לקח לנו עשרות שנים להבין שטבק ועישון סיגריות הם מהדברים המזיקים לגוף האדם. לפני לא הרבה מאוד עשורים, איש לא דיבר על נזקי העישון, והוא היה מותר פחות או יותר בכל מקום. רק ב-1964, הרופא הכללי של ארה"ב הוציא דוח ראשון שסוקר את השפעות העישון על הבריאות, ולאחר סקירה של כ-7,000 מחקרים הסיק שעישון גורם לסרטן ריאות. היום אנחנו כבר לחלוטין מודעים לסכנות, ובמדינות שונות יש לא מעט חוקים ורגולציות המנסים למתן את צריכת הטבק, ועדיין, סיגריות ממשיכות להרוג בני אדם. אבל האם הן יותר מזיקות לנו מאלכוהול? ומה לגבי קנאביס? מבין השלושה, מה הכי גרוע לצריכה?

זה לא פשוט לערוך דירוג אפקטיבי לפי סדר המסוכנות, לא קיימים מחקרי ענק השוואתיים מסודרים בין שלושת החומרים. יש כל כך הרבה משתנים שמשפיעים על מידת הנזק, ובראשם גם כמות הצריכה או סוג הצריכה בנוגע לאלכוהול. בנוסף, לכל אדם ואדם יש מצב בריאותי ייחודי, המושפע מגנטיקה, היסטוריה משפחתית, מצבים בריאותיים מוקדמים וכו', כך שכל אחד מהשלושה ישפיע באופן שונה על כל צרכן. את השאלה הזו אפשר לשאול אם מסתכלים על האדם הממוצע, או האדם הסביר, שצורך את כל אחד משלושת החומרים האלה.

אישה מעשנת סיגריה | אילוסטרציה (צילום: getty images)
אישה מעשנת סיגריה | צילום: getty images

הרעה הגדולה מכולם

"בעיניי עישון היא הרעה הגדולה מכולם", אומר אומר ד"ר מיכאל דור, רופא משפחה ומומחה במינהל רפואי, לשעבר יועץ רפואי ראשי של משרד הבריאות בנושא קנאביס. "זה משהו שאין בו שום תועלת, רק נזק. למעט אולי ההנאה של המעשן, כל השאר הם נזקים נוראיים. עישון אחראי קודם כל על פגיעה בריאות,. ברור שלעישון יש מרכיב משמעותי בהיווצרות מחלות סרטניות, ועד להרס מוחלט של הריאות. קשה לי להגיד דבר טוב אחד על עישון, ובגלל השימוש הנרחב בו, הוא מהווה לדעתי את הרעה הגדולה מבין השלושה".

לא רק הריאות ניזוקות מעישון, נזקיו רבים ומגוונים. הוא אחד הגורמים העיקריים למחלות כלי דם ולטרשת עורקים, מה שעלול גם להוביל לאירוע מוחי, מחלות לב, ומפרצת באבי העורקים. הוא גם עלול לגרום לסוגי סרטן נוספים, בין היתר סרטן בגרון ובוושט.

כשזה מגיע לאלכוהול, מידת הצריכה וסוג הצריכה משפיעים מאוד על מידת הנזק, והשפעות האלכוהול על האדם ששותה אותו תלויות בריכוז האלכוהול בדם, בהרגלי השתייה ובאדם עצמו. "יש כל מיני משקאות, הם טעימים לנו, זה חלק מתרבות אנושית שלמה", אומר ד"ר דור. "מובן וידוע ששימוש באלכוהול, בוודאי בכמויות גדולות, גורם לנזקים רבים, אבל כשמדברים על אלכוהול כמהווה נזק, אז חייבים להבדיל בין הכמות, הסוגים, המשתמשים והנסיבות".

אלכוהול (צילום: shutterstock)
אלכוהול | צילום: shutterstock

אז אנחנו כמובן לא מדברים על כוס יין פה ושם או בירה עם חברים, אלא נזק משתיית אלכוהול מופרזת ונרחבת. אלכוהול בצריכה עקבית וגבוהה מקושר בראש ובראשונה למחלת כבד עד להרס שלו, ולעוד לא מעט מצבים רפואיים. למעשה, הוא פוגע גם בלב, בעצמות, ובשלל איברים בגוף. בטווח הקצר, זמן מה אחרי שפגה ההשפעה המרוממת שלו, אלכוהול הוא בעל השפעה מדכאת, אשר יכולה לגרום גם לעייפות והירדמות. ארגון הבריאות העולמי הגדיר שימוש מופרז באלכוהול כגורם שלישי בעולם לתמותה מוקדמת, נכות ונזקי בריאות, וצריכה מופרזת שלו קשורה גם לעלייה במקרי אלימות, פשיעה, תאונות שונות, דיכאון וחרדה וירידה כללית בתפקוד.

מה לגבי מידת הצריכה?
"זה נכון לגבי יין טוב. לגבי סיגריות בשום צורה זה לא נכון, לא לטעמי כרופא".

הנזק – מידי או מצטבר?

עניין נוסף הוא טווח הנזק. בעישון ובצריכת אלכוהול ישנו נזק ארוך טווח, והוא גם נזק מצטבר. אבל יש גם נזקים קצרי טווח. נהיגה בשכרות עלולה לגרום לתאונות ולנזקים משמעותיים, מה שאי אפשר לומר על עישון סיגריות למשל. "הסכנה הגדולה ביותר לגרימת תאונות דרכים היא בשילוב של קנאביס עם אלכוהול", מבהיר ד"ר דור.

כמי ששימש במשך שנים כיועץ רפואי בתחום הקנאביס, הוא טוען שהוא אולי לא אובייקטיבי, אבל שקנאביס בעיניו הכי פחות גרוע מבחינת הנזק הבריאותי. "כרופא, אני מתייחס לקנאביס כחומר שיכול לעזור לבני אדם", הוא אומר. "אנחנו נסחפים לדבר על קנאביס כתרופה, ואנחנו מתייחסים לשימוש הרפואי, מה שאומר ייצור בתנאים רפואיים ומדעיים, ופה קשה מאוד להתייחס לחומר אחד כי יש לו 600 מרכיבים והאתגר הגדול הוא לדעת מה הם כל המרכיבים ומה הם עושים. אבל יש פיתוחים יפים בעולם והתחום רק מתקדם".

תפרחות קנאביס (צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock)
קנאביס | צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock

קנאביס אינו נטול נזקים, בייחוד עבור צעירים. "גם לקנאביס יש התמכרות, זו לא התמכרות קשה כמו אופיאטים, אבל מחקרים מדברים על 13 אחוז מהמשתמשים", אומר ד"ר דור. "יש לו גם תופעות לוואי במחלות שונות, ובשימוש בקנאביס יש כנראה בעיות בהתפתחות מוח אצל ילדים ואצל תינוקות, אם האם ההרה משתמשת בו. יש גם הצלבה בינו לבין תרופות שונות, הוא יכול לעורר בעיות נפשיות קודמות בשימוש לא נכון, עד כדי שאפשר להגיע לאשפוז. ללגליזציה של קנאביס יהיה מחיר חברתי, ולכן אני פחות מתלהב מזה. אני כן הייתי תומך בהרחבת ידע הרופאים והמטופלים, בטיפול בקנאביס רפואי תחת השגחה".

היתרונות של הקנאביס, אומר ד"ר דור, עולים על החסרונות, בייחוד שיש לו שימושים רבים ומגוונים, לא רק בתחום הרפואי. "יש שלל שימושים לקנאביס, בין אם תוספי מזון ומוצרי קנאביס אכילים, תיקים וחבלים ובדים, או שילוב ברפואה וטרינרית ושילוב במוצרי קוסמטיקה, שם כמובן אין כל השפעה בעייתית".

למי שמעשן קנאביס, הוא כן ממליץ לצרוך אותו באידוי. "עישון סיגריות גרוע יותר כמובן, אבל גם בעישון קנאביס יש נייר שנשרף ואולי חומרים נוספים. עדיף להשתמש בקנאביס נקי בצורת אינהלציה, במכשיר אידוי אם רוצים למנוע לחלוטין את נזקי העישון".