N12
פרסומת

הרבה יותר מנשנוש: היתרונות הבריאותיים של גרעיני דלעת

הם אולי מוכרים לנו בעיקר ממגרשי הכדורגל או מקערת הפיצוחים בסלון, אבל גרעיני דלעת הם מקור מצוין לחלבון, סיבים, מינרלים חיוניים ונוגדי חמצון, ותורמים לנו רבות - מהגנה על הלב וכלי הדם ועד חיזוק מערכת החיסון ושמירה על עצמות חזקות

ד"ר סיגל פרישמן
mako בריאות
פורסם:
גרעיני דלעת
גרעיני דלעת | צילום: שאטרסטוק
הקישור הועתק

גרעיני דלעת הם הגרעינים הלבנים. למרות שב"תרבות הישראלית" גרעינים שייכים לטרנד הפיצוחים שמתלווה לאחרי הארוחות המשפחתיות בסוף השבוע או במגרשי הכדורגל, יש להם הרבה יתרונות בריאותיים.

כמו כל אוכל, מומלץ לצרוך אותם בצורתם בטבע ועם רמת עיבוד מינימלית, ולכן ההמלצה היא לגרעינים טבעיים לא קלויים ובוודאי ללא מלח. קלייה משנה את הרכב חומצות השומן של הגרעינים לפחות בריא והמלח תורם להעלאת הסיכון ליתר לחץ דם ולתחלואת לב וכלי דם.

גרעיני הדלעת כמו כל גרעין אחר – הם זרע שממנו צומח פרי שלם, ולכן הם מכילים הרבה חומרים מזינים החיוניים לבריאות הצמח והאדם. כמו כל הגרעינים הם שייכים לקבוצת השומן, כי זהו המרכיב העיקרי שלהם תורם הקלוריות. מנת שומן היא 100-90 קלוריות, בגרעיני דלעת זה 4 כפות של גרעינים קלופים או 15 גרם.

מרק דלעת, גריסים וגרגרי חומוס
מרק דלעת, גריסים וגרגרי חומוס | צילום: shutterstock By Brent Hofacker

יתרונותיהם התזונתיים רבים:

פחמימות: המספקות לגוף את מרב האנרגיה הדרושה לקיום ולפעולה, מעלות את רמת הסרוטונין במוח ובכך תורמות לתחושת שובע ממושכת.

חלבון: המשמש אבני בניין לתאים לשרירים להורמונים ועוד.

סיבים: המקנים תחושת שובע ובכך מסייעים לשמירה על משקל תקין.

סידן: המסייע לבניית העצם ולשמירה על בריאותה.

ברזל: מרכיב תזונתי חיוני המשתתף ביצירת המוגלובין ומונע אנמיה .

אבץ: המעורב בין השאר בחילוף החומרים ותורם לפעילות תקינה של מערכת החיסון.

מגנזיום: החיוני לבניית העצמות והשרירים והתפתחותם.

אומגה 9: הגרעינים מכילים גם חומצות שומן בלתי רוויות, מתוכן חומצות שומן חד בלי רוויות (אומגה 9) המסייעות בהפחתת רמת הכולסטרול בדם.

נוגדי חמצון: גרעיני הדלעת מכילים כמות גבוהה של קרוטנואידים (חומרים נוגדי חמצון המגיעים מצבע הצמח, כמו בטא קרוטן וליקופן), התורמים להפחתת סיכון למחלות לב ומחלות אחרות, לתפקוד תקין של איברים, לתפקוד מערכת החיסון והשרירים, להעברת חמצן לאיברים, להפחתת רמות הכולסטרול ועוד.

פיטוסטרולים: חומר צמחי דמוי כולסטרול העוזר לאזן את רמות הכולסטרול בדם, מסייע לאיזון רמות סוכר, מחזק את המערכת החיסונית ועוד.

ד"ר סיגל פרישמן היא דיאטנית ראשית של בתי החולים של כללית