המלחמה שמתנהלת בישראל בימים אלה משכיחה לרגע את העובדה שהקורונה עדיין כאן איתנו. בעולם מדווחים על שני סוגים של תתי-וריאנטים חדשים שמתפשטים בימים אלה -  HV.1ו-JN.1. על פי סוכנות לבריאות הציבור בקנדה למשל, יותר משליש ממקרי התחלואה בקורונה המדווחים במדינה, קשורים לתת-ווריאנט ה-HV.1. פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, מסביר שמדובר בשני צאצאים של זני האיריס והפירולה (ממשפחת האומיקרון). "אנחנו רואים התפשטות שלהם ברחבי העולם, אך החדשות הטובות הן שאין להם משמעות מבחינת חומרת המחלה". לדבריו, הסימפטומים שלהם דומים לאלה המוכרים מזנים אחרים – חום, עייפות, קוצר נשימה, נזלת וכאבי גרון – אם כי ייתכן שתתי-הזנים הנוכחיים גורמים גם לתופעות במערכת העיכול כגון כאבי בטן או אי-נוחות. זאת, אף שהעניין עדיין לא נחקר לעומק לדבריו.

לגבי שאלת החיסונים, מבהיר פרופ' כהן שההנחיה העכשווית להתחסן עדיין רלוונטית עבור אנשים באוכלוסיית סיכון. כמו כן, הוא מציין מחקר שנעשה לאחרונה בארה"ב ותוצאותיו פורסמו אמש. לפיו, נראה כי החיסון החדש שמבוסס על זן ה- XBB.1 יוצר תגובה חיסונית המגנה גם מפני תתי-הווריאנטים החדשים.

מדענית במעבדה (צילום: Pedro Vilela, Getty Images)
בדומה לשפעת, גם נגיף הקורונה ממשיך לייצר תתי-זנים חדשים | צילום: Pedro Vilela, Getty Images

"בשורה תחתונה, אנחנו רואים עליות וירידות בגרף התחלואה העולמי. למעשה, כעת ההתמודדות עם נגיף הקורונה דומה לזו שננקטת עם השפעת. אומנם בניגוד לשפעת שמופיעה בחודשי החורף, הקורונה היא נגיף רב-עונתי, אף נראה שהיא ממשיכה להשתנות ולייצר תת-זנים חדשים. חשוב להקפיד על כללי היגיינה – לשטוף היטב ידיים, לאוורר חדרים ועבור אנשים שנמצאים באוכלוסיית סיכון, מומלץ גם להתחסן".