מדובר באחד המאכלים הפופולריים ביותר בקרב הציבור הישראלי: פיתה היא מעין כיס נעים ורך שניתן להכניס לתוכו כמעט כל דבר שאוהבים לאכול. ברשתות ובמאפיות ניתן למצוא בעיקר 3 סוגי פיתה:  רגילה, פיתה מקמח מלא ופיתת כוסמין.

אף שמדובר בדרך נוחה וקלה המאפשרת ליהנות מארוחה לדרך, באופן כללי ארוחה בפיתה היא אינה דרך מומלצת לצריכה מודעת של מזון. על מנת להגיע לשובע תוך הקשבה לאיתותי הגוף, מומלץ להגיש את הארוחה על צלחת ליד שולחן ולהקדיש זמן לכך בנינוחות וללא הסחות דעת. לעומת זאת,  אכילה בפיתה עלולה לגרום לכך שנאכל את האוכל תוך כדי הליכה או עיסוק במשהו אחר. יתרה מכך, פעמים רבות, כשאוכלים בפיתה התחושה כי לא נאכלה באמת ארוחה אלא רק כריך, גם אם הפיתה הכילה ארוחה מלאה.

אבל יש גם יתרון: אכילה בפיתה מאפשרת לתחום את כמות האוכל הרצויה ולהתאים מראש את גודל המנה.

פיתה מקמח רגיל

בניגוד לפיתות כוסמין, גודלן של הפיתות הרגילות גדול יחסית. גם מבחינת הקלוריות, הפיתה הרגילה אינה דיאטטית ומכילה בסביבות 250 קלוריות (שווה ערך ל-3 פרוסות לחם). הפיתה הזאת מתאימה יותר לארוחת הצוהריים, שכן היא מאפשרת לשלב כמות רבה יותר של מזון.

פיתות  (צילום: Zenobillis, ShutterStock)
טעימות בהחלט אבל לא כדאי לשלב באופן קבוע בתפריט | צילום: Zenobillis, ShutterStock

פיתה מחיטה מלאה

בניגוד למה שרבים סבורים, פיתה זו מכילה בדיוק את אותו מספר הקלוריות שבפיתה הרגילה, אלא שיתרונותיה התזונתיים רבים. בדומה לפיתת הכוסמין, את הפיתות המלאות מכינים ע"י טחינת הדגן השלם (חיטה או כוסמין). תהליך זה מבטיח שכל רכיבי הדגן יהיו בקמח. בטחינת הדגן השלם טוחנים גם את הקליפות, אלה עשירים בסיבים תזונתיים.

לסיבים יש תפקידים רבים התורמים לבריאות: הסדרת היציאות, מניעת ספיגה של סוכרים ושומנים ע"י "סחיבה" שלהם יחד איתם למעי הגס, הגדלת מספר החיידקים החיוביים (המיקרוביום) והמגוון שלהם במעי הגס. בנוסף, מחקרים מצאו קשר בין כמות ומגוון החיידקים לבין הבריאות שלנו ומניעת מחלות. סיבה נוספת לאכילת דגנים מלאים נובעת מתכולת הוויטמינים והמינרלים שנמצאים בקליפות ובנבט שמצויים בתהליך הפקת הקמח הלבן. בקליפות נמצאים כל הוויטמינים (בעיקר ויטמיני B) ובנבט נמצא ויטמין E, חומצות שומן חיוניות ומינרלים שונים.

כאבי בטן (צילום: shutterstock By Voyagerix)
סובלים ממעי רגיש? נסו פיתות כוסמין | צילום: shutterstock By Voyagerix

פיתת כוסמין

יתרון של פיתה זו לעומת הפיתות מחיטה (מלאה ורגילה), נובע מכך שהכוסמין אינו מכיל סוג של פחמימה הנקראת פרוקטן. הפרוקטנים נמצאים בחיטה, שיפון ושעורה ולסובלים מתסמונת מעי רגיש, נוכחותו לעיתים גורמת לנפיחות ולכאבים בבטן. לפיכך, מי שסובל מתופעות אלה יכול להרוויח מהחלפת החיטה או השיפון בכוסמין. גם הפיתה הזאת מכילה מספר זהה של קלוריות למאה גרם שהוא זהה לקלוריות שבפיתה מקמח מלא ורגיל, יתרונה נובע מגודלה הקטן, שמאפשר ליהנות ממנת ביניים משביעה. 

מה כדאי לשים בתוך הפיתה?

מובן שתכולת הפיתה חשובה לא פחות, ורצוי שהיא תכיל: חלבון רזה (כמו גבינה דלת שומן למשל), ירקות רבים ושומן צמחי בריא (כגון טחינה או אבוקדו).

לסיכום: פיתה המשמשת כארוחה קבועה פחות מומלצת, אך היא החלט יכולה להיות פתרון לימים שבהם אין זמן ויכולת לשבת לארוחה ליד שולחן. במקרה כזה, יש להעדיף פיתה מדגן מלא ובהתאם לסוג הארוחה (בוקר או צוהריים) ולהחליט על הגודל. אני ממליצה לגוון בין פיתת כוסמין לפיתה מחיטה מלאה. 

 

ד"ר סיגל פרישמן, דיאטנית ארצית של בתי החולים של הכללית