פוסט-טראומה עלולה להיות זרז למוות: כך עולה ממחקר שפורסם לפני מספר חודשים. המחקר הראה עלייה של 47% בסיכוי למוות או החמרה במצב רפואי בשל התמודדות עם פוסט-טראומה, בייחוד בקרב בני הגיל השלישי.

"ברגע שהנפש שלנו פגועה היא משפיעה על יכולת הקוגניציה שלנו״, מסביר ד״ר רועי ורונה, מומחה בגריאטריה וראש מחוז שרון-שומרון של קופ״ח כללית. ״כשאדם בן 85 היה במצב קונטיבי נמוך עוד לפני הסיטואציה המורכבת, המצב הרגשי מחמיר את הקונטיבי, מה שמוביל למעין ׳מעגל קסם׳ - לא רק שהוא מרגיש עצוב ובדיכאון, עכשיו הוא גם לא זוכר, ואז הוא אומר לעצמו ׳עכשיו יש לי דמנציה, ואז אני בטח אמות׳, ומשם זה יכול להוביל למצבים קשים״.

לדבריו, החל מ-7 באוקטובר חל זינוק משמעותי בפניות הקשורות לבריאות הנפש. "אין ספק שמצב נפשי יכול להוביל להשפעות פיזיות. בהיבט של רפואת העור למשל, זה עשוי להביא להתפרצות של כל מיני מחלות עוריות, וגם להשפיע על מצבים ומערכות גוף יותר קריטיות. במקרים מסוימים, פגיעה נפשית עלולה לפגוע במערכת הלב, מה שלעיתים מוביל לפגיעה במערכות אחרות ולהידרדרות כללית. היכולת הלבבית של אדם מבוגר תואמת את גילו, ולכן לאנשים מבוגרים יש יותר סיכוי לסבול מהפרעות בקצב הלב וכדומה. לא סתם אומרים 'נפש בריאה בגוף בריא' - כשהנפש מיוסרת היא משפיעה על הגוף בצורה כמעט ישירה. לפעמים זה מתבטא בדרכים פיזיות ממשיות, כמו פריחות וביטויים עוריים שונים, אבל לפעמים גם בתסמינים רבים אחרים״.

קשישה עצובה (צילום: shutterstock | Oleg Golovnev)
אם לצעירים יש רזרבות - לקשישים לא תמיד | צילום: shutterstock | Oleg Golovnev

"לצעירים יותר פשוט להתמודד עם זה, אבל לאנשים מבוגרים שכבר חוו מהלומות בחייהם לעיתים אין מספיק 'רזרבות'"

ד"ר ורונה מסביר כי כל אירוע ביטחוני יכול להשפיע על הנפש, אך 7 באוקטובר הוא אירוע חריג. "הלוחמים שנהרגים, החטופים – יש המון חדשות רעות. לצעירים יותר פשוט להתמודד עם משברים ולגייס משאבים, אבל לאנשים מבוגרים שכבר חוו מהלומות בחייהם לעיתים אין מספיק 'רזרבות' כדי להתמודד, בייחוד כשמדובר בדברים כל כך מזעזעים. אומנם חוויות עבר לפעמים יכולות לעזור להם לחזק את עצמם, אבל לפעמים זה פשוט יותר מדי עבורם. ברגע שמבוגר חווה משבר, כמו שכולנו חווינו ב-7 באוקטובר, יותר קשה לו לצאת מהסיטואציה הזאת, יהיה לו הרבה יותר קשה להתאושש הן מבחינה רגשית והן מבחינה קוגניטיבית".

ובכל זאת, יש כמה דברים שיכולים לשפר, לדבריו, את יכולת ההתמודדות. ״הליכה של 10 דקות ביום, אור שמש. מזג אוויר טוב, משפר את המצב הרגשי ועושה המון לנפש. אם אפשר לשלב עם זה פעילות פיזית של הליכה ומתיחות זה מצוין. מובן שאם אפשר לצרף מישהו כחברה זה יכול להיות רעיון מצוין - זה בטוח עדיף מלהיות כל היום בבית״.