בן 6 בלע קפיץ - והובהל לניתוח חירום
הילד הגיע למיון והתלונן על כאבים עזים בגרון. לאחר צילום, הרופאים גילו קפיץ חד מאטב כביסה תקוע בוושט העליון. הצוותים במרכז הרפואי זיו פעלו במהירות ושלפו את הקפיץ ללא סיבוכים: "כל סטייה עלולה לגרום נזק לוושט או לקנה הנשימה"

דביר (שם בדוי), ילד בן 6, הובהל השבוע לחדר המיון במרכז הרפואי זיו בצפת, לאחר שהתעורר חשד כי בלע חפץ חד. "הוא התחיל להתלונן על כאבים עזים ותחושה חריגה בגרון", מספרים הוריו. "היו סימנים שהדליקו לנו נורה אדומה. הזמנו צוות חירום שהחלו בפינוי מידי לבדיקה רפואית".
בבדיקות שבוצעו במיון שכללו צילום צוואר וחזה, התבררה הסיבה: קפיץ חד שהשתחרר מאטב כביסה, עם שני קצוות מחודדים, נתקע באזור הוושט העליון של הילד. ד״ר דיאנה פאעור קאסם, מנהלת מיון ילדים הסבירה כי "במצב כזה, כל תזוזה קטנה עלולה לגרום לקרע, לדימום ואף לפגיעה בדרכי הנשימה, ומדובר בסכנת חיים של ממש".
צוות מיון הילדים זיהה את הדחיפות, ובתוך זמן קצר הוזעק צוות אא"ג. יחד עם צוות ההרדמה התקבלה החלטה על הכנסתו המיידית לחדר הניתוח, במטרה לשלוף את הקפיץ לפני שיגרום נזק בלתי הפיך.
הפעולה המאתגרת
ד"ר שלמה מרחבי, מנהל מחלקת אף אוזן גרון וניתוחי ראש צוואר, שביצע את ההליך: "לנוכח מיקומו ומסוכנותו של הקפיץ, החלטנו לבצע את הפרוצדורה בהרדמה מלאה. מדובר בהליך רגיש במיוחד, שכן גם רופאי אא"ג וגם המרדימים עובדים באותו אזור, וכל סטייה עלולה לגרום נזק לוושט או לקנה הנשימה - בייחוד כשמדובר בקפיץ שכמה מקצותיו חדים".
באמצעות ציוד אנדוסקופי מתקדם הצליח הצוות לשלוף את הקפיץ בדיוק רב ללא כל סיבוכים. "הערנות הראשונית במיון, לצד פעולה מהירה ושיתוף פעולה בין הצוותים, אפשרו טיפול בטוח ויעיל. במקרים כאלה כל דקה משמעותית", הוסיף.
לאחר הניתוח אושפז דביר להשגחה, ובהמשך שוחרר לביתו במצב טוב. שיתוף הפעולה בין צוות מלר"ד ילדים לצוות המרדימים בהובלת ד"ר גורביץ דמיטרי סגן מנהל מחלקת הרדמה הביא לשליפת הקפיץ ללא סיבוכים. בבית החולים מדגישים כי גם חפצים קטנים לכאורה עלולים להפוך למסוכנים בתוך זמן קצר - ובכל חשד לבליעת גוף זר אצל ילדים יש לפנות מיד למיון במרכז הרפואי.

