מגפת הקורונה כבר מזמן אינה נחשבת לאיום על האנושות, וכעת מנסים מדענים ברחבי העולם להבין מה יהיה הנגיף הבא שיטריד אותנו. לפי מאמר שפורסם החודש בכתב העת Nature Communications, נראה שנגיף ושמו לנגיה (Langya) עלול להיות הצרה הבאה שעמה ניאלץ להתמודד.

בדומה לקוביד-19, גם הנגיף הזה גורם לחום ולתסמיני נשימה חמורים, והוא אף עלול להביא לידי דלקת ריאות קטלנית. נקודת דמיון משותפת ומטרידה נוספת נובעת מכך שזוהה לראשונה בקרב בני אדם בסין בשנה שעברה, כאשר הדביק 35 חקלאים ותושבים אחרים, ככל הנראה בעקבות מגע עם בעלי חיים.

ד"ר אריאל אייזקס, חוקר בבית הספר לכימיה ולמדעים הביו-מולקולריים באוניברסיטת קווינסלנד באוסטרליה, אמר שהאנושות נמצאת ב"צומת חשוב" ושהיא "יכולה לצפות לאירועי זליגה נוספים מבעלי חיים לאנשים".

"העובדה שמדובר בנגיף שמגיע מסין בהחלט צריכה להטריד"

"זה בהחלט משהו שמצריך מעקב הדוק", מסכים עם הדברים פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן. "אומנם בשלב זה לא ידוע לנו על מקרי תמותה, וזה מעודד, אבל העובדה שמדובר בנגיף שמגיע מסין בהחלט צריכה להטריד. כפי שנוכחנו לראות, מדובר במדינה שלא מאפשרת יד חופשית לחקר וירוסים והיא לוקה בבעיות דיווח אודות נתוני הדבקה בזמן אמת. גם הקרבה של האוכלוסייה הכללית שם לחיות שונות מהווה בעיה משום שווירוסים כידוע עשויים לעבור מחיות לבני אדם ולאחר מכן מבני אדם לבני אדם ובמקרה כזה הם גם עשויים לעבור שינויים מטרידים".

פרופ' כהן מציין שנגיף הלנגיה שייך למשפחת הנגיפים של ניפה (Nipah) והנדרה (Hendra). "מדובר בנגיפים שעלולים לגרום לדלקת קרום המוח ולדלקות ריאה חמורות. הם עשויים להיות קטלניים ולכן זה די מטריד. כבר 20 שנה אנחנו עוקבים אחרי הווירוסים הללו. במלזיה למשל הייתה התפרצות של ניפה ומתו שם מאות אנשים כתוצאה מדלקת קרום המוח שנגרמה בעטיה".

מהי משמעות הגילוי של הווירוס?
"זה אומר שאנחנו חייבים לעקוב אחר התפשטות הווירוסים הללו וכן אחר השינויים שהם עשויים לעבור. כידוע, שינויים כאלה יכולים להפוך אותם לקטלניים - יותר או פחות. דבר נוסף שחייבים לעשות הוא לפתח חיסונים – ומוטב שזה יקרה בהקדם. בסופו של דבר, מה שעזר לנו לפתח חיסון יעיל לקורונה הוא העובדה שעקבנו אחר וירוס הסארס, שהוא למעשה מאותה המשפחה של הקורונה. כשהמדענים הבינו שהחלבון שלו הוא עקב אכילס של המחלה הם יכלו לייצר חיסון בתקופה קצרה מאוד יחסית. לכן, מה שיעזור כרגע זה לחקור יותר על הלנגיה ומשפחתה, ולנסות לייצר חיסונים כנגדה. אגב, המשפחה המורחבת יותר של הווירוס הזה כוללת את נגיפי החצבת והחזרת.

"התחושה היא שמדובר בעניין של זמן עד שווירוס מהסוג הזה יפרוץ ויאלץ את האנושות להתמודד עם מגפה נוספת. לכן, אנחנו חייבים להיערך ולהיות מוכנים לכל תרחיש מהסוג הזה", אומר פרופ' כהן לסיום.