בגופותיהם של שי סיילס ניגרקר ובנו אביעד ניר, שנרצחו בפיגוע במכון שטיפת רכבים בחווארה, לא בוצעה נתיחה שלאחר המוות בשל מחסור חמור בכוח אדם במכון לרפואה משפטית. הלוויותיהם של השניים נערכו אתמול (ראשון), אך אם הגופות היו מועברות להמתין לנתיחה, הם היו מובאים למנוחות עולם רק היום. גם הלווייתה של בת-שבע ניגרי שנרצחה בפיגוע הירי בדרום הר חברון נדחתה בשל עיכוב שחרור גופתה מהמכון העמוס.

המכון לרפואה משפטית באבו כביר (צילום: אבשלום שושני, פלאש 90)
המכון לרפואה משפטית באבו כביר, ארכיון | צילום: אבשלום שושני, פלאש 90
שיעור פרטי עם ראש המכון לרפואה משפטית (צילום: חדשות הבוקר, באדיבות ספורט 1)
ראש המכון לרפואה משפטית ד"ר חן קוגל, ארכיון | צילום: חדשות הבוקר, באדיבות ספורט 1

אמש פורסם בגלי צה"ל כי במהלך סוף השבוע פונו 21 גופות על ידי זק"א למכון לרפואה משפטית בתל אביב, המכון הפתולוגי היחיד בישראל. במכון הודיעו לראשי משרד הבריאות ומערכת הביטחון כי לאור המספר הגבוה, לא יוכלו לקלוט עוד גופות והודיעו כי המכון יסגור את שעריו ל-24 שעות.

עם העומס החריג נאלץ להתמודד רק רופא אחד מתוך השלושה שמועסקים במכון, מכיוון שאחד חולה ואחד נמצא בחו"ל. מלבד זאת, לרשות המכון עומדים 19 מקררים בלבד.

מארגון זק"א תל-אביב ספרו ל-N12 כי מתנדביהם מסייעים מידי יום למכון הלאומי לרפואה משפטית במטרה לזרז את הליך הטיפול ולשחרר נפטרים לקבורה, ואף עומדים בתווך בין המשפחות למכון כדי למנוע עגמת נפש נוספת ממשפחות הנפטר.

אתמול הגיע המשבר במכון לרפואה משפטית לשפל חדש, והפקק שנוצר ממספר אירועים מוגבר מצד אחד ומחסור ברופאים מהצד השני, ומשרד הבריאות החליט לעצור את קליטת הגופות.

אמבולנסים בכניסה למכון אמש לפני לקיחת הנרצחים
אמבולנסים בכניסה למכון אמש לפני לקיחת הנרצחים לעריכת ההלוויה

בזק"א ת"א הזהירו שהדבר יכול להוביל לפגיעה בכבוד המת ולפגיעה קשה במשפחות, שגם כך עוברות כנראה את אחת התקופות הקשות בחייהן. עוד אמרו כי פנו לכל מי שניתן בקריאה להתעשת טרם יהיה מאוחר. "מתנדבינו מעמידים את עצמם לרשות המכון לכל מה שניתן בעזרה וסיוע עד לפתרון המשבר", אמרו בארגון.

ביוני האחרון התכנס דיון מיוחד של ועדת הבריאות בכנסת לדיון חירום בנושא, באשר לעתיד המכון. מנהל המכון, ד"ר חן קוגל, התריע כבר אז מפני קריסתו הצפויה של המכון, כשאמר אז בוועדה: "נותרו לנו שמונה רופאים מומחים ושני מתמחים בלבד, חמישה טכנאי נתיחה, צלם אחד ועובד סוציאלי אחד".

מהמכון לרפואה משפטית נמסר: "המכון הלאומי לרפואה משפטית קיבל כבר אתמול בלילה מנוחים לבדיקה, כאשר היה מדובר במספר שעות בודדות בהן המכון לא קיבל מקרים נוספים. משרד הבריאות מודע לעומס במכון הלאומי לרפואה משפטית ופועל להפחתתו. יצויין כי בשל חיסיון רפואי וצנעת הפרט לא נוכל להתייחס לפרטי המקרה. חשוב לציין כי הבדיקה הרפואית במכון איננה רק נתיחה ולעיתים ניתן לעשות בדיקות דימות ובדיקה גופנית שמייתרות את עצם הנתיחה".