ליבי אילנה אשכנזי, בת השנה וחודשיים, נולדה בבית החולים סורוקה בניתוח חירום קיסרי בשל האטות בדופק. בלידתה, שאפה מים מיקוניאליים (מי שפיר מהולים במיקוניום – צואת העובר), והועברה לטיפול נמרץ בעקבות צורך בחמצן. אמה, רותם, משחזרת את האירוע המלחיץ: "ליבי נולדה תוך רבע שעה, אבל מיד הכניסו אותה הכניסו לטיפול נמרץ, ובהתחלה לא הבנו מדוע. הסבירו לנו שהיא שאפה מים מיקוניאליים".

לאחר 3 ימים שבהם לא הצליחו לייצב את מצבה באמצעים מסורתיים, צוות מהיחידה לטיפול נמרץ לב בשניידר יצא לסורוקה על מנת לחברה למכונת לב ריאה - אקמו, ולהעבירה לשניידר.

ד"ר עופר שילר, רופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב במרכז שניידר, מסביר ששאיפת מי שפיר לריאות היא מצב טבעי ורגיל. לדבריו, רוב התינוקות לא עושים את צרכיהם במי השפיר, אך אלה שנכנסים למצוקה סביב הלידה מסיבות שונות עלולים לבצע את במים אלה צרכיהם (את המיקוניום). "רוב המיקוניום יהיה דליל ולא יגרום לפגיעה ראתית. במקרה שהוא סמיך עלולה להיגרם פגיעה כזאת. תסמונת שאיפת המיקוניום היא תסמונת נדירה המתרחשת בשל שאיפת מים מיקוניאליים, ומאופיינת בירידה משמעותית בתפקוד הריאות".

ילדה מאושפזת בשניידר (צילום: שניידר)
לרוב המחלימים לא צפויות השלכות עתידיות | צילום: שניידר

לדבריו, מדובר בספקטרום רחב - החל ממקרים קלים יחסית שבהם הילוד עשוי שלא להיזקק לתמיכה נשימתית ועד למקרים קשים מאד ונדירים שבהם הריאות אינן מגיבות להנשמה אגרסיבית עם מכונת הנשמה והילוד נזקק לתמיכת אקמו. עוד מוסיף ד"ר שילר כי מתוך כ-420 ילודים שטופלו באקמו במרכז שניידר מאז תחילת התוכנית, מעל 50 מהם סבלו מתסמונת שאיפת המקוניום ונזקקו לתמיכת אקמו. חלקם הגדול הופנו אליהם לטיפול ממספר גדול של בתי חולים בארץ. לדבריו, אם לא ניתן להעביר את הילוד שסובל מהתסמונת למרכז אקמו, צוות ממרכז שניידר יוצא אל בית החולים הרלוונטי, מחבר אותו לאקמו ומחזירו ליחידה לטיפול נמרץ לב בשניידר להמשך טיפול תוך תמיכת אקמו – כפי שקרה במקרה של ליבי.

הד"ר מוסיף כי תסמונת שאיפת המקוניום חולפת מעצמה, והאקמו למעשה מאפשר לריאות "לנוח" ומחליף את תפקודן עד ההחלמה. "לאחר החלמת הריאות, שנמשכת בד"כ מספר ימים ועד כשבועיים, מרבית התינוקות מחלימים ומשוחררים בהמשך לביתם. חשוב לציין כי כשהמחלה חולפת, במרבית המקרים אין לה השלכות לעתיד. ההישרדות של התינוקות שטופלו אצלנו היא 94%, בדומה למרכזים גדולים אחרים בעולם. לצערנו, היו מספר תינוקות שלא הצליחו לשרוד".

"עברנו חודש מורט עצבים, אך כיום ליבי היא ילדה שמחה ומאושרת, האקמו ללא ספק הציל את חייה", אומרת אשכנזי לסיום.