לפני מספר חודשים אילון מאסק העלה תמונה שלו על יאכטה, ללא חולצה, וחשף כרס קטנה. היום כבר נראה שמאסק ירד במשקל דרסטית. איך הוא עשה זאת? מאסק סיפר שהוא לוקח תרופה שמוכרת לישראלים בשם אוזמפיק, הידועה גם כתרופת הפלא להרזיה. חברת נובו נורדיסק הדנית, המייצרת את התרופה, עברה לאחרונה בשווי שלה את טסלה - ובהחלט ייתכן שהדבר קשור לאותו ציטוט של מאסק.

אוזמפיק היא תרופה לסוכרת 2, הידועה גם כסוכרת מבוגרים, ולהשמנת יתר. על פי נתוני קרן המטבע העולמית, בארצות הברית נרשמה קפיצה מטורפת בכל הקשור להשמנת יתר ובשנת 1990, 21% מהנשים סבלו מעודף משקל, כאשר הנתון היום עומד כבר על 42%, כמעט כל אישה שנייה. הסיבה לכך היא שיטות השיווק של חברות המזון והרכיבים הבעייתיים. ההשפעה שיש לאוזמפיק על השמנת יתר נבדקה ונמצא שהיא יעילה ביותר - ומצליחה להביא לירידה של 16% ממשקל הגוף. 

אז מדוע אילון מאסק נטל את התרופה למרות שהוא אינו חולה בסוכרת ואינו סובל מהשמנת יתר? התשובה היא שהתפתח שוק שחור שבו רופאים שמשלמים להם מספיק רושמים מרשם לאוזמפיק לכל מי שרוצה. הדבר הזה מכה גלים בעיקר בהוליווד, ומפורסמות כמו אופרה ווינפרי, סופי טרנר, שרון אוסבורן, איימי שומר ואחרות דיווחו על כך שהן השתמשו באוזמפיק, ואפילו ג'ימי קימל, מנחה האוסקר, הזכיר את התרופה בטקס של השנה שעברה. נובו נורדיסק הבינה את הפוטנציאל הגדול שיש בתרופה ופיתחה תרופה דומה בשם וויגובי (Wegovy) שמיועדת להרזיה, שנמכרת במחיר כפול. 

השמנה  (צילום: Fuss Sergey, shutterstock)
אילוסטרציה | צילום: Fuss Sergey, shutterstock

100 שנה אחורה, בשנת 1923, זוג חוקרים קיבל פרס נובל על גילוי האינסולין. מי שהמליץ על זוג החוקרים הוא ד"ר אוגוסט קרוג, זוכה פרס נובל בעצמו ומייסד חברת נובו נורדיסק. כלומר, הקשר של החברה למחלה הולך שנים אחורה, ובעצם, מיומה הראשון מנסה החברה למצוא פתרון לבעיית הסוכרת. בחמש השנים האחרונות, המנייה של החברה עלתה ביותר ב-400%, והיא הפכה לחברה עם השווי הכי גדול באירופה. נובו נורדיסק מדווחת על צפי הכנסות אדיר, לצד חברה נוספת - איילי לילי (Eli Lilly) האמריקאית.

איילי לילי המציאה תרופה דומה לאוזמפיק, שבה מאבדים 22% ממשקל הגוף בממוצע. התרופה שלה נראית היום כמובילה לניצחון בשוק, והצפי הוא שבשנת 2028 היא תימכר כפליים מהתרופות של נובו נורדיסק. ישנה עלייה מתמדת במספר האנשים השמנים בעולם, וכבר כיום החברות הללו לא עומדות בביקוש. קשה מאוד להשיג את התרופות האלה, והן מקימות מפעלים חדשים בעלות של מיליארדי דולרים.  

בעתיד, כך צופים המומחים, חלק נכבד מהאוכלוסייה ישתמש בתרופה, מה שיביא להשפעה על כל מיני סקטורים אחרים, כמו על תעשיית המסעדות. אבל ההשפעה היא נרחבת יותר - על פי מחלקת המחקר של גולדמן סאקס, התוצר הלאומי הגולמי של ארה"ב הולך לגדול בצורה משמעותית, מכיוון שישנם עובדים חולים נעדרים או שקשה להם לתפקד, ובזכות התרופות הם עשויים להיות פרודוקטיביים יותר ובכך לתרום לעלייה בתל"ג. 

לצפייה בפרק המלא באפליקציית 12+ לחצו כאן

>> בזמן שעבדתם, פרק 169 - רכבים אוטונומיים: כך קרס הפיתוח הטכנולוגי שאמור היה כבר להחליף אותנו