סרטן המעי הגס הוא המחלה הממאירה השנייה בשכיחותה בישראל. מדי שנה, מאובחנים במחלה כ-3,000 חולים חדשים (כ-260 בחודש), כרבע מהם מאובחנים כשהמחלה כבר מפושטת. בשנת 2022 מתו בעקבות המחלה כ-1,300 חולות וחולים. על פי נתוני משרד הבריאות, סרטן המעי הגס הוא מחלה שאופיינית במיוחד בקרב בני ובנות 50+ והסיכון עולה ככל שעולה הגיל.  

כשמדובר במחלה מפושטת, כלומר גרורתית, לא ניתן להוציא את הגידול במלואו, על כל גרורותיו, על כן הטיפול המקובל הוא תרופתי. ואולם, למרות שיעורי התמותה הגבוהים, יחסית, מסרטן המעי הגס, מתברר כי בעשור האחרון חלה עלייה בשיעורי ההישרדות מן המחלה. 

 מדוע מפספסים אבחון מוקדם? 

סימנים המקדימים לסרטן המעי הגס, הם פוליפים בדופן הפנימי של המעי הגס. ישנם סוגים שונים של פוליפים, אחד מהם נקרא אדנומה, ובו קיים סיכון להתפתחות גידול סרטני. פוליפים הם ממצאים שכיחים מאוד מעל גיל 50: לכ-25% מקרב בני 50 ומעל יש פוליפ אחד או יותר במעי הגס. אלא שלא ניתן להרגיש בקיומו של הפוליפ, והדרך היחידה לזהות אותו היא בבדיקה קולונוסקופיה, במהלכה ניתן לגלות ולכרות את הפוליפים ובכך למנוע כמעט לחלוטין את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס. 

אולם מתברר, כי למרות התוכנית הלאומית למניעת סרטן המעי הגס, רק כ-37% מהמאובחנים ומהמאובחנות במחלה, נמצאו בשלב מוקדם של המחלה.

לצד החשיבות בגילוי מוקדם, עולם המחקר ממשיך להתקדם בכל עת ועשוי להביא בשורה עבור אלו שאובחנו בשלב מאוחר. כך, במחקר שפורסם לאחרונה בכנס האגודה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית (ASCO 2023) נבדק טיפול במשלב תרופתי של שתי תרופות המיועדות לטיפול בחולים במחלה גרורתית. מדובר באחד המחקרים החשובים והמשמעותיים בחקר סרטן המעי הגס, Sunlight שמו. המחקר כלל 492 חולים וחולות בסרטן המעי הגס, בשלב גרורתי. מחציתם קיבלו את המשלב התרופתי, מחציתם קיבלו תרופה אחת בלבד.

"מבחינתנו, המחקר מציע סטנדרט חדש של טיפול בחולים עם סרטן מעי גס גרורתי עקשן שהתקדמו לאחר 2 קווי טיפול"

מתוצאות המחקר עולה, כי המשלב התרופתי הוביל להישרדות כללית חציונית ארוכה ומשמעותית יותר, בהשוואה לטיפול בתרופה אחת בלבד. ממצאי המחקר הציגו שיפור מובהק סטטיסטית וקלינית של 3.3 חודשים בתוחלת החיים ,(OS) שיפור משמעותי מבחינה סטטיסטית בזמן הישרדות ללא התקדמות המחלה של 3.2 חודשים (PFS) וכן שיפור במדדי איכות החיים במטופלים אלו.

 לדברי אחד מעורכי המחקר, ד"ר ג'וזף טברנרו, מבית החולים האוניברסיטאי ואל ד'חברון, ברצלונה, ספרד, מחקר Sunlight זהו אחד המחקרים הראשונים שהראו יעילות משופרת בהשוואה לטיפול הפעיל הניתן לחולים בסרטן המעי הגס בשלב הגרורתי. כמו כן, התועלת לה זכו המטופלים היתה גדולה ממה שנצפה במחקרים אחרים. "מבחינתנו, המחקר מציע סטנדרט חדש של טיפול בחולים עם סרטן מעי גס גרורתי עקשן שהתקדמו לאחר 2 קווי טיפול", הוסיף ד"ר טברנרו ועדכן כי מממני המחקר עתידים להגיש בקרוב בקשה לקבלת אישורים רגולטוריים מהירים.