שתי מגפות פוקדות אותנו מאז שנות ה-70 של המאה הקודמת, ושתיהן קשורות זו לזו בקשר הדוק: מגפת הסוכרת ומגפת ההשמנה. בקרב חולי סוכרת מסוג 2, זו השכיחה יותר, 90%-80% מתמודדים גם עם משקל עודף. בין אלה מהם שמצליחים לרדת במשקל, ניכר שיש פחות צורך בתרופות, פחות סיבוכים והרבה יותר שליטה ואיזון של המחלה הכרונית. אלא שסוכרתיים רבים אינם מצליחים להפחית ממשקל גופם, גם כאשר הם צורכים את אותם התרופות והטיפולים שכן משפיעים על מי שמתמודד עם השמנה ללא סוכרת. וכאן התסכול הגדול.    

"אנחנו עדים לא פעם למעין ביצה ותרנגולת", אומרת ד"ר ליאת ברזילי-יוסף, מומחית אנדוקרינולוגיה, מטבוליזם והשמנה מהמכון האנדוקריני במרכז הרפואי מאיר בכפר-סבא. "השמנת יתר היא גורם סיכון ברור לסוכרת - ומי שחולה בסוכרת מתקשה להוריד משקל. 'מעגל הרשע' הזה ממשיך להתגלגל, ומאוד לא קל לצאת ממנו". לפיכך, ההמלצה הראשונה שלה נוגעת למניעה. זאת דרך אורח חיים בריא בדגש על השילוש של תזונה, שינה טובה ופעילות גופנית. אבל יש לה בשורות גם למי שכבר נמצא עמוק בתוך שתי המגפות. 

כחלק ממגמת הפרסונליזציה, ההתאמה האישית בשירותי הבריאות, ברור שלא כל טיפול מתאים לכל אדם. יתרה מזאת: כיום מבינים שקבוצות שונות של טיפולים שניתנות לחולי הסוכרת רק מקשות על מצבם מבחינת עודף המשקל. הבשורות במקרה זה הן תרופות שבין יתר ההשפעות שלהן - מגבירות את תחושת השובע. אחת הדוגמאות האפקטיביות היא הדור החדש של תרופות GLP-1, המאפשרות הזרקה עצמית תת-עורית אחת ליום או אחת לשבוע. הן מבוססות על הורמון ה-GLP שקיים בגוף האדם ומופרש בעקבות אכילת מזון. תפקיד הורמון זה הוא לשפר את תגובת הלבלב למזון, דהיינו להפריש עוד אינסולין כדי לספוג את הגלוקוז לתאים. בשנים האחרונות התברר שאותו הורמון מעודד פעולות נוספות הקשורות בקיבה ובמרכזים שונים במוח, ולכן קשור גם לתחושת הרעב והשובע.   

בקרב חלק מהמתמודדים עם השמנה וסוכרת התגלתה תנגודת להורמון הזה (כשם שאחרים לוקים בתנגודת לאינסולין - Insulin resistance). גם לכך נועד הטיפול ב-GLP-1. טיפול זה נמצא איתנו כבר יותר מעשור, אבל ד"ר ברזילי-יוסף אומרת כי המחקר לא נח לרגע, מה שמוביל ליעילות מוגברת ונוחות משופרת בטיפול. כיום יש כבר כדורים כתחליף לזריקה, כשכאן האתגר הוא להימנע פירוק מוקדם מדי של התרופה עצמה בקיבה. יש גם חיבורים של הורמון ה-GLP להורמונים אחרים המופרשים ממערכת העיכול, כדי להגביר את ההצלחה הטיפולית הן בהשמנה והן בסוכרת. מתברר גם שלטיפולים אלו בקרב חולי סוכרת יש פוטנציאל בהגנה על הלב ובשיפור מדדי הדלקת (הקשורה לסיבוכים דוגמת פגיעה בכלי דם) והמדדים המטבוליים בגוף (כולסטרול ולחץ דם).      

לטפל בכל המכלול

"הזרקור השתנה", אומרת ד"ר ברזילי-יוסף. "אם בעבר הדגש היחיד כמעט היה על איזון הסוכרת ומניעת התופעות הקרדיווסקולריות הקשורות בה (מחלות לב וכלי דם), היום אנחנו מבינים שאנשים מגיעים עם מכלול רחב של תופעות - לחץ דם, כבד שומני, כולסטרול גבוה, דום נשימה בשינה וכאבים בכף הרגל ובמקומות שונים בגוף. מהניסיון האישי שלי, כשמתייחסים למכלול הזה, בדגש על המשקל, ולא רק לסוכר - ניתן להביא לשיפור משמעותי במצב החולים. כשחולה מצליח, דרך תזונה, פעילות גופנית, שינה טובה והפחתת סטרס, להפחית 5% ממשקל גופו, שלא לדבר על 10% - רואים שיפור במגוון של תופעות". לשמחתה, האינטואיציות שהיו לה כקלינאית באות כיום לידי ביטוי בהנחיות הפורמליות של האגודה האמריקאית לסוכרת (ADA), הרואות בהתייחסות למשקל, לפעילות הגופנית ולאורח החיים חלק בלתי נפרד מהפרוטוקול הטיפולי.

ישנן כמובן סיבות נוספות לקושי להוריד במשקל - החל בקושי לשנות הרגלי חיים שתרמו למצב הזה מלכתחילה, דרך מגבלה פיזית כתוצאה מהמחלה שמקשה על פעילות גופנית, ועד למהלך הסוכרת עצמה והנטיות הגנטיות להשמנה, שבהן רב עדיין הנסתר על הגלוי. כך או כך, אומרת ד"ר ברזילי-יוסף, חשוב לשים לב לשוני בין המטופלים ובין סוגי התרופות. כל תרופה היא מולקולה שונה במקצת, ובמקרה של תופעות לוואי - בחילות, הקאות, שלשול, נפיחות, ריבוי גזים, חוסר תיאבון ותופעות נוספות הקשורות במערכת העיכול - חשוב להיות מוכנים לקראתן, לדבר עליהן עם המטופלים בצורה ברורה, לערוך תיאום ציפיות, ואם יש תופעות לוואי בלתי נסבלות, ניתן לנסות תרופה אחרת מאותה משפחה. לא לוותר.     

"מגפת ההשמנה היא מאוד משמעותית ומעלה בעשרות מונים את שיעור חולי הסוכרת ואת היקף הסיבוכים של המחלה. אנחנו מבינים היום שחייבים להתייחס לא רק לאיזון הסוכר. המטופלים הסוכרתיים שונים זה מזה, בין היתר, גם במשקלם, בתנגודת לאינסולין וברזרבה של הלבלב. לאור זאת, תפקידנו לבחור לכל מטופלת ומטופל תרופות שמתאימות להם. במצב של תסמונת מטבולית ועודף משקל, אני בהחלט אעדיף תרופות שעוזרות לרדת במשקל. במיוחד היום, כשיש לנו חלופות מצוינות שהופכות את המחלה לכרונית, נשלטת וחלק מהחיים, ומאוד חשוב - יכולות למנוע את סיבוכי הסוכרת".

***

מוגש כשירות לציבור ללא מעורבות בתכנים על ידי חברת נובו נורדיסק