רופאים רבים תוהים האם להמליץ למטופלים שלהם להתחסן כנגד קורונה. הסיבה נעוצה בכך שרבים מבין החולים במחלות המטולוגיות סובלים מדיכוי חיסוני – מצב שבו מערכת החיסון חלשה או לקויה בגלל השתלת מח עצם או בגלל טיפולים כימותרפיים. מאחר שהניסויים שנערכו בחיסונים בוצעו על אוכלוסייה בריאה, רופאים רבים תוהים כיצד יגיב גופם של חולים המטולוגיים מדוכאי מערכת חיסון לחיסוני קורונה ועד כמה אלה יהיו יעילים עבורם.

"עדיף להתחסן גם אם האפקט החיסוני איננו מלא"

"אני חושב שכדאי יהיה להמליץ לחולים המטולוגיים לקבל את החיסון. ההיסטוריה הרפואית מלמדת שרמת ההתחסנות של מדוכאי מערכת החיסון, איננה זהה ליכולת ההתחסנות של גופם של אנשים בריאים. אבל בכל זאת עדיף להתחסן גם אם האפקט החיסוני איננו מלא, מאשר לא להתחסן בכלל.  בנוסף, משום שהחיסונים מעוררים הרבה מאד פחדים וחששות – אנשים רבים מצהירים שלא יסכימו לקבלם – לכן ברור לנו שלא נוכל לסמוך על חסינות העדר שתגן על מדוכאי מערכת החיסון", הפתיע ד"ר אנתוני פאוצ'י בראיון שנתן לד"ר סטפני לי, נשיאת כנס ASH – כנס ההמטולוגיה העולמי שהתקיים בארצות הברית בתחילת החודש האחרון.

ד"ר אנתוני פאוצי', "הרופא של אמריקה", הוא מנהל המכון הלאומי לאלרגיה ולמחלות זיהומיות בארצות הברית ויועץ הבית הלבן לענייני קורונה. הוא נחשב לחוקר בכיר בתחום מחלות זיהומיות כמו איידס, ועוסק בנושאים של בריאות הציבור למעלה מ-50 שנה. "התפרצות הקורונה כמגיפה עולמית, היתה לחלוטין בלתי צפויה, כדרכן של מגיפות, אבל בזאת מסתיים הדמיון בין התפרצויות של מחלות זיהומיות חדשות שהפתיעו אותנו בעבר, כגון איידס (HIV) או סארס, ובין מגפת הקורונה (Covid-19), שכן מדובר בהתפרצות חסרת תקדים בהיקפה וכן בהשפעה שלה על כלל העולם. המחלה הזו, בשונה מאחרות, התפשטה במהירות עצומה, ותוך חודשים ספורים הכתה מיליונים וגבתה את חייהם של מאות אלפים. ואנחנו עדיין רחוקים מסיומה. מבחינה רפואית ומבחינת בריאות הציבור, אנחנו חוזים בתופעה היסטורית שאני מניח שידובר בה רבות בעתיד".

חיסון (צילום: shutterstock By BaLL LunLa)
ברור לנו שלא נוכל לסמוך על חסינות העדר שתגן על מדוכאי מערכת החיסון | צילום: shutterstock By BaLL LunLa

האם החיסון יגן עלינו לשנים רבות?

אמנם הוא מסתמך על ניסיון עצום אבל ד"ר פאוצ'י נזהר מלהתנבא, "אנחנו חייבים להישאר צנועים ולהודות שאנחנו לא יודעים הרבה. אין לנו מושג אם Covid-19 יתנהג כמו נגיפי קורונה אחרים, שאחראים ל-15-30% ממקרי ההצטננות בכל חורף – ומידת החיסוניות של אדם שנדבק וחלה בו תהיה ארוכת טווח או לכל החיים – כפי שקורה למי שחלו בעבר במחלות כגון חצבת. או שמא זו תהיה חיסוניות קצרת טווח. אנחנו גם לא יודעים האם חיסון נגד הנגיף יגן על הגוף לכל החיים, או שניאלץ לחזור ולהתחסן מדי שנה כפי שקורה עם חיסוני שפעת".

 

לכל הכתבות של שבוע ההמטולוגיה 2020 >>

 

ומה לדעתו של ד"ר פאוצ'י יהיה המצב בתוך שנה או שנתיים? "גם זה עדיין לא ברור, אבל מה שבטוח הוא שהשינוי לא יגיע בתוך שנה. במהלך 2021 ייתכן שהמצב עדיין יהיה זהה. אולי נתחיל לראות שינוי בזכות החיסונים בתוך שנתיים, אולי אלה יביאו להדברת המחלה, כפי שחיסונים הדבירו מחלות זיהומיות קשות אחרות שהתפרצו כמגיפות כמו חצבת, אבעבועות או פוליו. אין שום סיבה שלא נשחזר את ההצלחה גם במגפת הקורונה. אבל לשם כך אנחנו חייבים את עזרת הציבור:  התנהגות מתאימה, הקפדה על ריחוק חברתי ועטיית מסכות, לפני שיהיו בידנו מאות מיליוני מנות חיסון כדי שנוכל לחסן את כל אוכלוסיית העולם. ואז, אולי נוכל לחזור לשגרה שלנו, לשבת באולמות כנסים ותיאטרון, לצפות במשחקי ספורט באצטדיונים ולשתות בירה. זה אפשרי, אבל זה ייקח זמן, לא יקרה תוך חודשים ספורים".