סוכרת מסוג 2, הסוכרת שמתפתחת פתאום באמצע החיים ללא הכנה מוקדמת, מלווה במקרים רבים באי וודאות ותהיות מצד המטופלים ובני משפחתם. כדי לעשות סדר בסוגיות סוכרת שכיחות, ריכזנו שאלות נפוצות בנושא וביקשנו מד"ר מיכאל ויינפאס, רופא סוכרת במכון הסוכרת מכבי השלום, יועץ סוכרת של מרחב רמת אביב בקופת חולים מכבי ורופא סוכרת במרפאה אינטגרטיבית ברמת גן, להשיב עבורן ולספק את הידע המקצועי הקיים בתחום. בואו נתחיל:

אני רואה סביבי המון אנשים עם סוכרת וחוששת לפתח את המחלה בעצמי. איך אדע אם אני בסיכון?

"ישנם מספר גורמי סיכון לסוכרת מסוג 2, ובראשם היסטוריה משפחתית, גיל, משקל עודף ואורח חיים יושבני", אומר ד"ר ויינפאס. "סיפור משפחתי של סוכרת מסוג 2 בקרוב משפחה מדרגה ראשונה מעלה את הסיכון הסטטיסטי לחלות בעצמנו. עם הגיל הסיכון עולה, כאשר מגיל 65 כל אדם רביעי סובל מסוכרת ולמעשה חצי מחולי הסוכרת הם מעל לגיל 65. גורם סיכון משמעותי נוסף הוא משקל עודף. השמנה בטנית גורמת לשקיעה של שומן דלקתי פעיל באיברים הפנימיים לרבות בלבלב, ובכך נפגעים התאים המפרישים אינסולין עם היווצרות עמידות לאינסולין. וכמובן בנשים – סוכרת הריון מעלה את הסיכון לפתח סוכרת בהמשך החיים".

מהם התסמינים? מתי צריך לחשוד בסוכרת?

"בשלבים הראשונים, אם הערכים אינם קיצוניים, לא תמיד יהיו סימפטומים, ולכן חשוב לעשות בדיקות סקר תקופתיות. במקרים של ערכי סוכר קיצוניים, תהיה פעמים רבות ירידה במשקל, שמלווה בריבוי שתן ובצמא מוגבר שנגרם מרמות הגלוקוז הגבוהות בדם. לפעמים האבחון יתקבל בכלל בגלל סיבוך של המחלה כמו נוירופתיה (עקצוץ ונימול בגפיים). מאחר שסוכרת לא מאוזנת היא מחלה שמובילה למחלות לב, במקרים קיצוניים מאוד תתגלה הסוכרת רק בעקבות אירוע לב".

אבי אובחן עם סוכרת מסוג 2 אך אינו ממהר לשנות את אורח חייו. מהם הסיבוכים שעלולים להופיע אצלו?

"חשוב מאוד שאביך ידאג לאזן את הסוכרת ולשמור עליה מאוזנת", אומר ד"ר ויינפאס. "הסיבוכים של מחלת הסוכרת, כאשר היא אינה מאוזנת, הם רבים וקשים וכוללים בין היתר: רטינופתיה - פגיעה בכלי הדם הקטנים וברשתית, נוירופתיה סוכרתית - פגיעה בעצבים שגורמת לעקצוץ או לתחושת הירדמות בגפיים, כף רגל סוכרתית - פצעים שאינם נרפאים ועלולים להוביל לנמק ולכריתת גפה, נפרופתיה - פגיעה בתפקודי הכליות שעלולה להוביל לצורך בדיאליזה ולהשתלת כליה, וסיבוכים רבים נוספים".   

"אחד הסיבוכים הנפוצים ביותר הוא התפתחות של מחלות לב וכלי דם", הוא מוסיף. "למעשה, הסיבוך הזה כל כך נפוץ עד כי כיום עולם הרפואה נוטה לראות בחולי סוכרת חולי לב, ומטפל בהם בתרופות שמיועדת לא רק לטפל בסוכרת אלא גם בכלי הדם והלב. הסיכון של חולה סוכרת לתמותה ממחלות לב היא פי 2 עד פי 4 מאדם שאינו חולה בסוכרת, ולמעשה 50 אחוז מהסיבות לתמותת חולי סוכרת קשורות למחלות לב וכלי דם (התקפי לב, אירועי לב, שבץ מוחי וכד'). לכן חשוב לשמור על סוכרת מאוזנת, על אורח חיים בריא, ועל לקיחת התרופות לפי הצורך בהתאם להנחיות הרופאים באופן מסודר".

אני חולה בסוכרת וחושש לפתח מחלת לב, מה ניתן לעשות?

"מחלת הסוכרת אכן עלולה להוביל למחלות לב, אך שמירה על סוכרת מאוזנת, על לקיחת התרופות הנכונות, על אורח חיים פעיל ועל מעקב מפחיתה משמעותית את הסיכון", הוא מדגיש. "איגוד הלב האמריקאי (AHA) והחברה האירופית לקרדיולוגיה (ES) המליצו לאחרונה על התרופות החדשות מקבוצת 'אנלוגים ל-GLP-1,  שמיועדת לטיפול בסוכרת סוג 2. מדובר בתרופות שמחקות את פעולתו של ההורמון GLP-1 שמעודד הפרשת אינסולין בלבלב, דבר שעוזר לשמור על איזון ברמות הסוכר בדם.  המשפחה השנייה של התרופות היא מעכבי  SGLT2 המתערבת במנגנון כלייתי. הסיבה שקרדיולוגים ממליצים על משפחת התרופות הנ"ל היא שבשנים האחרונות הוכח כי הן מפחיתות את הסיכון להתקפי לב, שבץ מוחי וטרשת עורקים, מחלות לב וכליות ואפילו עוזרות לרדת במשקל". לאחרונה תרופה משפחת זאת אף קיבלה התוויה כלייתית אפילו ללא סוכרתיים

"חשוב להבין שהשמנת יתר ואורח חיים יושבני הם בין הדברים שמעלים מאוד את הסיכון להתפתחות מחלות לב, ולכן חשוב להימנע מאורח חיים יושבני ולזוז כמה שיותר, ולבצע לפחות 150 דקות של פעילות אירובית בשבוע לצד אימוני כוח על מנת לשמור על מסת השריר ועל שרירי הלב. עניין ההשמנה הוא בעייתי יותר, מאחר שההשמנה עצמה היא סיבוך שנגרם מסוכרת ומהתרופות שהיה מקובל לתת לחולים. בימינו ישנן תרופות לסוכרת שגורמות דווקא לירידה במשקל ומכוונות גם לטיפול בלב, והן המומלצות ביותר כיום לטיפול בסוכרת על ידי האיגודים השונים".

חליתי בסוכרת. האם אהיה חייבת להזריק אינסולין? יכול להיות שאקבל טיפול אחר?

"הטיפול בסוכרת הוא קודם כל טיוב אורח החיים: תזונה, פעילות גופנית והפגת סטרס", מדגיש ד"ר ויינפאס. "גם אם מתקבלת החלטה להתחיל בטיפול תרופתי, הוא בנוסף לטיוב אורחות החיים ולא במקום. התרופות הניתנות למחלת הסוכרת עברו שינויים רבים בשנים האחרונות, והן כיום תרופות שלא גורמות לעלייה במשקל כפי שהיה אלא לירידה במשקל, להגנה על הכליות, להפחתת אי ספיקת לב והפחתה של אירועי לב ואירועים מוחיים והפחתת תמותה לבבית".

"מדובר בשתי קבוצות תרופות: אחת היא משפחת 2 SGLT - שיש לה יתרונות בתחום אי ספיקת לב והגנה על הכליות, והשנייה היא משפחת GLP1, לה יש יתרונות בתחום מניעת תחלואה ותמותה ממחלות לב, וכן היא גורמת לירידה משמעותית במשקל כמו גם הגנה מפני אתרוסקלרוזיס. תכנית תרופתית מותאמת אישית נתפרת לפי שיקול דעתו של הרופא והיא ניתנת לשינוי עם הזמן".

חליתי בסוכרת סוג 2. האם ניתן למזער את הסיכון לסיבוכי לב?

"בהחלט ניתן למזער את הסיכון", אומר ד"ר ויינפאס. "אנחנו מעודדים לניטור הסוכר בצורה האופטימלית, עם עדיפות לניטור רציף, על מנת ללמוד את הדפוס האישי של כל אחד ואחת כדי לדייק עבורו, הן את התזונה והן את הטיפול התרופתי הנדרש. שילוב של אורח חיים בריא, ניטור הסוכר בצורה אופטימלית והתאמת טיפול תרופתי חדשני מתקדם אם יש צורך, מביאים את רוב המטופלים לערכים שמפחיתים משמעותית את הסיכון לפתח את סיבוכי המחלה, ובכללן סיבוכי לב. בחמש השנים האחרונות תרופות מהמשפחות החדשות (משפחת 2 SGLTומשפחת 1GLP) הוכיחו כמפחיתות סיבוכי לב, כך שכיום אנחנו לא מתמקדים רק באפקט הגליקמי של התרופה, אלא גם בתכונותיה הנוספות בהקשר של הפחתת מחלות לב, כליות, התקפי לב וירידה במשקל".

לא מזמן אובחנתי עם סוכרת וקשה לי עם המחשבה שלא אוכל יותר קינוחים. האם זה נכון?

"אישית, אני לא אוהב את הדגשת ההמנעות ואת תודעת האיסור", מודה הדוקטור. "תודעה של שפע ולא של המנעות היא בריאה יותר, ובעיניי גם נכונה יותר. קיימות אופציות רבות גם למנות אחרונות דלות פחמימות, ותמיד קיימים יותר מסוג תזונה אחד שעשויים להיות יעילים לחולים סוכרתיים, וכדאי להתאים את התזונה בהתאמה אישית גם לפי העדפות המטופל ולקיחה בחשבון של גורמים נוספים כמו סדר היום של המטופל, תפקודי כליות ועוד. היום אין סיבה לחולה סוכרת לא להיות מאוזן ויש לו אפשרות לחיות חיים מלאים ובריאים, וגם טעימים".  בנוסף משפחת תרופות ה  GLP1 הוכיחו את עצמם גם כתרופות ייעילות מאוד לירידה במשקל גם ללא סוכרתיים והיום בייחד עם הרצון לאזן את רמות הסוכר אנו מציבים כיעד גם ירידה במשקל בקרב מטופלים סוכרתיים שחיים עם השמנה

 

***

מוגש כשירות לציבור ללא מעורבות בתכנים על ידי חברת נובו נורדיסק