"כמו מכת גרזן לראש": התופעה הנדירה אחרי אמבטיות קרח
כאב ראש פתאומי וקיצוני שמופיע בתוך שניות עלול להעיד על RCVS - התכווצות הפיכה של כלי הדם במוח. מומחית מספרת על שתי נשים שחוו את התסמונת לאחר אמבטיית קרח: אחת אובחנה באיחור וסובלת מנזק מתמשך כבר שנתיים, השנייה הופנתה בזמן והחלימה בהדרגה. פרופ' מאיכילוב: "זה כאב שמריץ גם אנשים בריאים לחלוטין לחדר המיון"


בשנים האחרונות הפכו אמבטיות קרח לטרנד נפוץ בישראל - מספורטאים וחובבי כושר ועד אנשים שמחפשים חיזוק מנטלי או תחושת "איפוס" לגוף. לצד הדיווחים על שיפור במצב הרוח ובהתאוששות, ישנם מקרים נדירים שבהם החשיפה לקור מסתיימת אחרת לגמרי.
לפני כשנתיים נכנסה נעמה (שם בדוי), אישה בריאה בדרך כלל, לאמבטיית קרח. בתוך זמן קצר חוותה כאב ראש קיצוני שהופיע בפתאומיות מלאה. "היא אמרה שהמכה הייתה חזקה ומזעזעת והופיעה תוך שניות", מתארת ד"ר אילנה לאוף, מומחית לרפואת משפחה.
נעמה פנתה כמה פעמים לחדרי מיון עם תלונה על כאב חריג במיוחד, אך האבחנה נקבעה רק לאחר התקפים חוזרים, כשזוהתה תסמונת RCVS - התכווצות הפיכה של כלי הדם במוח. בשלב זה כבר נגרמה פגיעה מוחית, וכעת, כשנתיים לאחר מכן, נעמה מתמודדת עם השלכות מתמשכות - הפרעות בריכוז, רגישות לאור ולרעש ופגיעה קוגניטיבית.
גם ליטל (שם בדוי) חוותה לפני כחודשיים תסמינים דומים. במהלך חופשה משפחתית נכנסה לאמבטיית קרח, וכעבור כדקה חשה בכאב ראש עז שהתפתח בתוך שניות. הכאב נרגע חלקית, אך כעבור ארבעה ימים חוותה התקף נוסף של כאבי ראש. בשלב הזה היא התקשרה ליטל לד"ר לאוף. "היא דיברה באיטיות, התקשתה לתפקד והרגישה שמשהו חמור קורה", היא מספרת. ד"ר לאוף ניסתה להבין במה מדובר. "לא היה לי מושג", היא אומרת. היא תיארה את המקרה למנוע בינה מלאכותית, שהמליץ על הפניה מיידית לחדר מיון בחשד ל-RCVS. ליטל נשלחה לחדר מיון, שם בוצעה הדמיה של כלי הדם במוח והאבחנה התקבלה במהירות. היא אושפזה, קיבלה טיפול ובהמשך חזרה בהדרגה לתפקוד מלא.

לדברי ד"ר לאוף, התסמונת RCVS מתבטאת ב"כאב ראש רעמי" - כאב חד ופתאומי שמופיע בתוך שניות ואינו דומה למיגרנה. "כמו מכת גרזן לראש", היא מתארת. ברוב המקרים התסמונת חולפת, אך כאשר האבחון מתעכב וההתקפים חוזרים, עלולים להיגרם סיבוכים נוירולוגיים.
מי צריך להיזהר?
"קבוצת הסיכון העיקרית לתסמונת היא נשים סביב גיל המעבר בין 40 ל-60. עם הירידה ברמות האסטרוגן, כלי הדם נעשים רגישים מאוד להצפה פתאומית של אדרנלין, כפי שקורה בחשיפה פתאומית למי קרח. וזה מוביל לתגובה לגמרי לא פרופורציונלית של כיווץ כלי דם מסוימים במוח באופן שמשבש את זרימת הדם למוח".

"החשיפה לקור קיצוני יוצרת שוק לגוף"
פרופ' חן הלוי, מנהל מחלקת שבץ מוחי ונוירולוגיה בבית החולים איכילוב, מדגיש כי התופעה אינה שכיחה, אך רופאים נתקלים בה מדי פעם. "כאב הראש שמאפיין את המצב הוא כאב חד, פתאומי וחריג - כזה שמריץ גם אנשים בריאים לחלוטין לחדר המיון", הוא מסביר. לדבריו, אמבטיית קרח לא נחשבת גורם סיכון מוכר ל-RCVS, אך החשיפה לקור קיצוני יוצרת שוק לגוף, שעלול במקרים נדירים להתבטא גם בהתכווצות כלי דם ותסמונת RCVS.
