בכל שנה מתגלים בישראל כ-550 מקרים חדשים של לימפומה  מפושטת של תאי B גדולים במערכת הלימפה (DLBCL). אלה הם 30%-40% מכלל חולי הלימפומה. מחלה זו נחשבת לאגרסיבית במיוחד מאחר שהיא מתקדמת במהירות, לעתים תוך חודשים ספורים. גם גילם הממוצע, המבוגר יחסית, של החולים –55-65, מהווה אתגר מיוחד בריפוי המחלה.

למרות האתגרים, כיום ניתן לרפא כ-60% מחולים אלה בקו הטיפול הראשון הכולל כימואימונותרפיה. זהו שילוב של שתי תרופות – כימותרפית ואימונולוגית. אותם 40% שמחלתם מתקדמת או חוזרת למרות הטיפול, ממשיכים להדאיג את המערכת הרפואית.

"בשל ההתקדמות המהירה של המחלה יש צורך להעניק להם טיפול נוסף, מהיר ויעיל במיוחד", מסביר ד"ר אברהם אביגדור, מנהל שותף של המערך ההמטולוגי ומנהל המכון להמטולוגיה במרכז הרפואי "שיבא" בתל השומר. "לחולים אלה אפשר להציע שני סוגי טיפול בקו שני: טיפול נוסף בכימותרפיה 'רגילה', או טיפול חדשני שנקרא CAR-T. אלא שכשמדובר בחולים מבוגרים, הטיפול בכימותרפיה עלול לסכן את חייהם וגם טיפולי CAR-T, יעילים וחדשניים ככל שיהיו, הם טיפולים מורכבים שעלולים לגרום לסיבוכים", מוסיף ד"ר אביגדור.

 לאחרונה אישר ה-FDA טיפול חדשני שניתן בזריקה תת-עורית, ולא בעירוי. "מתן זריקה תת-עורית הוא טיפול נוח יותר עבור המטופלים, והתרופה זמינה ו'נמצאת על המדף'. בניגוד לטיפול בתאי T-CAR , שהוא טיפול מורכב, הכרוך בלוגיסטיקה משמעותית, הכוללת אשפוז, והחזרה של תאים שנלקחו מגופו של החולה ועברו הנדסה גנטית בתנאי מעבדה. אני מאמין שבזכות הנוחות הזו, הטיפול ישנה את הפרדיגמה הטיפולית בעתיד ויחסוך מהחולים ומהצוותים הרפואיים את הלוגיסטיקה המורכבת הכרוכה בטיפולי T-CAR", מדגיש ד"ר אביגדור.

"תוצאות שלא קיימות בזמן טיפול סטנדרטי" 

 נתוני מחקר שהוצגו לאחרונה בכנס האיגוד ההמטולוגי האירופאי EHA (2023), מחזקים את השערתו של ד"ר אביגדור. "התרופה האימונולוגית החדשה ניתנת בזריקה תת-עורית מפעילה את מערכת החיסון", הוא מסביר על מנגנון ההפעלה של התרופה האימונולוגית. "התרופה מכילה  נוגדנים דו-ראשיים, שלהם שתי זרועות ה"קושרות" שני אתרים בו זמנית. זרוע אחת נקשרת לחלבון שנמצא על תאי T – שהם תאים חשובים במיוחד במערכת החיסון. תפקידם של תאי T, בין היתר, הוא לתקוף תאים סרטניים שמתפתחים בגוף", מסביר ד"ר אביגדור.

 "הזרוע השנייה נקשרת לתאי לימפומה. בצורה זו הנוגדן מכוון את תאי T ללימפומה ומפעיל אותם על תאי הגידול הסרטני. ישנם כמה סוגי נוגדנים דו-ראשיים של חברות תרופות שונות, ותוצאות המחקרים טובות מאוד".

"העובדה שהחולים ממשיכים לחיות תקופה ארוכה לאחר הטיפול בהזרקה תת-עורית מעלה את האפשרות שהטיפול כנראה יכול לרפא חלק מחולים אלה"

 המחקר שהוצג בכנס האיגוד ההמטולוגי האירופי מוכיח, כי שימוש בתרופה האימונולוגית החדשה, מוביל לתגובה למחלה בקרב 63% מהמטופלים, כאשר 40% מתוכם הגיעו לתגובה מלאה וארוכה. בהשוואה היסטורית לתוצאות הטיפול בכימותרפיה, הטיפול החדשני כנראה מאריך את חיי המטופלים. בתוצאות שהוצגו בכנס הודגם חציון זמן הישרדות של מעל 20 חודשים.

 "אלו הן תוצאות שלא קיימות בטיפול הסטנדרטי. התקווה שלנו היא, שבאמצעות תרופה המכילה נוגדנים נצליח לרפא גם חולות וחולים שטיפולי הקו השני לא צלחו עבורם. העובדה שהחולים ממשיכים לחיות תקופה ארוכה לאחר הטיפול בהזרקה תת-עורית מעלה את האפשרות שהטיפול כנראה יכול לרפא חלק מחולים אלה", אומר ד"ר אביגדור. 

קיימים נוגדנים דומים המיוצרים על ידי חברות תרופות שונות. אמנם נתוני המחקר מתייחסים לתרופה מסוימת אחת, אך לדברי ד"ר אביגדור תוצאות דומות מתקבלות גם ממחקרים שנעשו עם נוגדנים אחרים ממשפחה זו.במילים אחרות: התוצאות המעודדות של המחקר, כמו מחקרים נוספים, מעוררות תקווה עבור החולים ועבור הרופאים. "יש צורך בהמשך המעקב אחרי החולות והחולים, ועם הזמן נדע יותר ונוכל לטפל ואולי גם לרפא חולים שעד היום לא היה לנו טיפול עבורם", מדגיש ד"ר אביגדור.

 כיום, הטיפול החדשני בתרופה בהזרקה תת-עורית מיועד לחולים שקיבלו כבר שני קווי טיפול קודמים שלא סייעו להם (בין היתר, כימואימונותרפיה וטיפול בתאי CAR-T). "אנחנו מקווים שבעתיד ניתן יהיה להציע את הטיפול בהזרקה גם כקו ראשון לחולים ולחולות DLBCL", מסכם ד"ר אביגדור.

*מוגש כשירות לציבור בחסות אבווי ישראל

לכתבות נוספות:

בשורות מעודדות לחולי CLL: "שנים של שקט לחולים"
"אמרתי לעצמי מול המראה: 'המחלה לא תעצור אותי'"
לנצח בכל יום מחדש: כל החידושים וההתפתחויות בחקר הסרטן