כבכל שנה, גם החודש התקיים באטלנטה ארה"ב הכנס ההמטולוגי, אשר במעמדו משתתפים מומחים מכל העולם, שמחכים בקוצר רוח לשמוע על מחקרים חדשים, המוכיחים את הצלחתם של טיפולים פורצי דרך בתחום. במקביל לכנס המתוקשר בארה"ב, אנו מקיימים ב-MED12 ו-N12 שנה שנייה ברציפות פרויקט מיוחד בנושא פריצות הדרך והחדשנות בתחום ההמטולוגיה בארץ ובעולם.

בשנה שעברה שוחחנו עם פרופ' מרטין אליס, יו״ר האיגוד הישראלי להמטולוגיה ורפואת עירויים ומנהל המכון ההמטולוגי ובנק הדם במרכז הרפואי מאיר, שדיבר על פיתוחים חדשים. בין היתר, הוא ציין טיפולים יעילים וממוקדים יותר בסרטני הדם, טיפולים שונים במחלות דם שנמצאו יעילים ומנגד כרוכים בפחות תופעות לוואי - וכן טיפולים מכווני מטרה שמשפרים את האפשרויות הטיפוליות עבור חולים בהמופיליה ובמחלות דם אחרות.

גם השנה שוחחנו עם הפרופ', אלא שהפעם הציפיות שלנו היו נמוכות יותר. השנה החולפת הייתה בסימן מלחמה בנגיף הקורונה, וניתן היה לצפות שחלק נכבד מהמאמצים הרפואיים והמחקריים יוקדשו לטיפול ולמניעת התחלואה בנגיף. לשמחתנו, גם הפעם פרופ' מרטין חזר מצויד בבשורות טובות, המעידות על כך שההתקדמות בתחום לא פסקה ואף התגברה, חרף התקופה המורכבת שבה למדנו לחיות.

"השנה, הכנס סיקר תחומים רבים שקשורים לחקר הביולוגיה של התא והטיפולים הגנטיים, תרופות חדשות שצפויות לצאת לשוק וכן התמקדות במחלות דם ממאירות – לוקמיה, לימפומה ומיאלומה וגם במחלות אחרות כמו אנמיה תורשתית ומחלות קרישה", מסכם פרופ' אליס.

טיפול ביולוגי ממוקד (צילום: Anusorn Nakdee, shutterstock)
"לוקמיה, לימפומה ומיאלומה וגם במחלות אחרות כמו אנמיה תורשתית ומחלות קרישה", אומר פרופ' אליס | צילום: Anusorn Nakdee, shutterstock

שם המשחק: תרופות מכוונות מטרה

ביקשנו מפרופ' אליס לבחור את הכותרות המעניינות ביותר מהכנס, המבשרות על טיפולים פורצי דרך. "אם בעבר היינו רגילים לראות בעיקר טיפולים אגרסיביים וכוללניים למחלות ממאירות, כיום התחום הטיפולי בסרטן הדם ובסוגי סרטן אחרים צועד לכיוון רפואה המותאמת אישית, עם כניסתם של טיפולים מכווני מטרה שמותאמים למוטציות ספציפיות בגידול למערכה אני חושב שמדובר בבשורה גדולה, משום שבד"כ ברפואה מערבית אנחנו רגילים לטפל בבעיה ולא בשרש שלה, ומהבחינה הזאת יש פה בהחלט מהפכה. מדובר בתחום שרק הולך ומשתכלל מידי שנה".

הבשורות הטיפוליות לחולים באנמיה תורשתית ולימפומה

דוגמה אחת בולטת להתקדמות הטיפולית שעליה מדבר פרופ' אליס, אפשר למצוא בהתייחסות ללימפומה אגרסיבית – סרטן בבלוטות הלימפה. "מדובר במחלה קטלנית שללא טיפול מתפתחת בקצב מהיר מאוד. כבר 20 שנה נהוג לטפל בחולים במחלה באמצעות משלב של טיפול כימותרפי עם טיפול ביולוגי. טיפול זה מאפשר להשיג תוצאות ריפוי טובות בקרב כשני שליש מהחולים", מסביר פרופ' אליס. אלא שהיום מתפרסמת עבודה שמשנה את הסטטוס הטיפולי הזה לדבריו: "לטיפול משולב זה הוסיפו טיפול ביולוגי נוסף המכוון כנגד התא הסרטני. מדובר בטיפול שניתן בנוסף למשלב הישן, אשר מאפשר להפחית חלק מהטיפול הכימותרפי. הבשורה פה אדירה – מדובר בטיפול המאפשר להשיג כ-10 אחוז יותר שיפור בתוצאות. יתרה מכך, בזכות שילוב הטיפול הזה שכאמור מפחית את הצורך בטיפול כימותרפי, המטופל סובל פחות מתופעות לוואי קשות ואיכות החיים שלו משתפרת. זוהי בשורה שזוכים לקבל אחת ל 20 שנה ואותי באופן אישי זה בהחלט מרגש".

טיפול גנטי (צילום: Cryptographer, shutterstock)
"בכל יום אנחנו עדים לטיפולים מעודדים עבור חולים במחלות קשות כמו לימפומה או המופיליה" | צילום: Cryptographer, shutterstock

בשורה לא פחות מרגשת היא זו המתייחסת לאותה קבוצה של חולי לימפומה שאינם מחלימים כתוצאה מהטיפול המשולב החדש. "כ-40 אחוז מחולי הלימפומה אינם מבריאים מהמחלה למרות הטיפולים החדשים. עד כה, חולים אלה טופלו באמצעות טיפול כימותרפי אגרסיבי ובאמצעות השתלת מח עצם. מדובר בטיפול קשה שאינו מניב תוצאות מספקות. בשנים האחרונות נכנסה לשוק הטיפולים טכנולוגיה חדשה – CAR-T שבבסיסה הרעיון לדגום מהחולה תאים לבנים, להנדס אותם מחוץ לגוף באמצעות נוגדן שיזהה את הלימפומה ולאחר מכן להחזירם לגוף באמצעות עירוי. כך למעשה התאים של החולה פוגעים בגידול. השנה טיפול זה הוצג כאופציה עבור חולים בקו שני ולא בקו שלישי כפי שהיה נהוג עד כה. מדובר בבשורה גדולה עבור החולים, ומשמעות הדבר היא שהם אינם נדרשים לעבור את שלב ההשתלה. מדובר באחד מהטיפולים האימונותרפיים המוצלחים ביותר, שמטרתם היא לגייס את מערכת החיסון למלחמה בגידול וכך לאפשר לחולים במחלה קטלנית להחלים, או לפחות לחוות הפוגה ממושכת מהמחלה. אני מעריך שטיפולים מעין אלה ישנו את הפרקטיקה הטיפולית בעתיד. כל שנותר כעת הוא בעיקר לעבור את המחסום הכלכלי, משום שמדובר בטיפולים בעלות גבוהה מאוד".

לעוד כתבות בתחום ההמטולוגיה - מבט לעתיד, לחצו כאן:

פרופ' אליס מסביר שאותה טכנולוגיה מאפשרת אופק טיפולי גם עבור חולים ב"מיאלומה" – "לפני כעשור נגזר על חולי מיאלומה למות מהמחלה תוך שנתיים - שלוש, וכיום הם יכולים לחיות למעלה מעשור בזכות טיפולים חדשים. טיפולים בטכנולוגית ה-CAR-T כיום ניתנים לחולי מיאלומה בקווים מאוחרים, אבל המגמה היא להקדים את הטיפול גם לחולים במחלה זו לקווים מוקדמים יותר – כלומר בשלב מוקדם יותר של המחלה, מה שעתיד לחסוך בטיפולים אגרסיביים יותר ולאפשר לחולה איכות חיים טובה יותר", מסביר פרופ' אליס.

"אנחנו חיים בעידן מרתק. מצד אחד אין ספק שמחלת הקורונה מספקת לנו אתגר מחקרי משמעותי, ומצד שני – בכל יום אנחנו עדים לטיפולים מעודדים עבור חולים במחלות קשות כמו לימפומה או המופיליה. הטיפולים מותאמים יותר לחולה ולנתוניו הגנטיים, היעילות גדולה יותר ותופעות הלוואי מזעריות יותר. גם העובדה שחלק לא מבוטל מהתרופות ניתנות לנטילה פומית בהחלט מקלה על החולים ומורידה עומס מהמערכת, כיוון שהחולה יכול ליטול אותן בביתו. גם העובדה שישראל נמצאת בקדמת הבמה, ושאנחנו שותפים למחקרים עולמיים חשובים שחלקם אף נערכים פה בארץ, בהחלט משמחת ומעוררת גאווה", אומר פרופ' אליס לסיכום.