תקופת גיל המעבר מביאה עמה לא מעט שינויים בגוף שלנו שגורמים ללא מעט תופעות. אחת מהן, היא ירידה בחשק המיני. מדובר דווקא בתקופה של פריחה אצל לא מעט נשים. הילדים גדלו, ועל פי מחקרים הן גם מרגישות שלמות יותר עם המראה החיצוני שלהן. אז למה החשק המיני יורד ואיך אפשר להתמודד עם זה?  

בניגוד למה שחושבים, המיניות בגיל המעבר יכולה להיות בשיאה. אנחנו מכירות את הגוף, שלמות איתו ויודעות בדיוק מה אנחנו אוהבות. מירב שרון, מטפלת מינית מוסמכת מטעם איט״ם (האגודה הישראלית לטיפול מיני) ומטפלת קוגניטיבית-התנהגותית CBT מסבירה איך אפשר להתמודד עם השינוי בחיי המין ובאספקטים מסוימים אפילו ליהנות יותר.

לא מעט מחקרים הראו שסקס משפיע על הבריאות הכללית – הוא תורם לשיפור מצב הרוח, עוזר למנוע דיכאון ומסייע בלא מעט היבטים. אין שום סיבה לוותר על המיניות בגיל המעבר, גם אם יש ירידה בחשק המיני. "מיניות היא האנרגיה הדוחפת אותנו למצוא אהבה", מסבירה שרון. "המיניות מתבטאת בדרך שבה אנו חשים, היא משפיעה על המחשבות ועל הרגשות שלנו וכמובן גם על בריאותינו הגופנית והנפשית".

שרון גם מציינת שיש נשים שחוות דווקא עלייה בחשק המיני שלהן בגיל המעבר. "גם מכיוון שיש להן פחות חשש מכניסה להריון בלתי מתוכנן", היא מסבירה. "וגם מכיוון שבדרך כלל יש להן פחות מחויבויות שקשורות בגידול הילדים ויותר חופש ליהנות מאינטימיות עם הפרטנר".

למה החשק המיני יורד בגיל המעבר?

יש היום דרכי טיפול ביובש בנרתיק שמשפיע גם הוא על החשק המיני. "אצל חלק מהנשים, הירידה בכמות האסטרוגן בגוף עשויה לגרום לירידה בזרימת הדם לנרתיק, מה שמשפיע על הרטיבות הנרתיקית", מסבירה שרון. "נשים רבות יחוו תסמינים של 'אטרופיה נרתיקית', כלומר רקמת הנרתיק תהפוך לדקה יותר ומועדת יותר לפציעות ותאי הנרתיק שלהן יעברו תהליך התנוונות - מה שיהפוך כל אקט של חדירה לכואב או בלתי נסבל". 

אישה מחזיקה ורד (צילום: shutterstock)
אישה מחזיקה ורד | צילום: shutterstock

גורמים נוספים שמשפיעים על החשק המיני של נשים בגיל המנפאוזה קשורים, בין היתר, למצבן הרגשי, שמושפע אף הוא מהירידה ההורמונלית. "הפרעות בשינה, דכאון, חרדה וסטרס משפיעים גם הם על החשק המיני", מסבירה שרון. באופן אירוני, גם תרופות נוגדות חרדה ודיכאון עלולות להביא לירידה בליבידו.

לא מוותרות על המיניות: "אפשר ליזום מגע – וכך יתעורר החשק"

אם יורד החשק המיני יש לא מעט דברים שאפשר לעשות. קודם כל כדאי ליצור תיאום ציפיות עם בן הזוג ולנסות לגשר על הפערים, יכול להיות שהסקס קצת ישתנה אבל הוא עדיין יהיה לא פחות מהנה. "מי שמגיעות אליי, מן הסתם, לא מוותרות על מיניות. חשוב להן להרגיש אהבה, חיות וזוגיות. המוטיבציה למיניות אצל האישה מגיעה גם מתוך רצון באינטימיות וקרבה עם בן הזוג. אישה יכולה ליזום מגע ותוך כדי כך יתעורר החשק. הבעיה היא שהרבה פעמים נשים ימנעו ממגע וקרבה כדי שהפרטנר לא יצפה ליותר מזה".

"כדאי לציין שגם אצל גברים יש גיל מעבר והם חווים ירידה בטסטוסטרון ופגיעה ברמת הזקפה. זו הסיבה שאני מציעה לזוגות לבצע תרגילי מגע שמבוססים על חיזוק האינטימיות ולא על חדירה. זה נותן מענה למי שחווה כאב בזמן יחסי מין או חושש מתפקוד מיני לקוי".

על מנת להחזיר את החשק ואת הסקס לחיינו אפשר לפנות למטפלת מינית, להירשם לסדנאות על מיניות, לאונן וליזום מגע. זה דווקא גיל שנשים הרבה יותר פתוחות ובשלות לחוויות עוצמתיות.

מה האתגרים בתוך יחסים זוגיים ברגע שהאישה חווה את גיל המעבר?

"זה יכול לייצר פערים בצרכים, מתחים ותסכול. אם כואב לאישה בזמן סקס זה ישפיע על המוטיבציה שלה להגיע לסיטואציה הזאת. כאשר יש לבני זוג תקשורת טובה מחוץ למיטה וגם תקשורת מינית טובה, הם יכולים לפתוח את הנושא ולדבר על זה ובנוסף לעבור טיפול אישי או זוגי שיעזור להם להתמודד עם קשיים.

"היה לי זוג למשל, שהגיע אליי לטיפול בעקבות ריחוק שנוצר ביניהם, גם מבחינה רגשית וגם מבחינה מינית. נתתי להם רשימה של 36 שאלות עליהן הם אמורים לענות במשותף. השאלות האלו הוכחו במחקר ככאלה שיכולות לגרום לבני זוג להתאהב אחד בשנייה תוך פחות משעה. הם כ"כ אהבו את זה שבכל שבוע הם הוסיפו עוד 5 שאלות".

היום יש פתרונות שונים שעוזרים להתגבר על תסמיני גיל המעבר. "את החלק התקשורתי והרגשי אפשר לשפר בכל גיל. לסיכום אני אומרת An orgasm a day keeps the doctor away".

למידע על סימידונה 6.5 מ"ג, תרופה להקלת תסמיני גיל המעבר – הקליקי כאן