חיילים רבים ששבים מלחימה מדווחים על פציעות בכפות הרגליים על רקע הצורך להישאר במשך תקופה ארוכה ללא החלפת גרביים. מדובר בבעיה שולית לכאורה, בטח כשברקע לחימה מסכנת חיים שמתנהלת על בסיס יומיומי כבר שלושה חודשים. אבל נראה שהתופעה הפכה לשכיחה במיוחד ולכזו שלא מקבלת מענה ראוי, מאחר שבאופן טבעי הטיפול הרפואי שניתן בשטח עוסק ברובו בפציעות קשות יותר ובקבלת עזרה ראשונה דחופה.

"הגיע אלי מילואימניק צעיר בן 26, אשר לוחם בתוך עזה כבר חודשיים וחצי כמעט ללא הפוגה", מספרת ד"ר להבית אקרמן, מומחית ברפואת עור בקופת חולים כללית. "הוא ישב אצלי מעל חצי שעה וסיפר אין ספור סיפורים על מה שהם רואים שם, על הסכנה. הוא סיפר שהם לא חולצים נעליים כלל, ובקושי מצליחים לשמור על היגיינה בסיסית, מה שמתחיל לייצר בעיות עור שהולכות וגוברות ככל שהלחימה בתנאים הללו מתארכת. ובעוד כל משאבי הרפואה הצבאיים מופנים, ובצדק, להצלת חיים - אין כרגע משאבים שמוקצים לטיפול בבעיות בריאותיות כרוניות שקשורות בשגרת מלחמה ממושכת, לרבות בעיות של היגיינה בסיסית.

פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
פעילות צה"ל בעזה | צילום: דובר צה"ל

"המילואימניק הצעיר הגיע עם מספר בעיות עור שלדבריו צצו במלחמה, ובעיקר פריחות כתוצאה מחיכוך מתמשך עם הקסדה ,למשל, ומזיהום עורי שלא טופל כראוי, מבעיות של שפשפת וגם בעיה משמעותית בכפות הרגליים. הבעיה של פריחות בכפות הרגליים זו בעיה שאני רואה מספר פעמים בשבוע אצל חיילים שמשרתים בשטח תקופות ממושכות. עצם זה שהרגל סגורה ימים ארוכים מבלי יכולת לשטוף, לאוורר, להחליף גרביים וכו - כל זה ‏מספק תנאים אופטימליים לשגשוג של פטריות ברגליים. כמות החיילים שאני רואה בחודשים האחרונים הסובלים מפטריות ברגליים זה משהו הזוי. גורמי סיכון כמו היגיינה ירודה, לחות, הזעה וסדקים בעור, כולם עלולים להוביל לפריחה כתוצאה מהיווצרותן של פטריות. הפריחה באה לידי ביטוי בגרד טורדני, קילופים, אודם וקשקשת בכפות ברגליים, ועד כדי כאבים של ממש. לאורך זמן, היא מעלה את הסיכון לזיהום חיידקי משני שעלול להיות מסוכן".

מה הפתרון?

"אני חושבת שזה המקום לפנות לצה"ל להקצות משאבים רפואיים נוספים לטובת טיפול בבעיות עור שמתעוררות במהלך הלחימה", אומרת ד"ר אקרמן. חייבים למצוא דרך להביא לשטחי הכינוס וההתרעננות את השירותים הללו. ככל שהלחימה הולכת ומתמשכת, יש לתת את הדעת על טיפול לא רק בבעיות של הצלת חיים אלא לטפל גם בבריאות הכללית של הלוחמים. חשוב להבין שבעיות שאינן מטופלות עלולות להחמיר ולהסתבך".