סרטן כבד ראשוני (HCC), סרטן שמקורו בכבד, הוא הסיבה השלישית בשכיחותה לתמותה מסרטן, והסרטן החמישי בשכיחותו. לפחות מחצית מהחולים יאובחנו בשלב מתקדם של המחלה, ולרוב מדובר במחלה אגרסיבית מאוד. אלא שמעקב אחר האוכלוסייה שנמצאת בסיכון אצל רופא המשפחה וביצוע בדיקות שגרתיות אחת לתקופה יכולים במידה רבה להביא לאבחון מוקדם של סרטן כבד ראשוני ואף לעצור את התפתחות המחלה.

"למעשה, כל מחלת כבד כרונית באשר היא שעשויה לגרום לשינוי כרוני דלקתי בכבד, עלולה להעלות את הסיכון לסרטן הכבד. בין המחלות הללו מחלות כבד זיהומיות ויראליות, מחלות כבד דלקתיות אוטואימוניות ומחלות מטבוליות" . מסביר ד"ר יורם מנחם, רופא בכיר ביחידה למחלות כבד בבית החולים איכילוב. "מופנים אלינו מטופלים המתלוננים בדרך כלל על כאבי בטן, עם ממצא של גוש גדול בבדיקות אולטרסאונד. זו נקודת פתיחה לא טובה – הגידול ככל הנראה כבר מתקדם. בשלבים אלו המחלה אגרסיבית, אומנם היא לא בהכרח שולחת גרורות לכל עבר אבל היא מתאפיינת בהתקדמות משמעותית בתוך הכבד ובכלי הדם של הכבד והיא מעלה את הסיכון לתמותה של החולים. לעומת זאת, מי שסובל ממחלת כבד מתקדמת וכן מקפיד להגיע למעקב שגרתי אחת לחצי שנה, עולים סיכוייו לאיתור המחלה בשלבים מוקדמים. באמצעות בדיקות דם לסמן שנקרא חלבון אלפא-עוברי (אלפא-פטופרוטאין) ובדיקות אולטרסאונד במידת הצורך, אפשר יהיה לראות את הגידול בשלבים המוקדמים יותר".

מחלות הכבד המהוות סיכון לסרטן הכבד הראשוני הן מגוונות. עד לפני כמה שנים המיקוד היה במידה רבה על המחלה הוויראלית הפטיטיס C (צהבת), אלא שבשנים האחרונות, רבות בזכות טיפול יעיל לנגיף הפטיטיס C, התהפכו היוצרות וגורם הסיכון העיקרי היום הוא הכבד השומני. "כבד שומני היא תופעה הנגרמת מהצטברות של שומנים בתוך תאי הכבד מסיבות שונות, בעיקרן עודף משקל, שומנים בדם, סוכרת וצריכה של סוכרים פשוטים, שתיית אלכוהול וכן נטייה גנטית" מסביר ד"ר מנחם.

מחלת כבד (צילום: shutterstock)
מחלת כבד | צילום: shutterstock

כיום, כבד שומני היא תופעה שנחשבת למגפה של העולם המערבי, וקיימת אצל כשליש מהאוכלוסייה הכללית. ברוב המקרים כבד שומני לא יגרום לנזק משמעותי, אך הוא עשוי להתחיל תהליכי דלקת שבעקבותיה נוצרות צלקות בכבד. "ברגע שיש תהליכים צלקתיים בכבד, רקמת הכבד הופכת לפיברוטית, כלומר נוקשה ולא פעילה, וחלקים גדולים יותר ויותר של הכבד נפגעים ולא מתפקדים. כך, לאט לאט הכבד מוריד מתפקודו עד שמתפתחת מחלה מתקדמת של הכבד, שנקראת 'שחמת הכבד'. אם בוחנים את אחוז האנשים שמתמודדים עם כבד שומני, וכשלפחות רבע מהם עלולים לפתח איזושהי דלקת בכבד, מתקבלת כמות משמעותית באוכלוסייה שעלולה להיפגע מכך".

מה הקשר שבין שחמת הכבד לסרטן כבד ראשוני?

