נגיף הקורונה מרים את ראשו ברחבי העולם בגל שזכה לכינוי "שפעת הקיץ". בבית החולים איכילוב זוהה מקרה ראשון של זן "פירולה", וריאנט שמסומן בתור BA2.86 והתגלה במספרים קטנים בבריטניה ובארה"ב. הזן החדש מאופיין ביותר מ-30 מוטציות - המעלות את החשש שיהיה עמיד יותר מפני חיסון.

זן "פירולה" נחשב עדיין נדיר ולא מזוהה כדומיננטי במדינות שבהן התרחשה עלייה משמעותית בתחלואה. לצד הזן החדש - התפתחות חדשה של אומיקרון הופכת לדומיננטית ברחבי העולם. הזן "אריס", שזוהה לראשונה בבריטניה, התפשט ליותר מ-40 מדינות באירופה וארה"ב, מסומן במעבדות הריצוף בתור EG.5.1. התסמינים שלו דומים לזני הקורונה המוכרים: חום, כאבי ראש, תחושת חולשה ועייפות.

אירופה תחת זן האומיקרון, וינה אוסטריה (צילום: רויטרס)
האם נחזור לעטות מסכות? הקורונה חוזרת | צילום: רויטרס

"אוכלוסיות בסיכון מוגבר - מומלץ לשוב ולעטות מסכות בחללים סגורים"

בשל העלייה בתחלואה ושני הזנים החדשים שמתפשטים, משרד הבריאות יכנס את הצוות לטיפול במגפות לדיון שייערך ב-10 בספטמבר. פרופ' אורן צמחוני, מנהל היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי קפלן מתאר את המצב מנקודת מבטו: "אצלנו בבית החולים רואים עלייה מובהקת במספר המאושפזים עם קורונה. בשל המצב, לאנשים שנמצאים בסיכון מוגבר כמו מדוכאי חיסון, מומלץ לשוב ולהשתמש במסכות".

"ההמלצה רלוונטית במיוחד במקומות בהם יש התקהלות המונית בחללים סגורים, כמו שדה תעופה שמהווה סיכון גבוה לחשיפה לנגיף", הוסיף פרופ' צמחוני. "הזן אריס דומה בהשפעתו לזן אומיקרון. אלה חדשות טובות מפני שכזכור אומיקרון גרם למחלה קלה יותר מווריאנטים קודמים של קורונה. לגבי הזן החדש שמתפשט, אין מידע שמצביע על כך שהוא מייצר מחלה קשה יותר".

בדיקת אנטיגן לגילוי קורונה\ אילוסטרציה (צילום: 123rf)
בדיקת אנטיגן לגילוי קורונה, אילוסטרציה | צילום: 123rf

"אנו מבקשים ממשרד הבריאות לפרסם הנחיות"

עמותות ארגוני חולים שלחו בתחילת השבוע מכתב לראש שירותי בריאות הציבור ובו התריעו על הצורך הדחוף בהנחיות להגנה על אוכלוסיות הסיכון מפני התפשטות מחודשת של הקורונה בישראל. "מדוכאי חיסון נותרו מאחור ללא הנחיות מפורשות מטעם משרד הבריאות כיצד לנהוג במצב החדש".

"אנו מבקשים ממשרד הבריאות לפרסם הנחיות מקיפות", ביקשו הכותבים, ביניהם אורלי מיכה, רכזת הסברה בעמותה לקידום ושמירה על זכויות חולי כליות.

ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש אגף שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות השיבה להם: "אני מעבירה את מכתבך לטיפול האגף לאפידמיולוגיה שמגבש הנחיות קליניות במצבים אלו. האגף יבחן אם נדרש שינוי בהנחיות יחד עם גורמי מקצוע בוועדות הרלוונטיות בשל התחלואה בארץ ובעולם".

ביה"ח איכילוב (צילום: חדשות 12)
מאושפזי קורונה בבית החולים איכילוב, ארכיון | צילום: חדשות 12

על פי נתוני משרד הבריאות, נכון ליום ראשון, מאושפזים בבתי החולים בישראל 48 חולי קורונה במצב קשה, 12 המוגדרים באורח בינוני ו-132 נוספים באורח קל. כרגע אין המלצה גורפת להשיב את המסכות לציבור הכללי, אלא רק לאנשים בסיכון, אך המלצה זו עשויה להשתנות לפי מספר המאושפזים ביחס לאוכלוסייה.

ה-CDC ממליץ למדינות שבהן מספר המאושפזים בעקבות קורונה עומד על 20 לכל מאה אלף איש, להשיב את המסכות לאוכלוסיות הסיכון עבור מדינות בהן מספר המאושפזים הוא בין 10 ל-19 על כל 100 אלף איש. נכון להיום, ישראל נמצאת מתחת למדד שקבע המרכז האמריקני לבקרת מחלות.

"יש צורך במנות פלסמה ממחלימים"

במשרד הבריאות ובשירותי הדם של מד"א נערכים לאפשרות של עלייה במספר החולים הקשים והמורכבים, וכפי שפורסם לראשונה אמש ב"מהדורה המרכזית" הם קוראים למחלימים מקורונה לבוא ולתרום פלסמה, כדי להציל חיי חולי קורונה מורכבים.

"לנוכח העלייה במספר הנדבקים בקורונה ובשל העובדה כי אין בנמצא היום טיפול יעיל לחולים מדוכאי חיסון הסובלים ממחלת קורונה ממושכת, יש שוב צורך במנות פלסמה ממחלימים", נמסר ממשרד הבריאות ומד"א. "אנחנו קוראים לכל מי שהחלימו בחודשים האחרונים לאחרונה להתנדב לתרום פלסמה ולהציל חיי חולים".