בשבוע שעבר התראיינה השחקנית ומנחת הטלוויזיה האמריקאית אופרה ווינפרי למגזין "People" וסיפרה שהיא משתמשת בתרופות לטיפול בהשמנה על מנת לרדת במשקל. ווינפרי העידה שמאז ומתמיד היא האשימה את עצמה על היותה כבדת משקל וסבלה מייסורי מצפון בגלל הקושי להיפטר מהקילוגרמים המיותרים. לדבריה, כיום היא מבינה שבמקרה שלה, מדובר במשהו שגדול מכוח הרצון שלה.

ההחלטה של אחת מהנשים המשפיעות ביותר בארצות הברית לצאת מארון התרופות ולחשוף את הקושי בהתמודדות עם מחלת ההשמנה היא אמיצה ועשויה לגרום לרבים אחרים להפסיק להתבייש. לא אחת, מפורסמים רבים בהוליווד הכחישו את השימוש בתרופות לטיפול בהשמנה. קלואי קרדשיאן הכחישה טענות כי השתמשה באוזמפיק, גם אחותה קים הדפה שמועות על שימוש בתרופות להרזיה. השחקניות קייל ריצ'רדס ומינדי קלינג הכחישו בראיונות לתקשורת את ההערכות שהן עושות שימוש בטיפולים תרופתיים וטענו שהירידה במשקל מבוססת רק על דיאטה נוקשה שכללה הימנעות מוחלטת מפחמימות וסוכר וכמובן פעילות גופנית אינטנסיבית.

מיוחד: אופרה ווינפרי מכנסת את נשות הוליווד  (צילום: ערב טוב עם גיא פינס, שידורי קשת)
צילום: ערב טוב עם גיא פינס, שידורי קשת

למרבה הצער, ככל שהפופולריות של התרופות לטיפול בהשמנה תופסת תאוצה, כך יותר ויותר אנשים מדווחים שהם חשים בושה בשימוש בהן. רבים חוששים מהשיפוטיות של הסובבים אותם ומהסטיגמה החברתית לפיה הטיפול בהשמנה כרונית צריך להתבצע רק באמצעות שינויי באורח החיים הכולל תזונה ופעילות גופנית בלבד.

הקושי לרדת במשקל לא מעיד על היעדר כוח רצון או על רמת משמעת עצמית נמוכה. השמנת יתר היא מצב בריאותי מורכב שמושפע ממגוון גורמים כמו גנטיקה, אורח חיים, מצבים בריאותיים, תרופות קבועות אחרות וגורמים סביבתיים. תהליך הירידה במשקל ושמירה על ההישגים לאורך זמן  מהווים אתגר לא פשוט. מחקרים רבים מצביעים על כך שכ-80% מהאנשים שהשילו חלק ניכר מהקילוגרמים העודפים לא יצליחו לשמור על המשקל בפרק הזמן של 12 חודשים. במטה-אנליזה נוספת נמצא שרוב האנשים שעשו דיאטה, החזירו יותר ממחצית המשקל שהשילו ואף יותר, תוך פחות משנתיים.

בשנים האחרונות פותחו מגוון רחב של תרופות לטיפול בהשמנה שהוכיחו יעילות חסרת תקדים בהפחתת המשקל – הרבה יותר מדיאטות קונבנציונאליות ובשיעורים דומים לניתוחים לקיצור קיבה. הטיפולים התרופתיים שאושרו על ידי רשויות הבריאות בעולם וגם בישראל מאפשריים דיכוי של התיאבון, השראת שובע והפחתה של ספיגת המזון בגוף. למעשה, הטיפולים התרופתיים יכולים לתת מענה לגורמים שמקשים על הירידה במשקל ולעזור לאנשים – כמו אופרה ווינפרי – שהצליחו ושוב נכשלו.

הריאיון של ווינפרי עורר סערה בארצות הברית. המבקרים ברשתות טענו שהיא עושה לעצמה הנחות, שהיא בחרה בקיצורי דרך במקום בעבודה קשה. לדבריהם היא מייתרת את הצורך בתזונה מאוזנת ובפעילות גופנית. אולם למעשה טענות אלו אינן מדויקות. לאנשים רבים הסובלים מהשמנת יתר ישנה מוטיבציה נמוכה, בגלל הכישלונות הרבים, לחלקם קיים אתגר פיזי להתחיל עם פעילות גופנית בגלל עודף משקל. התרופות לטיפול בהשמנה מהוות אמצעי עזר, לכאלו שמתקשים להתחיל תהליך של ירידה במשקל בדרכים אחרות. כמו כן התרופות הן חלק מתוכנית מקיפה הכוללת שינויים באורח החיים: לא מדובר בתרופות קסם ואלו שסבורים שליווי תזונתי ושינוי הרגלי חיים אינם הכרחיים, עלולים למצוא את עצמם נכשלים.

במסגרת הריאיון, ווינפרי סיפרה שהיא התייעצה עם הרופא והוא זה שרשם לה את התרופה לטיפול בהשמנה. חשוב לזכור, ההחלטה להתחיל טיפול תרופתי חייבת להתקבל בהתייעצות עם רופא ואנשי מקצוע. בניגוד לכאלו שרוכשים תרופות בשוק השחור כדי להשיל את הקילוגרמים העודפים לאחר חופשה בחו"ל או לפני אירוע משפחתי חשוב, רופא שמתמחה בטיפול בהשמנה בוחן את התיק הרפואי של המטופל, מעריך את הסיבות להשמנה, מתאים הטיפול והמינון המדויק לכל מטופל בהתאם לצורך. התאמת הטיפול באופן אישי עשויה להגדיל את הסיכוי להצלחת התהליך ומאפשרת שמירה על התוצאות לאורך זמן.

אין-סוף מחקרים הוכיחו שהשמנת יתר קשורה לסיכונים בריאותיים רבים. משקל יתר מעלה משמעותית את ההסתברות לתחלואה בסוכרת, מחלות לב וכלי דם, בעיות מפרקים ואפילו היארעות של סרטן. 

הכוכבת האמריקאית שהכחישה בעבר את השימוש בטיפולים תרופתיים, הבינה שהגיע הזמן לנפץ את הסטיגמה והבושה של אלו שעושים שימוש בתרופות לירידה במשקל כדי לעודד שיח פתוח על המגפה הגדולה ביותר של המאה ה-21. ווינפרי יודעת שההחלטה שלה היא צעד משמעותי ביצירת אקלים שיאפשר לרבים לבקש עזרה מבלי לחוש אשמה או שיפוטיות. נותר לקוות שהאישה שהשפיעה רבות על התרבות האמריקאית תצליח לעשות מה ששחקנים ומפורסמים רבים חששו לעשות עד היום.

הכותב הוא רופא מומחה ומנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה