לוקימיה לימפוציטית כרונית היא מחלת דם, היכולה להימשך לאורך שנים רבות. חלק מהמטופלים בה יתנהלו כמעט בלי סימפטומים והם בעצם חולים במחלה כרונית, שאינם זקוקים לטיפול, אלא למעקב בלבד. אחרים, חולים עם תסמינים רבים, הדורשים טיפול בהקדם. אלה, עלולים לסבול מתופעות כמו חולשה, חום, הזעות לילה, נטייה לזיהומים וירידה במשקל ולכן אין אפשרות שלא לטפל בהם.

"בגלל אופי המחלה האיטית מאד בהתקדמותה, אנחנו לא מצפים לרפא אותה כליל", מסבירה ד"ר אינה צורן, מומחית למחלות המטולוגיות, אחראית אשפוז פנימי המטולוגי, במכון ההמטלוגי, במרכז לבריאות האדם רמב"ם. "החולים ב-CLL שכן זקוקים לטיפול, לעיתים מקבלים ארבעה קווי טיפול שונים לאורך השנים, כאשר אנחנו נותנים למטפלים בטיפול קו ראשון אליו הם מגיבים. בהתאם למצבם הרפואי ייתכן שלא ייקבלו טיפול נוסף במשך חודשים ושנים, עד הטיפול בקו הבא".

כך התנהל הטיפול עד עתה, אבל אז הגיעה הקורונה והיתה לה השפעה מסכנת חיים גם על חולי ה-CLL.

מחקר Captivate CLL
"הייחוד במחקר Captivate CLL, שהוצג  בכנס השנתי ASCO 2022, נוגע לחולים שלא טופלו אף פעם במחלתם", מסבירה ד"ר צורן . 

במחקר שמפורסם בימים אלה, נלקחו שני סוגי כדורים ששולבו בטיפול במאתיים חולים לשנה, ובמעקב של 3 שנים. "המטרה הייתה לבדוק תגובה אצל חולים ב-CLL  ובייחוד בקבוצת הסיכון הגבוהה ביותר מבין החולים בה. כמו כן, נבדק עומק התגובה ע"י מדידת שארית תאי מחלה בשיטות רגישות מאוד", אומרת ד"ר צורן ומספרת שחלק מהנבדקים הגיעו ממרכזים רפואיים בישראל.

תוצאות המחקר

תוצאות המחקר, שכאמור נערך במשך 3 שנים, הראה שיש תגובה מצוינת בכל החולים ב-CLL שהשתתפו בו וקיבלו את הטיפול המשולב . "הטיפול היה מצוין בכל החולים שהשתתפו ובייחוד בקבוצה שהוגדרה בסיכון גבוה. כדאי גם להדגיש, שטיפול קצוב בזמן מפחית את העומס הרגשי על המטופלים ואת העומס הכלכלי על המערכת. כמו כן, טיפול כזה מפחית סיכון לתופעות לוואי קצרות וארוכות טווח", אומרת ד"ר צורן.

המחקר הראה עוד כמה עובדות מעניינות על קבוצות חולים מובחנות יותר בתוך האוכלוסייה הנבדקת. "המחקר הראה שחולים צעירים, היכולים לקבל תשלובת של שני תכשירים הניתנים דרך הפה, יכולים להמשיך בשגרת חייהם ללא צורך בביקורים דחופים בבתי חולים לצורך טיפול ישירות לווריד", היא אומרת. "טיפולים כאלה עבור כל החולים, בעיקר הצעירים שבהם, שמפתחים בדרך כלל פחות תופעות לוואי ויכולים לשאת את השילוב, אולי אף להביא אותם להחלמה מלאה מהמחלה".

ד"ר צורן מדגישה, שלמרות שהגיל החציוני צעיר יחסית, עדיין שליש מהחולים היום הם מעל גיל 65 והתגובה לטיפול לא הייתה תלויה בגילם של המשתתפים המטופלים. לכן, ניתן להניח, כי לחלק מהמטופלים היו מחלות רקע שלא השפיעו על התגובה לשילוב התרופתי שנבדק. כמו המטופלים הצעירים, כך גם החולים המבוגרים יותר, יכולים ליהנות מתגובה ממושכת לטיפול ויתכן אף, שלא יזדקקו בעתיד לטיפול נוסף.

כדי להבין מספרית את ההישג המעודד שמביא מחקר זה, כדאי לראות את המספרים: בקבוצה הכללית של החולים, 88% מהחולים שהשתתפו בניסוי היו בלי  מחלה בתקופת המעקב. נתון דומה היה בקרב הנבדקים שהיו בקבוצת הסיכון הגבוה – 80% מהחולים היו בלי מחלה בשלוש שנות המעקב.

השגת תגובה מלאה (complete remission)  עבור חולי CLL, כפי שנמדדה במחקר הנוכחי ואף במחקרים נוספים בשיטות מתקדמות, עשויה להביא להחלמה מלאה ולכך שהחולה לא יזדקק לטיפול נוסף בעתיד, וזה בניגוד לנאמר עד כה כי חולים אלו נזקקו למספר קווי טיפול לאורך החיים. כמובן שהעניין עדיין דורש בחינה במחקרים עתידיים נוספים.

תוצאות מעודכנות אלה ממחקר ה-CAPTIVATE, שבדק את עמידות השילוב של עבור חולי CLL, מתגלות כמעודדות במיוחד. הן עשויות לשנות לאורך זמן את אסטרטגיות הטיפול של הצוותים הרפואיים ואולי אף להפחית את הסיכון הכרוך בטיפולים אחרים. "כרגע, כדי ליישם את המחקר בפועל, נדרש אישור משרד הבריאות והכנסת המשלב לסל", מסבירה ד"ר צורן עם אופטימיות בקולה ועם הפנים לעתיד.