"סרטן הכבד הוא אחד מהסיבוכים של שחמת הכבד. השחמת היא מחלה שיכולה להתקיים ללא שום סימן, ולעיתים גם בדיקות הדם נמצאות תקינות, אך בהמשך עלולות להתפתח תופעות כמו ירידה ברמת הטסיות בדם, עלייה באנזימים של הכבד ולאורך הזמן גם תופעות כמו הצטברות מים בבטן, דימום מדרכי העיכול ואירועים של בלבול. תופעות אלו כבר מעידות על שחמת משמעותית, בשלב שבו בדרך כלל המענה היחיד יהיה השתלת כבד. אנחנו יכולים לעקוב אחר תהליך ההצטלקות (גם עוד לפני התפתחות שחמת) באמצעות בדיקות לא פולשניות, כמו למשל בדיקת 'פיברוסקאן', המבוססת על טכנולוגיית אולטרסאונד ומספקת מדד לרמת ההצטלקות, החל מרמה F0, שמשמעותה שאין הצטלקות משמעותית בכבד, ועדF4 , שמצביעה על כבד שחמתי. לעיתים שחמת בדרגה F4 תהיה ללא תסמינים כלל, ומצד שני ישנם מקרים של התפתחות סרטן בדרגת הצטלקות F3, כלומר עוד בשלב שמכונה 'טרום שחמת'".

האם יש דרך להימנע מלכתחילה מכבד שומני?

"תזונה ואורח חיים בריא בוודאי יכולים למנוע כבד שומני. יש משמעות רבה לבדיקת גורמי הסיכון של החולה על ידי רופא.ת המשפחה ומעקב. צריך לשים לב למטופלים במשקל עודף, שמרבים בשתיית משקאות מסוכרים ובשתיית אלכוהול או מטופלים עם סוכרת לא מאוזנת. רמות כולסטרול וטריגליצרידים גבוהים הם גורמי סיכון גם כן, וכמובן רקע גנטי. עלייה באנזימי הכבד יכולה להצביע על תהליך דלקתי בכבד שמתרחש לנגד עינינו, ואז עלינו לעצור אותו".

איך עוצרים את התהליך? כשיש כבד שומני, אפשר להחזיר את הגלגל לאחור?

"ברגע שמאתרים את הכבד השומני, אם מתחילים לטפל בו מייד, גם עוד בתחילתו, התהליך הוא הפיך. באמצעות טיפול ושינוי אורח חיים אפשר לשפר את התוצאות אצל מטופלים שהגיעו אלינו עם טרום־שחמת בדרגה F3, לדרגת F1 אחרי שנתיים עד ארבע שנים. כשמתפתחת כבר שחמת מתרחשים כל מיני שינויים בגוף שהם כבר לא הפיכים, למשל הגדלת טחול, יתר לחץ דם פורטלי, דליות וכיוצא באלה. אולי נצליח לעצור את השינוי אבל כבר לא נצליח להחזיר את הכבד להיות כבד בריא לחלוטין".

איך בכל זאת מטפלים בסרטן כבד ראשוני?

"מדובר במחלה שלאחרונה אפשרויות הטיפוליות שלה הפכו למשמעותיות מאוד, דבר שלא היה לנו קודם לכן. ראשית, אנחנו יכולים לשלוח לניתוח כבר בשלבים המוקדמים, אם המחלה אותרה כך. במצבים אלה מטופל יכול לעבור השתלת כבד ולמעשה להבריא. כמו כן, יש מגוון של טיפולים מקומיים כמו צנתורי כבד שבמהלכם מוזרק חומר לגידול, וההתפתחות המשמעותית האחרונה שאף הוכללה בסל הבריאות היא טיפול ביולוגי אימונותרפי. זהו טיפול יעיל למדי שנותן לעיתים אפילו ריפוי, היעלמות של הגידול, כך שיש בידינו מענה לחולים שלחלק גדול מהם רק לפני שנתיים לא היה לנו מה לתת. אני יכול לשתף במקרים של חולים שלנו שהחלו לקבל את הטיפול הזה לפני כשנתיים וחצי והגיבו יפה לטיפול והם מנהלים את חייהם באיכות חיים טובה. חולים אלא ממשיכים להגיע אלינו למרפאה למעקב ואנחנו רואים שהמחלה שלהם נעצרת. אנחנו כולנו בתקווה שהמגמה הזאת תמשיך".

יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי הינה להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם המטופל. המידע נכון לספטמבר 2022. למידע נוסף ,יש לפנות לרופא המטפל. שירות לציבור. מוגש בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ.