מטריד: ההסתדרות הרפואית הוציאה לאחרונה מכתב בשם ארגון הווטרינרים של הרשויות המקומיות, בטענה כי מדינת ישראל נמצאת במצב קטסטרופלי מבחינת הפיקוח על המזון החי. במכתב בהול שנשלח החודש לשר הבריאות נכתב כי "חרף ניסיונות חוזרים ונשנים של נציגות הרופאים הווטרינרים להסדיר את נושא הפיקוח בשווקים נראה כי המצב מחריף והסכנות שלהן חשוף הציבור הולכות וגדלות מידי יום".

הפנייה נעשתה בהמשך לחוק שנחקק בשנת 2015 בשם "חוק הגנה על בריאות הציבור – מזון", שעליו חתומים נציגי היחידה הווטרינרית של משרד הבריאות ונציגי הווטרינרים ברשויות המקומיות. לפי המוסבר במכתב, החוק נועד להסדיר את כלל תהליכי הרישוי, הייצור, השיווק, הפיקוח והאכיפה של ייצור מזון בישראל, ובכללם מוצרי מזון מעולם החי.

במכתב ציינה ההסתדרות: "אנו מתריעים פעם נוספת כי הכתובת רשומה על הקיר - עד שלא תהיה הסדרה מקצועית, מוסכמת וראויה של הפיקוח בשווקים, הרופאים הווטרינרים בשלטון המקומי לא יכולים להבטיח את בריאות הציבור בתנאים הנוכחיים זאת נוכח היעדר התנאים הבסיסיים הנדרשים. לנוכח האמור, לא יתקיים כל פיקוח בשווקים עד להסדרה מוסמכת".

סטייק (צילום: jupiter images)
בשר מקולקל. "מישהו חייב להתעורר ולפעול, ולא – לא נוכל להבטיח את בריאות הציבור" | צילום: jupiter images


ד"ר אבי צרפתי, יו"ר ארגון הרופאים הווטרינרים ברשויות המקומיות, אומר בראיון ל-mako בריאות: "הלכנו 20 שנה אחורה – הכל בלגן". לדבריו, תפקידם של הרופאים הווטרינרים ברשויות הוא לפקח ולאכוף את מכירת הבשר, העופות והדגים שמגיעים לפיהם של האזרחים. "כיום, בלי שהחוק מיושם, אין לנו כלים לעשות דבר", הוא אומר.

אחת הבעיות המהותיות, לדבריו, קשורה לעניין התקנים. "החוק דיבר על 150 תקנים של וטרינרים בכל הארץ, בפועל יש כיום 70. בעקבות המצב הזה, כיום יש רשתות או מכולות שאנחנו מגיעים אליהן מעט מדי או לא מגיעים כלל".

עוד הוא מציין כי לפי החוק, הייתה אמורה לקום מערכת ממוחשבת שתרכז ותתעד את הביקורות הנעשות מצד הווטרינריים במטרה לקבל תגובה ממשרד הבריאות. אולם לדבריו, "המערכת התפרקה ומעולם לא השתמשו בה". עוד הוא מציין כי בחוק צוינו כל נקודות הקצה שבהן צריכים לבקר הווטרינרים על מנת לבדוק את המזון מן החי (רשתות סופר, מכולות וכו'). "כתוב שם איך נכנסים לעסק, באיזו תדירות להגיע לעסקים. לצערי, גם זה לא מתממש, וכיום אנחנו מגיעים מתי שאנחנו רוצים, לאן שרוצים ללא רישום מסודר".

"הווטרינרים יכולים להגיע למסעדה או לסופר ולמצוא שם בשר לא בתוקף, בשר מקולקל או כזה שעומד בתנאים לא הגייניים, והבעלים יכול להמשיך לעבור על החוק"

ד"ר אבי צרפתי

לגבי נושא האכיפה, מציין ד"ר צרפתי כי בחוק כתובים כל אמצעי האכיפה וההרתעה הרלוונטיים, אך כל עוד החוק לא מיושם, אין לו כל משמעות. "הווטרינרים יכולים להגיע למסעדה או לסופר ולמצוא שם בשר לא בתוקף, בשר מקולקל או כזה שעומד בתנאים לא הגייניים, וחוץ מלהשמיד אותו, אין לנו אמצעי הרתעה אחרים, כמו למשל קנסות לבעלים, הליך משפטי ועוד. הבעלים פשוט יכול להמשיך לעבור על החוק".

הד"ר מבהיר כי מזון לא ראוי מן החי הוא הגורם העיקרי להרעלות מזון. "כבר הייתה השנה הרעלה גדולה השנה בבית אבות שממנה מתו 3 אנשים, ויש עוד הרבה הרעלות שאנחנו לא יודעים עליהן. מישהו חייב להתעורר ולפעול, ולא – לא נוכל להבטיח את בריאות הציבור. כרגע אף אחד לא מדבר אתנו ואף נודע לנו שכל הרופאים מהיחידה הווטרינרית במשרד הבריאות התפטרו לאחרונה עקב המחדל".

 

משרד הבריאות: "לצערנו, קיימים אי-דיוקים רבים בטענות העולות מהמכתב וכן, מפנייתכם. יובהר כי הטענה כי כלל רופאי היחידה התפטרו לא נכונה. משרד הבריאות פועל על מנת לשפר את מערך השירות הווטרינרי, זאת במקביל לתהליכי עומק מקצועיים הכוללים תכנון מחדש של פעילות היחידה הווטרינרית, הגדרת גבולות גזרה וממשקי העבודה שלה בתוך המשרד ומחוצה לו".