חקר האלצהיימר הוא אחד התחומים החמים בעולם המחקר הרפואי. כעת - האפליקציה הישראלית "שומראש" מציעה אבחון חדשה. באמצעות מבחן אישי, שמותאם לנבדק, היא יודעת לזהות פגיעה באוריינטציה.

"במבחנים נירו-פסיכולוגיים רגילים שמודדים מחלת אלצהיימר אנחנו בוחנים דברים גנריים משותפים לכולם, ואלה מסוגלים לזהות את המחלה בשלבים מאוחרים", אמר ל-N12 הפרופ' שחר ארזי מהפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית ומהמרכז הרפואי הדסה. "המטרה שלנו היא לזהות את המחלה בשלבים מאוד מוקדמים לפני שהמחלה ניכרת לאדם עצמו. בשביל זה פיתחנו את 'שומראש'".

חברי הצוות של שומראש
חברי הצוות של שומראש

"ב'שומראש' הנבדק ממלא מספר מבדקים קצרים שמעריכים את יכולת האוריינטציה שלו בתחומים השונים – אוריינטציה במרחב, בזמן ובמעגלים החברתיים שלו", מוסיפה מובילת הפרויקט לידור גזית, דוקטורנטית למדעי המוח מהאוניברסיטה העברית. "כדי להתאים את המבדקונים באופן אישי לאותו נבדק, אנחנו תחילה אוספים עליו פרטים ושואלים שאלות על החיים שלו ועל הסביבה שלו ומשם מרכיבים מבחן שהוא מותאם אישית".

לצד האבחון, האפליקציה מציגה בנוסף המלצות לנבדקים כדי לעכב את התפתחות המחלה. "אנחנו יודעים על גורמי סיכון ספציפיים שיש להם קשר להתפתחות של מחלת האלצהיימר. לדוגמה ידוע לנו היום שיש קשר בין שינה טובה ואיכותית של שבע שעות לבין התפתחות המחלה, אך קורה שלאדם יש שינה של שבע שעות והיא לא איכותית מספיק". הסבירה לידור. "יכול להיות שהוא סובל מדום נשימה, שהוא נוחר בלילה, מתעורר תכופות לשירותים. בעצם 'שומראש' יודעת לזהות את הקישורים הספציפיים האלה ולהצביע על הגורם הספציפי של המחלה".

חברה ישראלית אחרת, ExoNavis Therapeutics מפתחת את התרופה Davunetide לטיפול חדשני במשקעים של חלבון TAU שמחמירים את פעילות המוח – פתולוגיה שנצפית גם באלצהיימר, והפיתוח שלה מתמקד בחולות - שכן שיעור הנשים שחולות באלצהיימר - כפול מגברים.

לידור גזית, מובילת "שומראש" (צילום: Startup Nation Central)
לידור גזית, מובילת "שומראש" | צילום: Startup Nation Central

"במחלת אלצהיימר ישנו גם ניוון מוח, אך כרגע אין שום תרופה שמכוונת ישירות להגנה מפני ניוון המוח", אמרה ל-N12 פרופ' אילנה גוזס מאוניברסיטת תל אביב וסגנית נשיא לפיתוח תרופות בחברת ExoNavis Therapeutics. "מכיוון שהפתולוגיה של החלבון TAU קשורה לניוון המוח, אני מקווה שהתרופה שאנחנו מפתחים עכשיו, תתאים גם להגנה על חולות במחלת אלצהיימר".

פרופ' אילנה גוזס, אוניברסיטת תל אביב
פרופ' אילנה גוזס, הפקולטה למדעי הרפואה והבריאות, ביה״ס סגול למדעי המוח, אוניברסיטת תל אביב

לצד זאת, הטכנולוגיה הישראלית SOLO עוזרת לסביבת החולה – המטפלים ובני המשפחה, לשפר את הטיפול בו על ידי אבחון מצבו הרגשי באמצעות צילום של הפנים שלו. "הבעיה הכי מורכבת היום באלצהיימר זה היכולת של החולה להביע את עצמו", אמר ל-N12 רועי טל מנכ"ל ויזם SOLO. "הטכנולוגיה שלנו והאפליקציה שלנו מסוגלת לקרוא תוך חמש שניות את תווי הפנים בעזרת בינה מלאכותית ולהבין איך הוא מרגיש – אם הוא שמח, אם הוא עצוב, אם הוא נמצא בסטרס, ולשלוח את הדאטה הזה למטפלים שלו. ככה הם יכולים לשפר את הטיפול לשפר את התקשורת איתו וסוף סוף להבין איך האדם מרגיש".

רועי טל, מנכ"ל ומייסד SOLO
רועי טל, מנכ"ל ומייסד SOLO

"אלצהיימר היא הפנדמיה של המאה ה-21. העלויות של הטיפול הן מיליארדים ואי אפשר לכמת את הכאב של המשפחות", מסכם פרופ' ארזי. "אם נוכל למצוא דרך לעכב את התפתחות המחלה – נוכל להציל אנשים רבים ברחבי העולם".