מתן (שם בדוי), צעיר בשנות העשרים, אושפז בבית החולים קפלן לפני כחודש כשהוא סובל מאובדן תחושה ברגליים וחוסר יכולת לעמוד וללכת כתוצאה משאיפת "גז קצפות".

לאחר שחש במשך כמה ימים חולשה ברגליים ונמלולים, החליט מתן לגשת לחדר המיון. בהגיעו לבית החולים אף נזקק לכיסא גלגלים, והצוות הרפואי החל מיד בבדיקות רפואיות.

"בתחילה חשדנו כי מדובר בלחץ על עמוד השדרה או דלקת בעצבים", מסבירה ד"ר אנדה עילם, נוירולוגית במרכז הרפואי קפלן מקבוצת כללית. "אלא שבבדיקות הדמיה זיהינו כי הוא סובל מפגיעה עצבית וממחסור משמעותי בוויטמין 12B". לאחר תשאול שקיים הצוות הרפואי עם מתן, התברר כי הוא נוהג להשתמש באופן קבוע ב"גז קצפות", וכי רק כמה חודשים לפני כן אושפז חברו הקרוב במצב זהה לשלו.

לאחר הבדיקות אושפז מתן במחלקה הנוירולוגית בבית החולים, וטופל במנות גבוהות של 12B בזריקה לווריד, אלא שבמהלך האשפוז נתקלו הרופאים בסיבוך בלתי צפוי: מתן סבל מקרישי דם בגוף והתלונן על קוצר נשימה וכאבים בחזה. "זו פעם ראשונה שאני נתקלת בסיבוך שכזה. קרישי הדם הופיעו תחילה ברגליים ובהמשך הגיעו אפילו לריאות. ככל הנראה גם כאן מדובר בתוצאה הרסנית של השימוש בגז", אומרת ד"ר עילם. המצב החמור הצריך טיפול במדללי דם ומעקב צמוד. "חששנו שקרישי הדם יחסמו את מעבר הדם מהלב לריאות, מה שעלול להוביל לאי ספיקת לב".

לאחר שבועות מספר, כשמצבו השתפר, שוחרר מתן מבית החולים להמשך שיקום וטיפול במוסד שיקומי. "הוא צריך לעבור פיזיותרפיה אינטנסיבית וריפוי בעיסוק, ועדיין לא ניתן לדעת אם יחזור ללכת. אנחנו מקווים שישוב לתפקוד מלא", היא אומרת. 

מה זה בעצם גז קצפות?

חמצן דו חנקני Nitrous oxide (N2O), או כפי שהוא מכונה "גז צחוק" או "גז קצפות", הוא חומר שהפך בשנים האחרונות לפופולרי בקרב צעירים להשגת תחושת 'היי' ואופוריה, מסבירה ד"ר עילם. לדבריה, החומר עלול לפגוע פגיעה בלתי הפיכה במערכת העצבים בגוף. "הגז למעשה מנטרל את הפעילות של ויטמין 12B, הנחוץ ליצירת מיאלין, חומר העוטף את סיבי העצב בגוף ומשפיע על ההולכה העצבית, כלומר על מעבר הפקודות מהמוח לשרירים בגוף".

עוד היא מציינת כי החומר אמנם נמצא בשימוש בין השאר בתחום הרפואה, כחומר הרדמה או משכך כאבים, מה שאנחנו מכירים כ"גז צחוק", אך במקרים אלה הוא ניתן בצורה מפוקחת ובמינונים נמוכים. "צעירים לא מבינים את החומרה של שימוש בגז בדרכים אחרות, ללא יכולת לשלוט על המינון".

מזונות עם ויטמין B12 (צילום: Por Tatjana Baibakova, shutterstock)
מזונות עם b12 | צילום: Por Tatjana Baibakova, shutterstock

לפי הרשות הלאומית לביטחון קהילתי, השימוש בחומר הפך מקובל בקרב נוער וצעירים משום שהוא חוקי, זול וזמין – אפשר להשיג את הגז שמשמש להכנת קצפת כמעט בכל מקום, החל מהמכולת השכונתית, דרך רשתות המזון הגדולות ועד אתרי אינטרנט תמורת שקלים בודדים. החומר בדרך כלל נמכר למשתמש במכלי מתכת קטנים המכילים את הגז בצורתו הדחוסה. לעיתים המשתמשים שואפים את תכולת הגז ישירות ממיכל המתכת, או באמצעות העברתו לבלונים. שימוש שכזה מסוכן ויוצר מעין אופוריה, ערפול וטשטוש. בשימוש תכוף ולמשך תקופה ארוכה ייתכנו נזק מוחי, הופעת פרכוסים, קושי בעשיית צרכים, התפתחות תלות בחומר והופעתן של מחלות פסיכוטיות כרוניות. בנסיבות מסוימות, שאיפת הגז עלולה להוביל אפילו למוות.

>> b12: למה אנחנו כל כך צריכים את הוויטמין ואיך משיגים אותו

לטענת ד"ר עילם, זו אינה הפעם הראשונה שהיא מטפלת במקרים מהסוג הזה. "בשנה האחרונה אנחנו מזהים עלייה במקרי האשפוז של צעירים במצב נוירולוגי חמור בגלל שאיפת החומר. חשוב שבני הנוער יכירו את הסיבוכים". גורמים במשרד הבריאות מאשרים לנו את העלייה במקרים אלה בתקופה האחרונה. עוד מציינים במשרד הבריאות כי הם מזהים מגמה של שילוב הגז עם חומרים נוספים, מה שעלול ליצור אפקט חמור עוד יותר.