחילה. השילוב של פיתוח המנהיגות הקלאסית לתכניות שלנו היה אידאלי והכי חשוב - כשתלמידים מובילים - יש אפשרות להשפיע באופן ממוקד על קהל היעד-  המעשנים הצעירים" מוסיפה נאור.

 

 

 התוכנית יוצאת לדרך

התוכנית החלה כפיילוט בארבעה בתי ספר ברשת – בבאר שבע, בבאר טוביה, ברחובות ובאור עקיבא. בכל אחד מבתי הספר גויסו לפרויקט תלמידים מתוך קבוצת המנהיגות הקיימת בבית הספר. התלמידים היוו רפרנטים לקבוצת המנהיגות שלהם והוצמד להם גם ליווי מקצועי, במסגרתו גויסו מירן פחמן, מנטור שהגיע מעולם הפרסום המקצועי שעבד עם התלמידים על החלק המקצועי וחיים גבע, שהגיע מטעם Lung Ambition, כנציג החברה הישראלית הרפואית למניעה ולגמילה מעישון.

בשלב הזה החלו המנהיגים הצעירים בכל בית ספר לבדוק את גישת התלמידים לנושא העישון. "היה בית ספר שהתלמידים בו הודו שהם משוכנעים שיעשנו בעתיד, גם אם הם לא מעשנים היום", מספרת נאור. לדבריה, לכל בית ספר יש איפיון שונה. "בבית ספר אחר התלמידים דיווחו על תחושות של בושה בקרב המעשנים ובבית ספר שלישי דיברו על כך שכולם כבר מעשנים ועל הלחץ החברתי לעשות זאת. היו בתי ספר שגם דיברו על השימוש בסיגריה אלקטרונית. כל בית ספר, על פי סביבתו, יצר קמפיין שמתאים להלך הרוח החברתי בקהילה בה הוא נמצא וזה יעיל יותר מקמפיין ארצי אחד", היא מסבירה את העיקרון בריבוי הקמפיינים.

התלמידים שנבחרו בכל בית ספר הפיקו סרטון לרשתות החברתיות עם מערך חוויתי לפעולות המניעה בבתי הספר שלהם: בבית ספר אחד בנו חדרי בריחה, באחר עיצבו את החללים הציבוריים לפי הקמפיין, באחרים הכינו הרצאות, מפגשים, שיעורי חינוך, הפסקות פעילות ייעודיות, שיחות עם אנשים שהתמכרו לעישון, הפסקות פעילות ועוד. "בשלושת החודשים האחרונים כולם עבדו על זה, והתוצאה היא קמפיין מקצועי, שהם יצרו למניעת עישון לתלמידי החטיבה בבית הספר שלהם. "את מבינה איזו חוויית התעצמות זו עבור התלמידים והתלמידות? וכמה הם למדו? אנחנו רק מאפשרים את ההזדמנות לצאת מהכיתה, מבהירים מה המשימה ונמצאים שם ללוות כמנטורים מתי ואת מי שצריך, זה כל מה שהם צריכים וזו למידה משמעותית שאין לה תחליף", אומרת נאור.

התצוגה של הקמפיין לשותפי Lung Ambition, נערכה לאחרונה בסמוך ליום המודעות למניעת עישון שמצוין ברחבי העולם ב- 31.05 בכל שנה. התכנית צפויה להמשיך גם אל תוך השנה בתהליך מעצים לתלמידים, וזוהי הזדמנות לקובעי המדיניות להכיר ולהבין את צורת החשיבה של בני הנוער, כולל היכולת של כולם להשפיע על החינוך בעבודה משותפת.

"דימינו את המעשן למי שנופל בשבי ובוחר להיכנס לכלא בעצם תחילת העישון של הסיגריה האלקטרונית. אנחנו אומרים להם: 'אם תתחילו, תבחרו להיכנס לשבי ההתמכרות'"

 "אנחנו מאמינים שהקמפיין יעזור למנוע מחלק מהאנשים להתחיל לעשן"

את הצוות הייעודי של מקיף דתי אמית בבאר שבע תפסנו בסופו של יום צילום הסרטון, שיוביל את הקמפיין שלהם ביום המודעות לעישון בסוף חודש מאי. אביטל כהן, המורָה של הצוות שנבחרה לקמפיין, סיפרה שהצוות שהיה מעורב לומד אצלה במגמת הרפואה בבית הספר. "התלמידים קיבלו רקע מעמיק יותר על המחלה ומשמעותה. לכן, בהיכרותם את השטח, הם החליטו למקד את הקמפיין בסכנות של הסיגריה האלקטרונית", היא מספרת.

"התמקדנו בסיגריות האלקטרוניות ובסכנות הטמונות בהן בגלל שזה בעיקר מה שבני נוער מעשנים היום", אומרת ליאנה יעקובוב, תלמידה ושותפה בצוות הקמפיין, "דימינו את המעשן למי שנופל בשבי ובוחר להיכנס לכלא בעצם תחילת העישון של הסיגריה האלקטרונית. אנחנו אומרים להם: 'אם תתחילו, תבחרו להיכנס לשבי ההתמכרות'".

תלמידה נוספת, הלן רבינוביץ' מספרת שבנוסף לסרטון שצילמו, הם קישטו בשבוע המודעות, את שערי בית הספר בדימויים גדולים של סיגריה אלקטרונית וקישטו את בית הספר ברוח הקמפיין, גם באמצעות כרזה ייעודית, שהכינו ותתלה בכל מקום.

"אנחנו מאמינים שהקמפיין יעזור למנוע מחלק מהאנשים להתחיל לעשן. הסיגריה האלקטרוניות נתפסות כפחות מסוכנות מסיגריה ואנשים טועים וחושבים שזה פחות ממכר ופחות מסוכן. הכוונה שלנו לחשוף בפניהם גם את הסכנה של ההתמכרות וזו הייתה אסטרטגיית הפרסום של הקמפיין, שבנינו עם אנשי המקצוע שליוו אותנו", אומר יונתן ריבלין, תלמיד שותף בקמפיין ומי שהצטלם לסרטון המרכזי.

"צילמנו את הסרטון בטלפון, בפורמט שמתאים לטיקטוק ולאינסטגרם, שם הוא יופץ ושם בעיקר נמצאים בני הנוער", אומרת מאיה שטחין, תלמידה וחברה נוספת בצוות. "נבקש שישתפו ויפיצו את הסרטון כדי שהוא יגיע גם אל מעבר לגבולות בית הספר".

 הפרויקט הוא כאמור חלק ממיזם Lung Ambition יוזמה גלובלית של חברת אסטרהזניקה ושותפים שהוקמה בשנת 2018, בה חברות כ-50 מדינות ובכללם ישראל. למיזם בארץ שותפים גם האיגוד האונקולוגי וחוג הריאה, האיגוד לרפואת ריאות, איגוד הפתולוגים, החברה הישראלית לכירורגיית חזה, החברה למניעה וגמילה מעישון, העמותה הישראלית לסרטן ריאה, חברת אסטרהזניקה וחברת "אונקוטסט-רניום".

שירות לציבור. מוגש בחסות לאנג אמבישן ישראל