מעשנים? כדאי שתקראו את הנתונים הבאים: מידי שנה מאובחנים בישראל כ-2800 חולות וחולים חדשים בסרטן ריאה, והמספרים הולכים וגדלים משנה לשנה. לכן, סרטן ריאה נחשב כיום הסרטן השני בשכיחותו בקרב גברים והרביעי בקרב נשים. אם לא די בכך: סרטן ריאה הינו גורם התמותה המוביל מסרטן בארץ ובעולם. ב-80% מהמקרים הגורם העיקרי למחלה הינו עישון.

לנתונים  אלו מצטרפת העובדה כי לצערנו מרבית החולים בסרטן ריאה מתגלים בשלב מאוחר, מפושט, שלב בו לא ניתן לנתח ולהוציא את הגידול בשלמותו. אבל ישנה בשורה מעודדת: אבחון מוקדם של המחלה ואפשרויות הטיפול החדשות  מגדילים את סיכויי ההחלמה.

"ככל שהמחלה מתגלה בשלב מוקדם יותר, כך גדלה האפשרות להסרת הגידול בניתוח, ובכך גדל גם באופן משמעותי הסיכוי לריפוי. כיום יש לנו גם טיפולים חדשנים שיכולים לשפר אף יותר את פוטנציאל הריפוי ולהפחית את הסיכון להישנות המחלה", מסבירה ד"ר הדס גנץ סורוצקי, אונקולוגית בכירה, יחידת גידולי הריאה ובית החזה, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר.

גילוי מוקדם: חלון הזדמנויות לריפוי המחלה

"אצל כ-70% מהחולים עם סרטן ריאה של תאים שאינם קטנים (NSCLC) המחלה מתגלה בשלב מאוחר מדי, בו לא ניתן לנתח ולהוציא את הגידול", מסבירה ד"ר גנץ סורוצקי. "כיום המגמה החדשה היא להגיע לגילוי מוקדם ככל הניתן. בתחילת השנה החל בישראל פיילוט של משרד הבריאות (פרויקט תיג"ר) לגילוי מוקדם של סרטן ריאה באמצעות בדיקות סקר, עבור אוכלוסייה הנמצאת בסיכון גבוה למחלה", מוסיפה ד"ר גנץ סורוצקי.

"אנחנו לא רוצים לפספס את המחלה בשלביה המוקדמים. בדיקת הסקר עשויה לעזור לאבחן יותר חולים בשלבים מוקדמים"

 

על פי תוכנית זו, על רופאי המשפחה להפנות לבדיקת הסקר מטופלים בגילאי 50-79, עם היסטוריה של 20 שנות קופסה (מכפלת מס' הקופסאות ליום במספר שנות העישון) ומעלה, מעשנים פעילים, או מעשנים בעבר שעישנו במהלך 15 השנים האחרונות. מדובר בבדיקת C.T. בדרגת קרינה נמוכה, שמטרתה גילוי ממצאים ריאתיים קטנים, המעידים על  המחלה בשלביה המוקדמים.

"עד היום, מרבית המאובחנים בשלביה המוקדמים של המחלה התגלו במקרה, למשל בעקבות בדיקת C.T. שבוצעה בגלל כאבי גב, או כהכנה לניתוח כלשהו. זאת משום שלסרטן ריאה מוקדם אין תסמינים. וזו עיקר הבעיה: אנחנו לא רוצים לפספס את המחלה בשלביה המוקדמים. בדיקת הסקר, כאמור, עשויה לעזור לאבחן יותר חולים בשלבים מוקדמים של המחלה", מסבירה ד"ר גנץ סורוצקי.

כמובן, בראש ובראשונה, מניעה יותר חשובה ויעילה מבדיקות סקר, ולכן הפסקת עישון או הימנעות מהתחלת עישון זה הדבר המשמעותי ביותר שיכול אדם לעשות על מנת להפחית תחלואה ותמותה מסרטן ריאה.

החלטות מושכלות שמתקבלות על ידי צוות רב תחומי

על מנת לקבל החלטות מיטביות בטיפול במחלה זו, תוך בחינת כל השיקולים והאופציות הטיפוליות הקיימות, המטופלים  צריכים לעבור סדרת בדיקות מקיפות, בתזמון ובסדר מסוימים.      

כאשר מתגלה ממצא חשוד בהדמיה, בין אם בבדיקת הסקר או באופן אחר, השלב הבא לרוב יהיה ביצוע  בדיקות הדמיה נוספות כמו PET-CT ו-MRI המסייעות בקביעת דרגת התפשטות המחלה וביופסיה לצורך קביעה האם אכן מדובר בממצא אונקולוגי, ואם כן מהו סוג הגידול ומאפייניו.

"לרוב, חולים מגיעים אלינו, האונקולוגים, בהפניית רופא משפחה או רופא ריאות", מתארת ד"ר גנץ סורוצקי. "סרטן ריאה הוא מחלה מורכבת. ישנה משמעות למהירות האבחון".

עם ההתקדמות הגדולה בשנים האחרונות בחקר מחלות הסרטן, גם דרך קבלת ההחלטות בנושאים אונקולוגיים בצמתי הטיפול השונים השתנתה. כיום קבלת ההחלטות בטיפול בסרטן ריאה מוקדם, נעשית ע"י קבוצת רופאים, מתחומי התמחות שונים, אשר מקבלים את ההחלטה לגבי אופי וסוג הטיפול, לאחר דיונים והתיעצויות.

בדיונים אלו, מעלים מקרה ודנים באופציות ובגישות הטיפוליות השונות, מה הם היתרונות והחסרונות עבור המקרה הספציפי ולבסוף מגיעים להחלטה לגבי התכנית הטיפולית האופטימלית עבור המטופל לאחר שנלקחו בחשבון זוויות הראייה של כל התחומים הנוגעים במטופל.

כיצד הטיפולים החדשים משנים את אופן הטיפול שהיה נהוג עד היום?  

עד לאחרונה יכולנו להציע בשלב מוקדם רק ניתוח, ולאחריו כימותרפיה ומעקב, וסיכויי חזרת המחלה היו משמעותיים למדי. בעקבות ההתקדמות הגדולה בשנים האחרונות בחקר מחלות הסרטן, נוסף מגוון גדול יותר של טיפולים שניתנים בשלבים שונים של המחלה המוקדמת.

כיום קיימות תרופות אימונותרפיות שניתנות במשלב עם כימותרפיה לפני או אחרי ניתוח, וטיפולים מכווני מטרה שיכולים להינתן בנוסף לניתוח, אשר מטרתם להקטין את הסיכון להישנות המחלה ולהגדיל את הסיכוי לריפוי. "למעשה, כיום ישנו שינוי בגישה בטיפול בסרטן הריאה. ודווקא משום שיש לנו טיפולים משופרים החשיבות לאבחון מוקדם גדלה".  אומרת ד"ר גנץ סורוצקי.

יכולות האבחון המוקדמות יחד עם אפשרויות הטיפול הזמינות כיום מאפשרים להקטין את הסיכוי  לחזרת המחלה ואף להציל חיים. 

 

יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי הינה להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם המטופל. המידע נכון ליולי 2023. למידע נוסף ,יש לפנות לרופא המטפל. 

***
שירות לציבור מוגש בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ.