כנראה שהמיתוס הגדול ביותר על מחלת הסוכרת שהגיע הזמן לנפץ הוא שסוכרת היא בהכרח מחלה כרונית. כבר כמה שנים שזה לא נכון, יעידו רבים שהתמודדו עם הסוכרת ונדרשו אפילו לטיפול תרופתי אך בזכות טיפול נכון של המחלה זכו לבשורה מפתיעה מהרופא.ה: "הסוכרת שלך נעלמה". איזה עוד מיתוסים הם לא לגמרי נכונים ומה דווקא כן? ד"ר חוליו ויינשטיין, מנהל מרפאת הסוכרת בבית החולים וולפסון ורופא סוכרת בכיר במרכז DMC עושה סדר בדברים:

1. סוכרת מסוג 2 נגרמת מאכילה של יותר מדי סוכר

"נכון ולא נכון. כדי ללקות בסוכרת שני גורמים מוכרחים להתקיים: נטייה גנטית, שעליה אין לנו שליטה, וגורם סביבתי, שהשכיח ביותר הוא חוסר ביצוע פעילות גופנית ועלייה במשקל. אכילת יתר של סוכר גורמת בין היתר לעלייה במשקל, אך אדם שאוכל הרבה סוכר ואין לו נטייה גנטית אולי יעלה במשקל אך לא בהכרח יפתח סוכרת. ומהצד השני, אפשר לחיות עד 120 עם נטייה גנטית לסוכרת בלי לפתח את המחלה. נכון להיום אין עוד מיפוי גנטי שיכול לקבוע מה הסיכוי של אדם ללקות בסוכרת, והידע שלנו מבוסס על הערכות סטטיסטיות. יש הטוענים שלכולנו יש נטייה כזו או אחרת לסוכרת, והשאלה היא באיזו עוצמה".

2. סוכרת סוג 2 היא מחלה של הגיל השלישי

"לא נכון. לא זו בלבד שסוכרת סוג 2 איננה מחלה רק של הגיל השלישי, אלא שבשנים האחרונות היא עוברת תהליך של 'הצערה', כלומר, ככל שאנו רואים יותר ויותר בני נוער שנמצאים בהשמנת יתר, כך גם עולים יותר ויותר מקרים של סוכרת מסוג 2 בילדים. עם זאת רובם המכריע של חולי הסוכרת בארץ הם אכן בני הגיל השלישי, ובקרב בני גיל 64 קרוב ל־35% חיים עם סוכרת לעומת פחות מ־1% אצל בני 30 ומטה".

3. השמנת יתר גורמת לסוכרת סוג 2

"נכון חלקית. השמנת יתר תמיד מביאה לעלייה ברמות הסוכר בדם, אך התוצאה לא תמיד תהיה סוכרת. כשרמות הסוכר בדם גבוהות, הלבלב שלנו מייצר הורמון אינסולין בעודף. הורמון זה מסייע לסוכר להיכנס לתאי הגוף דרך קולטנים שנמצאים בתאים. ככל שעודף המשקל גובר, הגוף מייצר תנגודת אליו, וזה מה שמכונה 'תנגודת לאינסולין'. ואכן השמנת יתר בהכרח מובילה לרמה מסוימת של תנגודת לאינסולין, אך לא בהכרח תתרגם בסופו של דבר לסוכרת. עם זאת, יש לזכור, כי השמנה היא גורם סיכון בהתפתחות סוכרת ולמעלה מ־90% מהסוכרתיים הם אנשים המתמודדים עם עודף משקל או השמנה".

4. אנשים רזים לא יחלו מסוכרת סוג 2

"לא נכון. אומנם כ־90% מחלי סוכרת סוג 2 נמצאים בעודף משקל או השמנת יתר, אך 10% מחולי סוכרת סוג 2 נמצאים במשקל תקין ואפילו רזים. אומנם מדובר באחוז קטן משמעותית מסך כל החולים, אך בהחלט ישנם אנשים רזים החולים בסוכרת מסוג 2".

5. אנשים עם סוכרת צריכים להימנע מאכילת פירות ופחמימות

"נכון ולא נכון. פחמימות פשוטות, כמו שישנן בלחם לבן, פסטה, פיצה וכיוצא באלה, הופכות בקיבה לסוכר ובסופו של דבר הן מעלות את רמות הסוכר בדם, ולכן מוטב לא להפריז בפחמימות, אבל לא מוכרחים להימנע מהם. אחת מהדיאטות הפופולאריות היום היא דיאטה קטוגנית, אשר עיקרה הימנעות מאכילת פחמימות, והיא יכולה להוביל לאיזון מצוין של הסוכרת ולירידה פנטסטית במשקל. עם זאת מדובר בדיאטה שקשה מאוד להתמיד בה, ובסופו של דבר גם מי שהצליח להוריד במשקל מתקשה לשמור עליו לאורך זמן. באשר לפירות, כל עוד מקפידים על כמות של לא יותר משניים או שלושה פירות ביום, מדובר בתוספת טובה לתזונה, עשירה בוויטמינים ומינרליים המומלצים לכל אחד מאיתנו וגם לחולי סוכרת".

6. פעילות גופנית לחולים בסוכרת סוג 2 איננה מומלצת

"לא נכון, אלא להפך! פעילות גופנית בחולי סוכרת סוג 2 משפרת את יכולת הקולטנים בתאי הגוף לקלוט את הסוכר שבדם טוב יותר, כלומר היא משפרת מצב של תנגודת לאינסולין ומכאן שפעילות גופנית בחולי סוכרת סוג 2 היא מבורכת. זאת בנוסף ליתרונותיה הרבים של פעילות גופנית עבור כל אדם, עם סוכרת או בלי".

7. סוכרת היא לא מחלה קשה או מסכנת חיים

"נכון ולא נכון. סוכרת שאינה מטופלת יכולה להביא לסיבוכים מאוחרים, כמו עיוורון, פגיעות בגפיים, פגיעה בכליות עד לכדי צורך בדיאליזה, שבץ מוחי והתקפי לב. אך ישנם חולים עם 40 ואפילו 50 שנות סוכרת שהסוכרת שלהם לא הייתה מאוזנת בצורה מיטבית ובכל זאת הם לא נפגעים כלל מאותם סיבוכים מוכרים וקשים. כלומר הסיכון ללקות בסיבוכי המחלה תלוי גם הוא ככל הנראה בנטייה גנטית. עם זאת, ומכיוון שישנם גם מקרים הפוכים שבהם אנשים עשויים אפילו בחמש שנות סוכרת לחוות סיבוכים קשים עד כדי קטיעת גפיים, אנו בכל מקרה מתייחסים לכל מטופל שמגיע אלינו כמטופל שנמצא בסיכון הגבוה ביותר, ועל כן אנו נקבע עבורו את הטיפול שיאפשר לו להגיע כמה שניתן לערכי הנורמה, בהתאם למצבו".

8. ירידה במשקל מרפאת סוכרת מסוג 2

"נכון. עד לפני כשני עשורים סוכרת הייתה ידועה כמחלה כרונית לכל החיים. לפני כ־25 שנה החלו לבצע בעולמות הרפואה ניתוחים בריאטריים לטיפול בהשמנת יתר בחולי סוכרת, וחולים השילו עשרות קילוגרמים ממשקלם באמצעות אותם הליכים כירורגיים. בחלק מהמקרים ראו כי תוך יומיים או שלושה לאחר הניתוח רמות הסוכר שלהם היו תקינות. רבים מהם נדרשו לפני הניתוח לטיפול באינסולין ותרופות כדי לנרמל את רמות הסוכר. כיום אנו מכירים במושג 'להבריא מסוכרת', מטרה שניתן להשיג בכפוף לכמה תנאים, למשל שלא מדובר בסוכרת שקיימת כבר עשרות שנים אלא עדיין בשנים הראשונות שלה וכן שלא מדובר בסוכרת קשה מאוד, כלומר שניתן לנרמל את ערכי הסוכר באמצעות טיפול שאינו מורכב מדי. במקרים אלו, ירידה של כ־20% ממשקל גופם ושמירה על ערכי סוכר תקינים תאפשר להם לחיות ללא טיפול תרופתי לאורך שנים רבות. חשוב להדגיש כי גם אם לא מבריאים מסוכרת, בזכות הטיפול שקיים היום ניתן לשנות את המהלך הטבעי של המחלה ולחיות חיים ארוכים ובריאים ככל אדם. זאת ועוד, ישנם כיום טיפולים לסוכרת היעילים מאוד בהורדה במשקל, לדוגמה זריקות או כדור לטיפול בסוכרת  ממשפחת GLP1 מפחיתות באופן משמעותי ממשקל הגוף".

9. טיפול באינסולין גורם לעלייה במשקל

"נכון. האינסולין היא אומנם תרופה טבעית אך לא זו בלבד שהיא גורמת לתיאבון, אלא שאינסולין הוא הורמון אנאבולי שתומך בתהליכי בנייה בגוף ומכאן מוביל לעלייה במשקל. לכן, כשאנו נדרשים לטפל באינסולין בחולי סוכרת מסוג 2, נשתדל לטפל במינימום הדרוש כדי להגיע למקסימום איזון. אלא שבעוד שלפני 15 שנים אפשרויות הטיפול היו מצומצמות, כיום ישנן תרופות חדשות שלא אחת מייתרות את הטיפול באינסולין, כמו תרופות מקבוצת GLP1 שמסייעות הן לירידה במשקל והן לטיפול בסוכרת. מחקרים בין-לאומיים שבדקו תרופות מסוימות, חדישות, מקבוצת GLP1 הראו תוצאות הקרובות לתוצאות שמושגות בניתוח לקיצור קיבה, מה שבסופו של דבר מביא להבראה מסוכרת".

10. עם הטיפול בסוכרת אפשר לאכול מה שרוצים ולא צריך לעשות כושר גופני

"הקפדה על אורח חיים בריא מומלצת לכל אדם ולא רק לחולי סוכרת. בעידן המודרני אנשים אינם מתים מרעב אלא מעודף אכילה, ולמעשה ככל שהגוף רעב יותר כך תוחלת החיים ארוכה יותר. אדם שאוכל מזונות עשירים בסוכר ובו בזמן מזריק אינסולין בכמויות גדולות אולי יצליח לשמור על רמות סוכר מאוזנות, אבל זה לא יבטיח לו בריאות לאורך זמן. המצב המועדף ביותר עבור חולה סוכרת הוא לקבל את הטיפול המינימלי הנדרש תוך הקפדה על אורח חיים בריא ומעקב אחר ערכי הסוכר בדם".

 

***

מוגש כשירות לציבור ללא מעורבות בתכנים על ידי חברת נובו נורדיסק