כבר כמעט שנתיים חלפו מאז שהקורונה נכנסה לחיינו ושינתה אותם ללא היכר. עד כה גבתה המחלה את חייהם של מעל 3 מיליון אנשים ברחבי העולם. בעוד שחומרת המחלה יכולה להתבטא באופן שונה למדיי בין אנשים שונים, בעיקר בין צעירים למבוגרים; מסתבר שגם מחלות נלוות יכולות להוביל לפרוגנוזה גרועה. כך למשל, ידוע כי השמנת יתר, סוכרת, מחלות לב וכלי דם, מחלות דרכי נשימה וגם סרטן - קשורים לסיכונים גדולים יותר לפגיעה ולמוות בשל הנגיף. בין החולים האונקולוגים נכללים גם חולים עם ממאירות המטולוגית, שחווים לעיתים קרובות מחלה קשה ושעורי מוות גבוהים יותר.

לוקמיה לימפוציטית כרונית (CLL) היא הממאירות ההמטולוגית השכיחה ביותר בקרב מבוגרים, המשפיעה בייחוד על קשישים. היא מאופיינת ביכולת חיסונית לקויה עקב חוסר ויסות חיסוני עמוק שמקורו בגורמים שונים, כמו למשל מחסור בנוגדנים מסוימים בדם, פגמים איכותיים וכמותיים של תאי T ו-B  הקשורים למערכת החיסון.  

מחקר שנערך בקרב 3240 חולים מבוגרים עם ממאירות המטולוגית, כלל עבודה רטרוספקטיבית שבדקה מעל 900 חולי CLL שנדבקו בקורונה ופיתחו מחלה שהוגדרה קשה. התמותה בקרב חולים אלה הייתה כ-34 אחוז. הגורמים המנבאים תמותה לפי המחקר היו: טיפול מכל סוג שהוא (לעומת חולים לא מטופלים), אי ספיקת לב וגיל מבוגר יותר. יתרה מכך, נראה שבאזורים מסוימים בעולם הסיכון לכך אף גדול יותר. 740 חולים עם ממאירות המטולוגית מטורקיה למשל, היו בסיכון גבוה יותר באופן מובהק, לעומת קבוצות ביקורת תואמות גיל, מין ותחלואה נלווית שדווחו בקבוצת חולים מאיטליה (13.8 אחוז לעומת 6.8 אחוז).     

לעוד כתבות בתחום ההמטולוגיה - מבט לעתיד, לחצו כאן:

מחקר של חברת אסטרה זניקה, מדווח על צורה חדשה של התרופה acalabrutinib המיועדת לטיפול בלוקמיה לימפוציטית. פרופ' מרטין אליס, יו״ר האיגוד הישראלי להמטולוגיה ורפואת עירויים ומנהל המכון ההמטולוגי ובנק הדם במרכז הרפואי מאיר, מסביר את הסיבה לפיתוח: "העובדה שהקפסולה המקורית לא נספגה כאשר ניטלה יחד עם תרופות שמעלות רמת החומציות של הקיבה כגון Losec Nexium  ותרופות נוספות מקבוצת  proton pump inhibitors(PPI) גרמה לבעיה משמעותית. בהתאם לכך, פותחה טבליה וכן תרחיף של acalabrutinib  שנספגו היטב גם כאשר ניטלו יחד עם  תרופות מקבוצה זו".

לפי המחקר, התרופה הניתנת כטבלייה או כתרחיף - Maleate Acalabrutinib. היא בטוחה לשימוש והשפעתה הקלינית צפויה להיות דומה לכמוסות אקאלברוטיניב במינון המאושר של 100 מ"ג BID, ללא קשר לשימוש ב-PPI או לבליעה של אוכל. אין ספק שמדובר בבשורה חשובה עבור החולים במחלה.