מדי שנה מאובחנים בישראל כ-450 חולים חדשים בלוקמיה לימפטית כרונית (CLL). מדובר במחלה המטולוגית, המוגדרת כסרטן דם בעל אופי כרוני, מה שאומר שלא ניתן לרפא את המחלה אך ניתן להמשיך לחיות לצידה במשך שנים רבות.

מה אפשר לעשות כדי להמשיך את שיגרת החיים לצד המחלה?

במרבית המקרים, כלל אין צורך לטפל ב CLL-בזמן האבחנה. "אצל חלק גדול מהמטופלים המחלה מתגלה במקרה, בשלב מוקדם, אז מסת המחלה נמוכה, כך שאינה מפריעה למטופל, ונדרש מעקב המטולוגי בלבד", מסבירה ד"ר אודית גוטויין, רופאה בכירה במערך ההמטולוגי במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא) ומרכזת תחום לימפומה. "רק כאשר מסת המחלה גדלה, והחולים מתחילים לחוש תסמינים, או כשבבדיקות הדם מבחינים בירידה משמעותית של ערכים כמו ההמוגלובין (אנמיה) או טסיות הדם (תרומבוציטופניה), או במקרים בהם יש הגדלה של בלוטות הלימפה או של הטחול – אזי אנחנו שוקלים התחלה של טיפול תרופתי". 

כיצד מטפלים במחלה?  

הטיפול התרופתי המקובל כיום הוא בתרופות מוכוונות מטרה, הנחלקות לשתי קבוצות עיקריות:

משפחת מעכבי BTK: זו קבוצת תרופות שפועלות על מנת לעכב חלבון מסוים שפעיל במיוחד בתאים של חולי CLL. טיפולים אלו ניטלים בכדורים שיש לקחת באופן קבוע. 

משפחת מעכבי BCL2: זו קבוצת תרופות שמפעילות את מנגנון ההשמדה העצמית של התאים. טיפול זה  ניתן בכדורים דרך הפה, בשילוב עם נוגדן חד שבטי הניתן בעירוי או בשילוב עם מעכב BTK.

"בחירת הטיפול נעשית בשיתוף המטופל, בהתאם למאפייני המחלה ותוך התחשבות באופי, בסגנון החיים ובצרכים של המטופל, משום שישנה חשיבות לנוחות ולאופן שבו בטיפול משתלב באורח החיים של החולה", מדגישה ד"ר גוטויין.

"במשפחת מעכבי ה-BTK יש כבר תרופות שהן "דור שני" ופרופיל תופעות הלוואי שלהן קל ובטוח יותר. אלו תרופות שיש ליטול באופן קבוע. מדובר בטיפול פומי (שניתן דרך הפה), כך שיש צורך במעקב וניטור תופעות לוואי מדי פעם, אבל אפשר להמשיך בשגרת החיים לאורך זמן, לעבוד, ללמוד, לנסוע, לטייל", מסבירה ד"ר גוטויין. 

"להבדיל, כשנוטלים תרופות ממשפחת 2BCL יש צורך בתוספת של נוגדן חד שבטי הניתן בעירוי או בתוספת של מעכב BTK. מדובר בטיפול מוגבל בזמן, המביא לתגובה עמוקה שמאפשרת להפסיק את הטיפול בהמשך. יש לציין כי התחלת טיפול זה כרוכה בהגעה לבית החולים לצורך קבלת עירוי או ניטור צמוד של תופעות לוואי. 
חשוב להדגיש שבסך הכול, כל סוגי הטיפולים הממוקדים מאפשרים להגיע לשליטה ממושכת ב-CLL, מובילים לשיפור בתסמיני המחלה ובתחושת המטופל, ומאפשרים  להמשיך את החיים כפי שרוצים".

לכל תרופה ישנן תופעות לוואי, איך מתמודדים איתן בלי להפריע לשגרת החיים?

"התרופות הממוקדות קיימות בשוק כבר מספר שנים וצברנו ניסיון בטיפול בתופעות לוואי. אם הן מופיעות, אנחנו לרב יודעים כיצד להתמודד איתן. לכן, חשוב שהמטופלים ישמרו על קשר רציף עם הצוות הרפואי. כמובן, שלכל תרופה יש מאפיינים ופרופיל תופעות לוואי המחייבים התייחסות ספציפית, הכרות עם המטופל ומחלות הרקע שלו. כל אלה נלקחים בחשבון כשאנחנו בוחרים את התרופה ובמהלך המעקב תחת הטיפול", מסכמת ד"ר גוטויין ומוסיפה: "חשוב לדעת שכיום אפשר להתאים טיפול למטופל לא רק לפי מאפייני המחלה אלא גם לפי מאפיינים אישיים של המטופל, כגון אורח חיים, גיל, מחלות רקע וכדומה".