נשים שהקפידו על תזונה טבעונית או צמחונית במהלך חודשי ההיריון שלהן מועדות ללדת תינוקות במשקלים נמוכים יותר ונמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח רעלת הריון - כך עולה ממחקר חדש שנערך בדנמרק.

לתזונה טבעונית יש מחיר 

המחקר, שעקב אחר עשרות אלפי נשים באמצעות מרשם נתונים לאומי, במשך השנים 1996-2002, בחן את אורחות החיים ואת התזונה בה בחרו אותן הנשים בגילאי פריון. באמצעות שאלון מקיף אשר הועבר לנשים הללו בשבוע ה-25 להריונן, ושוב - בשבוע ה-30 להריונן, נבחנו קטגוריות שונות הקשורות לתקינות ההיריון ומהלך הלידה, וכן לבריאות היולדות והילודים, תוך כדי אבחנה ברורה בין קבוצות נשים אוכלות כל, כאלו הניזונות מדגים ועוף, הצמחוניות והטבעוניות לחלוטין.

מעיבוד הנתונים עולה הממצא העיקרי על פיו לנשים טבעוניות נולדים תינוקות במשקלים נמוכים יותר, בכ-200 גרם בממוצע, מילודיהם של נשים אוכלות כל. עוד עולה מהמחקר כי תזונה טבעונית בקרב הנשים שהשתתפו בו הובילה ללידת יותר ילדים שמשקלם נמוך מ-2.5 ק"ג (2.5% בקרב הנשים אוכלות הבשר, עומת 11% בקרב אוכלוסיית הטבעוניות). נתון נוסף שעולה מן המחקר מצביע על ריבוי לידות של תינוקות מתחת לאחוזון עשר בקרב הטבעוניות, מדד המעיד על פוטנציאל גבוה יותר להתפתחות בעיות בקרב הילודים. עוד עולה מן המחקר כי הריונן של הטבעוניות ארוך יותר מזה של הנשים אוכלות הכול, בחמישה ימים בממוצע, אך למרות האפשרות התיאורטית שבמשך הימים הללו יתווסף משקל של עד 150 גרם לעוברים, בפועל נולדו תינוקות במשקלים נמוכים יותר מאשר אלו של אוכלות הבשר. 

לדבריו של ד"ר עידו שולט, מנהל היחידה לרפואת האם והעובר ברמב"ם, בעוד שלגבי סוגיית החמלה הנובעת מתרבות התזונה הטבעונית – אין עוררין, כשבוחנים א ההיבטים הבריאותיות, תמונת המצב כבר יותר מורכבת. "ידוע שלתזונה טבעונית יש מחיר. אנשים שמתקיימים מתזונה טבעונית זקוקים לתוספים, כדי לשמור על תפקוד מלא של הגוף. לחלבון ישנה חשיבות גדולה, במיוחד בזמן ההיריון ובחינת נתוני המחקר הדני, הדבר בא לידי ביטוי בממצאים השונים".

פחות סוכרת היריון - יותר רעלת היריון

גם על מהלך ההיריון נראה שבחירה תזונתית השפיעה, כאשר אצל הנשים שניזונו מתפריט טבעוני נמצאו הרבה פחות מקרי סוכרת הריון. לעומת זאת, בנוגע לרעלת הריון מתהפכת הטבלה ובקרב 11% הטבעוניות נמצאו מקרי רעלת הריון, כמעט פי 4 יותר מהנשים אוכלות הבשר, שם עמד הנתון על 2.6%.

"לגבי נתוני סוכרת ההיריון, זו בהחלט בשורה טובה", מציין ד"ר שולט, "יותר מהכול היא מעידה על הכוח שגלום בבחירת התזונה של אוכלות הכול, והיכולת להשפיע על נתון כמו סוכרת הריון לטובה. אולם, האחוז הגבוה של מקרי רעלת ההיריון שנמצא בקרב הטבעוניות הוא בבחינת נורה אדומה", הוא מדגיש ומסביר, "זהו ממצא ראשוני ומדאיג. רעלת הריון היא בעיה שלייתית שמתפתחת כבר מתחילת ההיריון.  נצטרך להמשיך לחקור כדי להבין את המנגנון הזה שפוגע בכלי הדם לעומק".

לדבריו של ד"ר שולט, אורח החיים של הטבעוניות אולי נתפס כבריא יותר, אך היעדר החלבון בתזונה שלהן בהחלט משפיע על תקינות ההיריון והתפתחות העובר, כך עולה מהמחקר. "בבחינת המשקלים למשל, מצאו שה-BMI בקבוצת אוכלות הכול עמד על  23.6 לעומת 21.9 בטבעונית. בקרב הטבעוניות אחוז המעשנות היה נמוך יותר, ואחוז הנשים שעוסקות בפעילות גופנית גבוה יותר מזה של אוכלות הכול. כלומר, יש כאן אינדיקציה לכך שאורחות החיים לא ברות השוואה בכלל. ובכל זאת, נמצאו יותר סיבוכים. צריכת החלבונים הייתה פחותה בקרב הטבעוניות באופן מובהק והחלבון הוא כנראה מרכיב חיוני להריון תקין. זו הסיבה שאנו ממליצים על כך. מסקנה נוספת וחשובה שאפשר לקחת מפה, היא חשיבות התוספים, כגון אבץ, יוד, ברזל, בי-12, סידן וכו', שנשים טבעוניות צורכות כמולטי-ויטמינים. אמנם הם לא עזרו לעניין המשקל בילודים, אבל בהחלט מנעו סיבוכים נוספים".