התפרצות שעלת בישראל: לmako בריאות נודע כי גורמים במשרד הבריאות עדכנו את קופות החולים באשר להתפרצות שעלת בשבועות האחרונים.

"בשבועות האחרונים אנחנו אכן רואים מגמה מדאיגה של מקרי תחלואה בשעלת בכל רחבי הארץ" אומרת רונית וייזר, מנהלת המחלקה לשירות, בריאות ומניעה בקהילה של הכללית. לדבריה, עוד מאז משבר הקורונה חלה ירידה בכל העולם המערבי בחיסוני שגרה, כולל חיסוני השעלת. מלבד הקורונה, ישנה השפעה גם למלחמה על המצב "התקופה האחרונה מאוד מאתגרת. אזרחים רבים פונו מהדרום ומהצפון ולקח להם זמן להתמקם ולטפל בעניינים הרפואיים האלה. חלק מההורים עיכבו את זמני החיסון של הילדים, וחלקם אף לא הגיעו כלל". לטענתה של וייזר, מצב שכזה מעמיד בסיכון את הילדים שמתישהו עלולים לחלות בשעלת, ולהדביק את הסביבה.

האימונולוגית ד"ר דיצה לוין "ממדעת" מסבירה כי בשנים האחרונות, מלבד השנים של משבר הקורונה, ניתן לזהות מגמת עליה בתחלואת שעלת. "לפי הדוחות האפידמיולוגיים של משרד הבריאות, בשנת 2020 דווחו 726 מקרי שעלת בישראל, בעוד שבשנת 2023 כמות המקרים חצתה את ה1000 והמגמה עלולה להימשך בעקבות הירידה בשיעור המתחסנים".

תחלואת שעלת (איור: מקור: נתוני אגף האפידמיולוגיה במשרד הבריאות שנערכו על ידי ד"ר דיצה לוין "מדעת")
איור: מקור: נתוני אגף האפידמיולוגיה במשרד הבריאות שנערכו על ידי ד"ר דיצה לוין "מדעת"

מהי שעלת?

"שעלת היא מחלה מדבקת מאוד, שנגרמת מחיידק הPertussis שמתרבה בדרכי הנשימה וגורם להתקפי שיעול קשים, שעלולים להימשך שבועות עד חודשים ארוכים" אומרת וייזר. עוד היא מוסיפה כי המחלה נפוצה בדרך כלל בקרב ילדים, אך ברגע שהם נדבקים הם עלולים להדביק אחרים שאינם מחוסנים ו/או מבוגרים שרמת החסינות שלהם ירודה. אצל תינוקות ופעוטות, מוסיפה וייזר, המחלה עלולה להיות מסוכנת ולגרום לבעיות נשימה, דלקת ריאות ואפילו דלקת במוח ומוות. כמו כן, מסבירה וייזר כי ההדבקה בשעלת היא במגע עם הפרשות מהאף או מהפה בעת שיעול או עיטוש.

איך מאבחנים?

וייזר מסבירה כי זיהוי המחלה מתבצע באמצעות הסימנים הקליניים, בדיקות מעבדה, בדיקות דם, ומשטח מדרכי הנשימה. 

מי בקבוצת סיכון?

כל קבוצות הגיל יכולות לחלות במחלה, אומרת וייזר, "בדגש על תינוקות ופעוטות שאינם מחוסנים ואנשים מבוגרים עם מערכת חיסונית ירודה".

איך ניתן למנוע הדבקה?

"כל ילד בישראל מקבל סדרת חיסונים בגיל צעיר" מסבירה וייזר. חיסון השעלת ניתן כחלק מחיסון המכונה "חיסון מחומש". לפני כשנה, היא מוסיפה, בעקבות הנחיה של משרד הבריאות וכתוצאה מהתפרצויות חוזרות ונשנות, הוקדם חיסון השעלת לגיל 6 שבועות. מנות נוספות ניתנות לילדים בגיל 4 חודשים, חצי שנה ושנה. גם נשים הרות מתחסנות בכל הריון נגד שעלת, החל משבוע 27 כדי להגן על התינוק. וייזר מדגישה את החשיבות בחיסון הילדים וקוראת לכל מי שעוד לא התחסן להגיע לטיפות החלב או לאחות בית הספר ולבקש השלמה של החיסונים. כמו כן היא מוסיפה כי עם השנים רמת הנוגדנים עלולה לרדת, ולכן מומלץ מעל גיל 18 לקבל מנות דחף עבור שעלת.