קנאביס משמש בשנים האחרונות לטיפול בחולי סרטן, גם באופן חוקי ומאושר, לא כדי לרפא את המחלה. מחשבות כאלה עדיין נמצאים בעיקר בשלב של מחקרי מעבדה, רובם לא מתקדמים במיוחד. מה שכן, קנאביס מסייע מאוד לחולי סרטן להתמודד עם התסמינים – של המחלה עצמה ושל הטיפולים הקשים כאחד. אחד התסמינים העיקריים שיותר מקשים על חולי סרטן שנמצאים בטיפול כימותרפי הוא הבחילות וההקאות הבלתי פוסקות. וזה הוא גם אחד מהתסמינים שהקנאביס הכי מפחית, ובכך מסייע לחולים להתמודד טוב יותר עם המלחמה בסרטן ועם החיים עצמם.

הבעיה היחידה כאן היא שחלק גדול מאוד מהמידע מגיע מעדויות לא אמפיריות, חלקן ספורדיות למדי, ומאגרי המידע המחקריים שמעידים באופן חד משמעי על היעילות הרפואיות של הצמח הם מוגבלים. לכן כל כך חשוב המחקר שפורסם בשבוע שעבר ב-International Journal of Women's Health, שבחן באופן הכי מחקרי שאפשר את ההשפעה האמיתית שיש לקנאביס על בחילות והקאות בקרב חולי מטופלי כימותרפיה.

אישה מעשנת קנאביס (צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock)
צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock

המחקר עשה שימוש בכל הכלים המדעיים שנועדו להבטיח תוצאות מהימנות במחקר קליני: שימוש בקבוצת ביקורת שטופלה בפלסבו, חלוקה רנדומלית לקבוצות המחקר וכן סמיות כפולה – כלומר לא המטופלות ולא הנסיינים והנסייניות ידעו לאיזו קבוצה משתייכת כל מטופלת. בנוסף, כמובן, נעשה שימוש בכמות מדודה של חומר ספציפי, כדי להבטיח שהפערים בין הקבוצות לא נובעים מסוגי קנאביס שונים או מהבדלים באופן הצריכה. אפילו סוג המחלה ומינוני הכימותרפיה נשמרו זהים בין כל המשתתפות במחקר.

המחקר נערך בתאילנד, בבית חולים ששייך לחיל האוויר, והשתתפו בו 54 נשים שסובלות מסרטן צוואר הרחם ועוברות טיפולי כימותרפיה. הטיפול שנבחן נעשה באמצעות שמן קנאביס שהכיל כמות שווה של THC ו-CBD. השיטה הייתה מאוד פשוטה: כל נבדקת קיבלה שמן קנאביס או שמן פלסבו לפני טיפול כימותרפי, ולאחר מכן הקבוצות התחלפו, כך שבטיפול הבא הנשים שטופלו בקנאביס בסבב הראשון קיבלו טיפול פלסבו, ולהפך. כאמור, לא היו הבדלים בין סוגי הטיפול – לא הכימותרפי ולא הטיפול המקדים בשמן קנאביס.

שמן קנאביס רפואי (צילום: Swapan Photography, shutterstock)
צילום: Swapan Photography, shutterstock

לאחר הטיפול, ענו המטופלות על שאלונים העוסקים בבחילה ובהקאות וכן בתופעות לוואי נוספות, במשך חמישה ימים. באופן בולט ומובהק, נשים שטופלו בשמן קנאביס לפני הכימותרפיה דיווחו על רמות נמוכות יותר של בחילה בחמשת הימים שלאחר הטיפול – ובפער גדול מנשים שטופלו בפלסבו. תופעת הלוואי העיקרית שחזרה על עצמה בקרב חלק מהמטופלות בעקבות השימוש בקנאביס היא עייפות מוגברת וירידה אנרגטית.

המסקנה העיקרית שעולה מהמחקר היא ששימוש בקנאביס בהחלט מפחית תחושת בחילה לאחר טיפול כימותרפי. החוזק של המחקר הוא בבחינתן של נשים הסובלות מאותה המחלה ומטופלות באותו האופן, כך שבמידה והיו נמצאים הבדלים בין המשתתפות, לא ניתן היה לייחס אותן לאופי שונה של המחלה או הכימותרפיה. מנגד, מדובר גם בספציפיות יתר, שמחייבת בחינה דומה של הטיפול בקנאביס גם בחולים הסובלים מסוגים אחרים של סרטן, או מטופלים בסוגים אחרים ובמינונים אחרים של כימותרפיה. כך או כך, בשורה התחתונה מוכיח המחקר באופן קליני ומדעי למהדרין שקנאביס יכול להקל משמעותית על חולי סרטן, ולהפוך את המלחמה במחלה לנסבלת יותר, לפחות בפן מסוים.